Οι αμοιβές των συμβούλων της κυβέρνησης δεν θα περικοπούν;

12:24 2/2/2012 - Πηγή: Antinews

Θα συνεχίσουμε να χρυσοπληρώνουμε τους συμβούλους της κυβέρνησης μέχρι να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, σύμφωνα με την απάντηση του Φίλιππου Σαχινίδη στον Αλέξη Τσίπρα. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν αποκαλύπτει πόσα χρήματα έχουν δοθεί, υπολογίζεται ότι δικηγορικό γραφείο Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP, που έχει οριστεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος, και η Lazard Freres, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχουν ξεπεράσει τα 67 εκατ.

ευρώ! Και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους…

Μάλιστα αυτές οι αμοιβές θα αυξηθούν, καθώς ο Φ. Σαχινίδης δηλώνει ότι οι δύο εταιρείες “αναμένεται να διατηρήσουν τον ρόλο τους έως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και παίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς”.

Η Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton LLP πληρώνεται με πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πήρε 6 εκατ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και από τότε πληρώνεται με 1,5 εκατ. κάθε μήνα, δηλαδή άλλα 6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον πληρώνεται έως και 750.000 ευρώ για απασχόληση τοπικών νομικών συμβούλων σε χώρες που η εταιρεία δεν έχει εκπροσώπηση (π.χ. Ιαπωνία).

Η Lazard Freres SAS αμείβεται με το 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγορασθεί. Με βάση το PSI του Ιουνίου που ήταν “κούρεμα” 21% θα έπαιρνε 25 εκατ. ευρώ, οπότε με το “κούρεμα” άνω του 50% που εκτιμάται ότι θα είναι η νέα συμφωνία, θα πάρει πάνω από 55 εκατ. ευρώ.

Στην απάντησή του ο Φ. Σαχινίδης επιχειρεί να δικαιολογήσει τις αμοιβές λέγοντας ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην περίπτωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ήταν και είναι πολλαπλοί διότι πέραν των διαφόρων κατηγοριών των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ), καθοριστικό ρόλο (στη ανταλλαγή) έχουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EFSF και το ΔΝΤ. Προσθέτει δε ότι και το ύψος του “κουρέματος” είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ (π.χ. το αμέσως προηγούμενο αφορούσε την Αργεντινή για 81,8 δις δολάρια).

(από την Αυγή)

Keywords
Τυχαία Θέματα