Όγδοο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα

12:21 4/3/2020 - Πηγή: Antinews

Η κλινική εικόνα του όγδοου επιβεβαιωμένου κρούσματος που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό στη Θεσσαλονίκη, δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και σχετίζεται με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης,

δηλαδή τη φίλη -ουσιαστικά- της 38χρονης γυναίκα στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο κορωναϊός στην Ελλάδα.

Covid-19 -Κίνα: Η μέση περίοδος επώασης είναι 5 έως 7 ημέρες

Η μεγαλύτερη ιατρική ένωση της Κίνας ανακοίνωσε ότι η μέση περίοδος επώασης του ιού Covid-19 είναι 5 έως 7 ημέρες και ότι ο ανώτατος χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ασθενείς που διαγνώσθηκαν θετικοί και πάλι μετά την αποθεραπεία τους μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε άµεση χρηµατοδότηση 12 δισεκατομυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την παροχή άμεσης χρηµατοδότησης ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος του κοροναϊού που έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε περισσότερες από 60 χώρες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλά ερωτηματικά» σχετικά με τον ιό που εξαπλώνεται γρήγορα και ότι μπορεί να χρειαστεί η παροχή «πολύ περισσότερης» βοήθειας.

Κάλεσε τις χώρες να συντονιστούν σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, λέγοντας ότι η ταχύτητα και το εύρος της αντίδρασης θα είναι κρίσιμης σημασίας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Κίνα: Ερευνητές αναγνώρισαν δύο τύπους του νέου κοροναϊού που μπορεί να προκαλούν τις λοιμώξεις

Επιστήμονες στην Κίνα που μελετούν την προέλευση του νέου κοροναϊού SARS-Cov-2 ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πως τις λοιμώξεις προκαλούν δύο κύριοι τύποι του ιού.

Οι ερευνητές αυτοί, από την Σχολή Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστέρ της Σαγκάης υπό την καθοδήγηση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, επισήμαναν ωστόσο ότι η ανάλυσή τους στηρίχθηκε στην εξέταση περιορισμένης έκτασης δεδομένων και ότι χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις ευρύτερων συνόλων δεδομένων για να κατανοηθεί καλύτερα η εξέλιξη του ιού.

Η προκαταρκτική έρευνα που έκαναν έδειξε ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του νέου κοροναϊού, που συνδέεται με το ξέσπασμα στην Ουχάν στην Κίνα, αντιστοιχεί σε περίπου 70% των στελεχών που αναλύθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 30% συνδέεται με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.

Η επικράτηση του πιο επιθετικού ιού μειώθηκε μετά τις αρχές του Ιανουαρίου του 2020, σημειώνουν.

"Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν σθεναρά τη θέση ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω άμεσες, συνολικές μελέτες που να συνδυάζουν γονιδιωματικά δεδομένα, επιδημιολογικά δεδομένα και γραφήματα των κλινικών συμπτωμάτων των ασθενών που έχουν εμφανίσει την ασθένεια του νέου κοροναϊού (COVID-19)", υπογραμμίζουν.

Τα πορίσματά τους δημοσιεύτηκαν χθες, Τρίτη, στην επιθεώρηση National Science Review της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η ανακοίνωση του πορίσματος αυτού γίνεται την ώρα που στην Κίνα διαπιστώνεται μια πτώση στα νέα κρούσματα του κοροναϊού, μετά τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου, μεταξύ των οποίων ήταν η αναστολή των μετακινήσεων και η παράταση των εορτών για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Η ηπειρωτική Κίνα κατέγραψε 119 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού χθες, Τρίτη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, σημειώνοντας ελαφρά μείωση από τα 125 που είχε καταγράψει την προηγούμενη ημέρα, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου διαπιστώνεται μια ευρεία τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα έφτασε τώρα τα 80.270, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 38, με τους οποίους ανέρχεται το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα σε 2.981 ως τις 3 Μαρτίου. Όλοι οι θάνατοι εκτός από έναν καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το κέντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κοροναϊό στο Ιράν έχει ανέλθει στους 92, ανακοίνωσε πριν από λίγο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από χθες καταγράφηκαν 586 νέα κρούσματα στη χώρα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις επαρχίες του Ιράν.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας, ο πρόεδρος είπε ότι " η νόσος έχει διαδοθεί ευρέως. Έχει φθάσει σχεδόν σε όλες τις επαρχίες μας και κατά κάποια έννοια είναι μια παγκόσμια ασθένεια".

Η χώρα είναι μια από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό .

Η Νότια Κορέα ανέφερε ακόμη 516 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σήμερα την ώρα που χιλιάδες ασθενείς αναμένουν ένα κρεβάτι στα νοσοκομεία της πόλης Ντέγκου, την πόλη που βρίσκεται στον επίκεντρο της επιδημίας covid-19.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των ασθενών από τον νέο κοροναϊό στη Νότια Κορέα ανέρχεται σε 5.328, με τουλάχιστον 32 νεκρούς, ανακοίνωσε το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα και γύρω στην πόλη Ντέγκου, την τέταρτη μεγαλύτερη της Νότιας Κορέας, όπου ο ιός SARS-CoV-2 έχει εξαπλωθεί γοργά μεταξύ των πιστών μιας αίρεσης.

Οι αξιωματούχοι υγείας αναμένουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα περισσότερα από 200.000 μέλη μιας χριστιανικής αίρεσης καθώς και σε χιλιάδες άλλα ύποπτα κρούσματα σε μικρότερες εστίες.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στις πλέον πληγείσες περιοχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των ασθενών.

Στη Ντέγκου 2.300 άνθρωποι αναμένουν να εισαχθούν σε νοσοκομείο και προσωρινές ιατρικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας Κιμ Γκανγκ-λιπ.

Ένα στρατιωτικό νοσοκομείο 100 κλινών, στο οποίο παραπέμπονται τα πιο σοβαρά περιστατικά, αναμένεται να έχει διαθέσιμες ακόμη 200 κλίνες μέχρι αύριο Πέμπτη, πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες για παγκόσμια έλλειψη και αύξηση των τιμών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού και ζήτησε τόσο από τις εταιρίες, όσο και από τις κυβερνήσεις αύξηση της παραγωγής κατά 40%, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 9 από έξι την Δευτέρα.

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιτάξει τις μάσκες προστασίας κατά της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το σχετικό διάταγμα «σχετικό με τις απαραίτητες επιτάξεις στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στην covid-19» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς που μολύνονται από τον SARS-CoV-2.

Για τον λόγο αυτό επιτάσσονται ως τις 31 Μαΐου όλα τα αποθέματα προστατευτικών μασκών.

Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Μακρόν στο Twitter χθες Τρίτη προκειμένου να απαντήσει στην ανησυχία του υγειονομικού προσωπικού της Γαλλίας το οποίο φοβάται ότι δεν θα μπορεί να προμηθεύεται τις προστατευτικές μάσκες που είναι απαραίτητες για το επάγγελμά του.

Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία της covid-19.

Με τέσσερις θανάτους και περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα, η χώρα προετοιμάζεται για μεγαλύτερη εξάπλωση της ασθένειας.

Εργαζόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), μια υπηρεσία της ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού σε ευρωπαϊκό θεσμό.

Ο εργαζόμενος αυτός είχε μόλις επιστρέψει από αποστολή στην Ιταλία όταν βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2, επεσήμανε η Ντέινα Σπίναντ, εκπρόσωπος του ΕΟΑ.

«Έχουμε λάβει επιβεβαίωση», εξήγησε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όγδοο, Ελλάδα,ogdoo, ellada