«Όχι» των Ιταλών σε δημοψήφισμα για το ευρώ

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιταλών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και ενάντια στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης Corriere della Sera. Ο ρόλος της Ιταλίας στην ευρωζώνη έχει ευρέως συζητηθεί

μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, καθώς τα αποτελέσματα ανέδειξαν τα κόμματα που επικρίνουν τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, η έρευνα, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ISPO, έδειξε ότι το 74% των Ιταλών θέλει να παραμείνει στο ευρώ, με μόλις 16% να επιθυμεί την επιστροφή στο παλιό νόμισμα, την ιταλική λίρα. Την ίδια στιγμή, το 69% είπε ότι είναι ενάντια στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε σύγκριση με το 30% που το θεωρεί μια πολύ καλή ιδέα.

Ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων το οποίο αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας στις εκλογές, δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να διεξάγει ένα μη δεσμευτικό, online δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ. Η δημοσκόπηση όμως έδειξε ότι ακόμη και ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Πέντε Αστέρων, το 73% δεν θέλει να επιστρέψουν στη λίρα και το 65% δεν θέλει ένα επίσημο δημοψήφισμα για την ένταξη ευρώ. Η υποστήριξη μάλιστα για την παραμονή στο ευρώ των ψηφοφόρων του Γκρίλο ήταν ισχυρότερη από ό,τι μεταξύ των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού συνασπισμού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι ήταν οι πιο φιλο-ευρωπαίοι, ενώ το αντι-ευρωπαϊκό συναίσθημα ήταν ισχυρότερο μεταξύ των υποστηρικτών της Λίγκας του Βορρά, του κόμματος που συμμαχεί με τον Μπερλουσκόνι και ζητά περισσότερη αυτονομία για τις πλούσιες βόρειες περιοχές της Ιταλίας. Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Λίγκας του Βορά, μόνο το 25% ήθελε να επιστρέψει στη λίρα, ενώ το 44% ήταν υπέρ του δημοψηφίσματος.

Στο σύνολο του εκλογικού σώματος, το ποσοστό που ανέφερε ότι η επιστροφή στην λιρέτα θα είναι κακή για την οικονομία έχει αυξηθεί σταθερά τους τελευταίους εννέα μήνες.

Συγκεκριμένα, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ήταν πολύ ή εξαιρετικά κακή ανήλθαν στο 82%, σε σχέση με 74% από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η ρητορική του Γκρίλο για το ευρώ έχει γίνει πιο ήπια κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, αφού από την πλήρη απόσυρση πέρασε στην ιδέα του δημοψηφίσματος και πρόσφατα, στην ηλεκτρονική διαβούλευση για την ενθάρρυνση της συζήτησης σχετικά με το θέμα. Σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα αρνήθηκε ότι είχε ζητήσει έξοδο από το ευρώ.

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα