Οι αριθμοί ευημερούν... αλλά ο λαός πεινάει

Έχει καταντήσει γελοία η υπόθεση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και με τις όλο στόμφο ανακοινώσεις της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα. Κι όταν λένε στον κόσμο ότι υπάρχει πλεόνασμα 5 ή 7 δισ. ευρώ είναι φανερό ότι τον κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

Σίγουρα, όμως, τα στοιχεία δεν μπορούν να κοροϊδέψουν και τους δανειστές και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και επί ΝΔ το ίδιο κολπάκι γινόταν. Οι αριθμοί ευημερούσαν αλλά η πραγματική εικόνα ήταν πολύ διαφορετική.

Όταν συνολικά χρωστά το Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τότε για πιο πλεόνασμα να μιλάμε; Πρόκειται

για έναν αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό ο οποίος διαιωνίζεται και άκρη δεν βγαίνει. Την ώρα που ο Τσίπρας μοιράζει 620 εκατ. στους συνταξιούχους, και ας πούμε ότι καλά κάνει, κάποια επιχείρηση που δεν έχει πληρωθεί από το κράτος, ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, ένας προμηθευτής του δημοσίου κ.λπ. απολύει εργαζόμενους. Αυτή είναι η αλήθεια για τον προϋπολογισμό.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το 11μηνο, προκύπτει ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν ήταν περισσότεροι από όσοι χρειάζονταν για να πιαστούν οι στόχοι. Υπάρχει δηλαδή υπερφορολόγηση ώστε να μπαίνει στόχος π.χ. για 50 δισ. φόρους, να εισπράττονται 48 και οι πραγματικές ανάγκες να είναι 45 δισ.

Ίσως το μόνο θετικό είναι ότι σημειώθηκε έκρηξη στις πληρωμές με πλαστικό χρήμα και περιορίστηκε σημαντικά η φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, οι περικοπές στο ΠΔΕ, στα λεφτά για επενδύσεις δηλαδή, η μείωση στην επιστροφή φόρων και μια γενικότερη αίσθηση της έλλειψης διάθεσης του κράτους να πληρώνει, την ώρα που κυνηγά τους πάντες, συνθέτουν το τοπίο. Πρόκειται ξεκάθαρα για πλασματικούς προϋπολογισμούς και πλεονάσματα, για μια «φούσκα» που στήνεται ώστε να δοθεί η εικόνα του success story.

Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το «κοσκινάκι», αυτή η στημένη αισιοδοξία όταν ο κόσμος στενάζει και ειδικά η αγορά επειδή το δημόσιο δεν πληρώνει τα χρέη του.

Αυτά τα ξέρουν οι δανειστές, τα γνωρίζει ο Σόιμπλε και κάνει τα στραβά μάτια. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν πονάει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα