Ένας κόσμος διχασμένος: Η ελίτ του κόσμου στο Νταβός μέσα σε κλίμα ανισότητας

17:01 18/1/2016 - Πηγή: iPop

Πολιτικοί και ηγέτες επιχειρήσεων συγκεντρώνονται στο Νταβός μέσα σε κλίμα ανισότητας, με τους φτωχούς να υστερούν ακόμα περισσότερο μπροστά στους υπερ- πλούσιους, δημιουργώντας μεγάλα πολιτικά ρήγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Μόλις 62 άνθρωποι, 53 εκ των οποίων είναι άνδρες, κατέχουν περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και το πλουσιότερο 1% εκ αυτών, κατέχει περισσότερο από το υπόλοιπο 99% μαζί, σύμφωνα με στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam.

Να

σημειωθεί πως το 50% αυτής της λίστας είναι από τις ΗΠΑ, 17 είναι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από Κίνα, Ιαπωνία, Βραζιλία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam, τα 190 τρισεκατομμύρια δολάρια προσωπικού πλούτου έχουν μεταφερθεί σε φορολογικούς παραδείσους, με τα έσοδα που χάνουν οι κυβερνήσεις από μη φορολόγηση των χρημάτων αυτών να ανέρχονται στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χάσμα του πλούτου διευρύνεται ταχύτερα από οποιονδήποτε υπολογισμό, με το 1% να ξεπερνάει κατά 12 μήνες τους υπολογιμσούς που είχε κάνει πέρσι η Oxfam.

Η ανισότητα και το Νταβός

Η αύξηση των ανισοτήτων και ένα διευρυνόμενο χάσμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ανθρώπους και τους πολιτικούς ηγέτες είναι μεγάλες προκλήσεις για την παγκόσμια ελίτ καθώς συγκλίνουν στο Νταβός για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο διαρκεί από 20 Ιανουαρίου έως τις 23 του ίδιου μήνα.

Αλλά οι διαφοροποιήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που υπάρχουν μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. Στη Μέση Ανατολή, το χάσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών έχει φτάσει το σημείο κρίσης, με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να συνωστίζονται ανοιχτά για την επιρροή σε μια περιοχή η οποία παραπαίει από τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Οι συγκρούσεις έχουν περάσει και τα σύνορα της Ευρώπης, προκαλώντας έναν βαθύ ιδεολογικό διχασμό για το πώς πρέπει να διαχειριστούν τη χειρότερη προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και – ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Βρετανίας, η οποία απειλεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Η εμφάνιση σοκ του Donald Trump ως πρωτοπόρος για το δημοκρατικό προεδρικό διορισμό έχει δημιουργήσει ένα ανοιχτό πολιτικό χάσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακατεύοντας το άγχος μεταξύ των συμμάχων της Ουάσινγκτον σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής.

Ποιοι θα είναι στο Νταβός;

Μεταξύ των βασικών παρευρισκομένων στο Νταβός, θα είναι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, Υφυπουργός John Kerry, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδική Αραβία. Εκεί θα βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει μία σειρά συναντήσεων.

Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, θα βρίσκεται σε ετοιμότητα όπως και ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron και ο Mario Draghi, σε μια εποχή που ένα νέο διατλαντικό χάσμα νομισματικής πολιτικής είναι ανάμεσα στην χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της όλο και πιο “σφιχτής” Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους θα είναι και όπως ο Leonardo Di Caprio και ο Kevin Spacey.

Photos:REUTERS/ARND WIEGMANN

The post Ένας κόσμος διχασμένος: Η ελίτ του κόσμου στο Νταβός μέσα σε κλίμα ανισότητας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα