Οι "53" απειλούν την επόμενη μέρα του Τσίπρα

16:41 8/9/2015 - Πηγή: Antinews

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα είναι απλή και συμπυκνώνεται στο εξής τρίπτυχο:

Αν κάνεις ένα λάθος κατηγόρησε κάποιον άλλον. Αν κάνεις πολλά λάθη κατηγόρησε το σύστημα. Αν τα κάνεις μαντάρα πήγαινε σε εκλογές.

Το πρόβλημα όμως που υπάρχει στο συγκεκριμένο τρίπτυχο, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας

θα έχει ούτως ή άλλως πρόβλημα την επόμενη ημέρα.

Αν κερδίσει ξέρει ήδη πως θα βρίσκεται σε μια κυβέρνηση με λιγότερη δυνατότητα να την ελέγχει στην περίπτωση που δε μπουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ από την άλλη αν καταφέρουν να πιάσουν το 3% θα πρόκειται για μια κυβέρνηση αδύναμη και επίφοβη να πέσει από τη ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων και κυρίως από τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Τρίτου Μνημόνιου.

Αν δεν κερδίσει ξέρει πως οι πιέσεις από την- αναβαθμισμένη και μετά την φυγή της Αριστερής Πλατφόρμας- “Κίνηση των 53” θα είναι ασφυκτικές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε τα ρέστα του προκειμένου να μην αποσκιρτήσουν τα βασικά στελέχη της Κίνησης (Τσακαλώτος, Σακελλαρίδης, Φωτίου, Χριστοδουλοπούλου), η οποία για 7 μήνες αποτελούσε τον ρυθμιστή τη ψυχροπολεμικής ισορροπίας μεταξύ των “Προεδρικών” και της “Αριστερής Πλατφόρμας”.

Είναι επίσης γνωστό πως η “Κίνηση των 53” αμφιταλαντεύτηκε αρκετά μέχρι να καταλήξει στην απόφαση να στηρίξει την ηγεσία του κόμματος, ενώ αρκετά της στελέχη-μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είτε διαφώνησαν και προτίμησαν την αποχή, όπως η Ηρώ Διώτη, είτε προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα, όπως ο Κώστας Ζαχαριάς.

Εμφατική ήταν εξάλλου και η παραίτηση του γραμματέα του Κόμματος Τάσου Κορωνάκη, από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κίνησης, εξαιτίας της διαφωνίας του με τη στρατηγική της Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως δε θα “πεθάνουν” κιόλας για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το Μνημόνιο, αλλά θα διατηρήσουν μια τακτική “δυναμικής σιωπής” . Η κριτική των “53” είχε εδώ και καιρό επικεντρωθεί στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος αλλά και στο πλαίσιο της επιλογής συγκεκριμένων προσώπων, όπως ο Σπύρος Σαγιάς.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το αντάλλαγμα της υποστήριξης ήταν μεγάλο και προκάλεσε τριγμούς στην εσωτερική ομάδα των Προεδρικών.

Ο Σακελλαρίδης τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας, ενώ η Χριστοδουλόπουλου και ο Μπαλτάς διαγκωνίζονται για να ανέβουν όσο πιο ψηλά γίνεται στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, πως, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στους δημοσιογράφους τα ψηφοδέλτια της Α’ και Β’ Αθήνας, με αλφαβητική σειρά και όχι με τη σειρά εκλογής, γεγονός που αποτυπώνει τους έντονους εσωτερικούς ανταγωνισμούς. Χαρακτηριστική βέβαια είναι η κόντρα Δραγασάκη-Τσακαλώτου για το ποιος θα τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας.

Η “κίνηση των 53” συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται ως μια αντιμνημονιακή τάση και αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν θέλει να το χάσει.

Είναι δεδομένο, πως είτε με το ένα, είτε με το άλλο αποτέλεσμα, την επόμενη ημέρα θα είναι εκεί για να διεκδικήσει πρωτεύουσα θέση και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει να βρεθεί το πρόσωπο για να μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα