Οδεύουμε στο τέλος της παγκοσμιοποίησης;

Η παγκοσμιοποίηση παραπαίει. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί ούτε να ασκήσει την επιρροή της για να πιέσει την συριακή κυβέρνηση να διακόψει την βίαιη καταστολή της εκεί εξέγερσης, αλλά ούτε και να εμποδίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και της Β. Κορέας. Η ασφάλεια συνεχίζει να καταρρέει στο Ιράκ, ενώ συνεχίζεται και η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Η κρίση μεταξύ Ισραηλινών και παλαιστινίων βρίσκεται σε μια ευαίσθητη καμπή, ενώ ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη καλά κρατεί.

Όλες αυτές οι εξελίξεις

λαμβάνουν χώρα με φόντο την αποτυχία του ΟΗΕ να εκπληρώσει τον βασικό του σκοπό ύπαρξης, την διεθνή ασφάλεια δηλαδή. Η δυνατότητα των ΗΠΑ για αποτροπή συνεχώς μειώνεται, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ελίσσονται με βασική τους προτεραιότητα τα εθνικά τους συμφέροντα.

Στην οικονομική αρένα, η πόλωση έχει ενταθεί και η μπάλα της οικονομικής πολιτικής πέρασε πλέον από τα πόδια της  G8, σ’ αυτά της G20. Κανένα όμως σοβαρό μέτρο δεν έχει ληφθεί, ώστε να ανακουφιστεί η παγκόσμια κρίση και ύφεση που πλήττουν τον πλανήτη. Πέραν αυτών, η κρίση χρέους της ΕΕ έχει αποσταθεροποιήσει το ευρώ, ενώ έχει επιφέρει σύγχυση στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΠΟΕ, με θέμα την επέκταση του εμπορίου,  παραμένει στάσιμος. Υπάρχει μάλιστα ο φόβος πως οι όποιες συμφωνίες, θα μετατραπούν σε μηχανισμούς προστατευτισμού ή και μερκαντιλισμού.

Όσον αφορά στα κοινωνικά ζητήματα, η ελευθερία της σκέψης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η επέκταση της υγειονομικής φροντίδας, αναμένονταν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Σε πολλούς όμως  τομείς και περιοχές,  συνεχίζονται οι κρατικές καταστολές και η διολίσθηση της ασφάλειας.

Αναφορικά με το περιβάλλον, ο συντονισμός των διεθνών δράσεων με σκοπό ένα νέο σύστημα πρωτοκόλλου (μετά το  Κιότο), δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόοδο, ενώ ούτε το πρόγραμμα (χιλιετηρίδας) του ΟΗΕ για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μοιάζει να προχωρά.

Όταν τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ο πολύς κόσμος πίστευε πως μέσω της παγκοσμιοποίησης θα επέρχονταν επιτέλους η πολυπόθητη διεθνώς συντονισμένη ειρήνη, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη με βάση την οικονομία της αγοράς. Παράλληλα, αναμένονταν η κοινωνική σταθερότητα και η εξάπλωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά ταύτα, η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η βασική λειτουργία της παγκοσμιοποίησης κατέληξε στην πόλωση της γης και στην εξισορρόπηση των εθνικών δυνάμεων. Οι αναδυόμενες χώρες μπορούν να πετύχουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη χάρη στα διδάγματα από τις πολιτικές των ξένων επιχειρήσεων.

Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Κίνα, που αναμένεται να «πιάσει» την Αμερική σε οικονομικά επίπεδα ως το 2030. Όσο όμως η παγκόσμια πόλωση συνεχίζεται, ο αριθμός των χωρών που θα εμπλακούν στον σχηματισμό και στην διαχείριση της νέας παγκόσμιας τάξης θα αυξάνεται. Παράλληλα, η μεταξύ τους συναίνεση θα δυσκολε

Keywords
Τυχαία Θέματα