Ο ύπνος στην εξουσία…

Του Κωνσταντίνου Σχοινά

Βρέθηκα ολίγον τυχαία ενώπιον τίτλων ειδήσεων από το 2013-2014:

«“Δεν κοιμάμαι καλά τα βράδια λόγω των απολύσεων” λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης»,

«Στουρνάρας: “Κοιμάμαι τρεις ώρες”»,

«Στουρνάρας σε Σαμαρά: “Πρόεδρε, δεν κοιμάμαι”».

Πιο πρόσφατα, ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυπτε σε συνέντευξη ότι, μετά το πρώτο κρούσμα Covid τον Φεβρουάριο του 2020, δεν κοιμήθηκε για δύο χρόνια. Κατ’ εμέ, πρέπει να ερευνηθεί μήπως πρόκειται για ρεκόρ Γκίνες εν μέσω καραντίνας, τότε που ρίχναμε

ύπνους με τη σέσουλα!

Τώρα, τι λένε οι επιστήμονες για τον καλό και τον κακό ύπνο;

«Αυτοί που κοιμούνται καλά αναφέρουν ότι βιώνουν κυρίως οπτικές εικόνες μόλις πέσουν στο στρώμα για ύπνο – βλέποντας ανθρώπους και αντικείμενα και έχοντας εμπειρίες σαν όνειρα. Εχουν λιγότερο διατεταγμένες σκέψεις και περισσότερες παραισθησιακές εμπειρίες, όπως να φαντάζονται ότι συμμετέχουν σε γεγονότα στον πραγματικό κόσμο.

Για τα άτομα με αϋπνία, οι σκέψεις πριν από τον ύπνο τείνουν να είναι λιγότερο οπτικές και περισσότερο εστιασμένες στον προγραμματισμό και στην επίλυση προβλημάτων. Αυτές οι σκέψεις είναι γενικά πιο δυσάρεστες. Τα άτομα με αϋπνία συχνά αναφέρουν ότι ανησυχούν, σχεδιάζουν ή σκέφτονται σημαντικά πράγματα την ώρα του ύπνου ή επικεντρώνονται σε προβλήματα ή θορύβους στο περιβάλλον. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και άτομα που συνήθως κοιμούνται καλά μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου, εάν αγχώνονται για κάτι την ώρα του ύπνου (όπως η προοπτική να πρέπει να δώσουν μια ομιλία όταν ξυπνήσουν)».

Εγώ νομίζω ότι κατά τουλάχιστον 70% αυτό το τελευταίο (οι εξηγήσεις ενώπιον των πολιτών) είναι που τους τριβέλιζε το μυαλό, αλλά ήθελα να είμαι πλήρης!

Και ποιες είναι οι συμβουλές για καλό ύπνο;

Ενα βασικό κόλπο είναι να φτιάξεις ένα «ψεύτικο σενάριο» γύρω από κάτι που σου αρέσει, όχι πολύ φοβερό και τρομερό όμως, διότι δεν θέλεις να προκαλέσεις συναισθηματική ή σωματική διέγερση. Αρα, προσοχή, τίποτα πολύ τρομακτικό, συναρπαστικό ή αγχωτικό. Π.χ., αν σου αρέσει το ποδόσφαιρο, να ξαναφέρεις στο μυαλό σου κάνα δυι φάσεις κ.λπ.

Νομίζω, βάσει συμβουλών, ότι δικαίως έχει ξαναβρεί τον ύπνο του ο Γιάννης Στουρνάρας. Για παράδειγμα, πριν από 3-4 μέρες μιλούσε για τον ρόλο της βιομηχανίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, παρουσιάζοντας ξανά τα δεδομένα (για τη χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ελέω μετανάστευσής του εις τας Ευρώπας), που, από την πολλή επανάληψη, εύκολα γίνονται γνωστά πλέον και σε «ερασιτέχνες» μελετητές οικονομικών! Χαλαρά πράγματα στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάλι, νομίζω ότιξεφεύγει λίγο και κινδυνεύει να χάσει τη νιρβάνα του εάν συνεχίσει με δηλώσεις του τύπου «Θα γρατζουνιστούμε, θα ματώσουμε, θα λασπωθούμε, αλλά θα είμαστε εκεί» (εννοεί δίπλα στον Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής). Είπαμε: όχι πολύ συναρπαστικά πράγματα, άρα όχι σενάρια με κομάντος στις λάσπες!

The post Ο ύπνος στην εξουσία… appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα