Ένα σημαντικό πράγμα που γνωρίζουν οι ψυχολόγοι αλλά οι περισσότεροι όχι!

12:56 18/5/2017 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με μία ψυχολόγο την Anita Sanz, όταν την ρώτησαν τι είδους πράγματα οι άνθρωποι του επαγγέλματος της γνωρίζουν που οι περισσότεροι δεν το κάνουν, μίλησε για «ευτυχία». Δεν γνωρίζεις πραγματικά πόσο χαρούμενο ή στεναχωρημένο θα σε κάνει κάτι στο μέλλον, ακόμα κι αν νομίζεις ότι το κάνεις τώρα. Με άλλα λόγια, οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ κακοί στο να είναι σε θέση να προβλέψουν πώς θα ανταποκριθούν σε θετικά ή αρνητικά γεγονότα στο μέλλον.

Οι άνθρωποι προβλέπουν ότι θα είναι πιο ευτυχισμένοι αν πάρουν αύξηση ή προαγωγή, αν βρουν έναν σύντροφο

ή αν αγοράσουν το αυτοκίνητο ή το σπίτι των ονείρων τους από ό, τι στην πραγματικότητα καταλήγουν να είναι όταν συμβαίνει αυτό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απογοήτευσης όταν η πραγματικότητα δεν συμπίπτει με το προβλεπόμενο επίπεδο ευτυχίας. Τα πράγματα σπάνια καταλήγουν τόσο καλά όσο οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι θα είναι.

Εναλλακτικά, οι άνθρωποι προβλέπουν ότι θα καταστραφούν περισσότερο χάνοντας τη δουλειά ή τους αγαπημένους τους ή υπομένοντας μια φυσική καταστροφή από ό, τι γίνεται πραγματικά όταν συμβαίνει αυτό το αρνητικό συμβάν. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται που όταν το χειρότερο πράγμα που μπορούν να φανταστούν πραγματικά συμβαίνει σε αυτούς, είναι σπάνια τόσο άσχημο όπως πίστευαν ότι θα ήταν.

Οι περισσότεροι ερευνητές της ευτυχίας πιστεύουν ότι υπάρχει ένα «σημείο ευτυχίας» για τους περισσότερους ανθρώπους και ανεξάρτητα από θετικά γεγονότα ή αρνητικά γεγονότα, το κάθε άτομο έχει το δικό του σημείο προσωπικής ευτυχίας, το οποίο μπορεί να είναι υψηλότερο από κάποιο ή χαμηλότερο από κάποιο άλλο.

Αν το σημείο ευτυχίας εξηγεί γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα τους κάνει ευτυχισμένους ή λυπημένους, άλλοι ψυχολόγοι, όπως ο Martin Seligman, προτείνουν ότι για να είσαι πιο ευτυχισμένος, αντί να κυνηγάς το φευγαλέο και τελικά απογοητευτικό πράγμα που σκέφτεσαι ότι θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο, πρέπει να προσπαθήσεις να ωθήσεις το σημείο που έχεις θέσει μέχρι ένα σημείο ή και δύο, και ναι μπορεί πραγματικά να γίνει αυτό.

Ο Martin Seligman τονίζει ότι:

Συνεργάζομαι συνεχώς με τους πελάτες μου (και υπενθυμίζω και εγώ) ότι η ευτυχία είναι πιθανότατα να βρεθεί σε αυτή την στιγμή, όχι κάποτε στο μέλλον, ανεξάρτητα από χαρά σχέδια, στόχους και όνειρα που επιδιώκονται. Και κάνοντας σκέψεις για τις μελλοντικές καταστροφές μετατρέπεις αυτή την στιγμή σε μια δυστυχισμένη.

Όπως είπε ο John Milton «Το μυαλό είναι ένα σύμπαν και μπορεί να μετατρέψει τον παράδεισο σε κόλαση».

«Εμείς οι ψυχολόγοι μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να κάνουν τις στιγμές τους καλύτερες από ότι θα μπορούσαν ποτέ να είναι στο μέλλον» δηλώνει ο ίδιος.

The post Ένα σημαντικό πράγμα που γνωρίζουν οι ψυχολόγοι αλλά οι περισσότεροι όχι! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα