Οι Έλληνες εργάζονται σκληρότερα από τους Γερμανούς

Θυμάστε όταν η ευρωπαϊκή οικονομία βυθιζόταν και η Ελλάδα χρειαζόταν ένα σχέδιο διάσωσης; Οι Έλληνες κατηγορούνται ότι είναι τεμπέληδες και δεν πληρώνουν τους φόρους τους. «Εάν η ατιμία ήταν φορολογικό έσοδο, η Ελλάδα ίσως να βρισκόταν ένα βήμα πιο κοντά στο να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα», έγραφαν το 2013 οι New York Times.

Σε μια στήλη των New York Times το 2011, ο David Brooks έγραψε ότι ευημερούσες χώρες, όπως η Γερμανία «πιστεύουν σε μια απλή ηθική φόρμουλα: η προσπάθεια θα πρέπει να οδηγεί σε ανταμοιβή όσο το δυνατόν συχνότερα.... Ο αυτοέλεγχος πρέπει να ανταμείβεται, ενώ η τεμπελιά και η μαλθακότητα όχι». Ο Brooks παραπονέθηκε ότι «εκφόβισαν» τα ενάρετα ευρωπαϊκά έθνη του Βορά για να μην θέλουν να διασώσουν την Ελλάδα και τους υποτιθέμενους τεμπέληδες «αδελφούς» της, την Ιταλία και την Ισπανία.

Όπως αποδεικνύεται, οι Έλληνες εργάζονται σκληρά. Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη - ακόμη περισσότερο από τους εργασιομανείς Αμερικανούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι το δυσφημισμένο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα εργαζόταν 2.034 ώρες κατά μέσο όρο το 2012, περισσότερο από οποιουσδήποτε στις 34 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι εργατικοί Βόρειοι Ευρωπαίοι, από την άλλη πλευρά, δεν ήταν και τόσο εργατικοί. Οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.397 και οι Ελβετοί 1.619 ώρες -πολύ κάτω από το μέσο όρο των 1.765 ωρών του ΟΟΣΑ.

Αν και δουλεύουν πολύ, οι Έλληνες δεν είναι, σε γενικές γραμμές, πλούσιοι. Όπως και οι φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο μόνο και μόνο για να τα βγάλουν πέρα. Σχεδόν το ένα τέταρτο των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων κινδυνεύουν να γίνουν φτωχοί, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν οι International Business Times, επικαλούμενοι στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι ελληνικοί μισθοί έχουν μειωθεί αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη μια έκθεση της Eurbank Ergasias.

Εν τω μεταξύ, τα φορολογικά προβλήματα της χώρας παραμένουν. «Φοβάμαι ότι θα χρειαστούν αρκετές γενιές για να αλλάξει η νοοτροπία εδώ, ότι είναι καλύτερα να μην πληρώνεις τους φόρους σου» δήλωσε ο Γιώργος Σαμοθράκης, ένας λογιστής με έδρα την Αθήνα που ειδικεύεται στην ελληνική φορολογική νομοθεσία, στους New York Times το 2013.

http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/05/16/greeks-work-harder-than-germans-who-knew/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα