Ο Τσίπρας ζητεί restart στον ΣΥΡΙΖΑ - Όχι σε νέο ΠΑΣΟΚ

Τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ κόμμα που η οργάνωση και τα μέλη του θα είναι αντάξια του εκλογικού ποσοστού που έλαβε στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, με διεύρυνση που θα ξεκινά από την Αριστερά έως και το δημοκρατικό Κέντρο, εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά το πέρασμα

του κόμματος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη της de facto επανίδρυσης του κόμματος, ως είπε, η οποία θα περιλαμβάνει από την αλλαγή της ταυτότητάς του έως και τις δομές του. Έκρινε πάντως αναγκαίο να επαναλάβει τουλάχιστον τετράκις ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε την αλλαγή, απηχώντας προδήλως τον προβληματισμό που υπάρχει εντός του κόμματος για πασοκοποίησή του.

"Δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ, είπε" επιχειρώντας να κατευνάσει σχετικές ανησυχίες που εκφράζονται στο εσωτερικό του, κυρίως από στελέχη που κρατούν ακόμη το βλέμμα τους στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ του 3-5%.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε κατά την ομιλία του να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο της αυτοκριτικής και περιορίστηκε σε αναφορές όπως: ο λαός περίμενε από εμάς να κάνουμε τα πράγματα πιο γρηγορα και "χρειάζονται κανόνες που να ισχύουν για όλους γιατί τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές, υπήρξαν συμπεριφορές που μας πλήγωσαν" ( σ.σ είναι προφανές ότι αναφερόταν -και- στην Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία αναγκάστηκε σε παραίτηση από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον σάλο που ξέσπασε για τον διορισμό της κόρης της.

Μήνυμα - προς ώρας ανεπίδοτο ως φαίνεται από τη στάση που τηρεί η κ. Γεννηματά- έστειλε ο κ. Τσίπρας και στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως η πολυπόθητη για τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική ήττα αποδείχθηκε "όνειρο θερινής νυκτός".

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο κόμμα ( με τερματικό σταθμό το Συνέδριο στις αρχές του 2020) περνάει μέσα από έναν "θερινό" διάλογο ώστε η επόμενη κεντρική επιτροπή που θα συνεδριάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, να είναι σε θέση να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για:

Εκλογικό αποτέλεσμα

*Βρισκόμαστε στην αρχή νέας περιόδου. νέα κατάσταση νέα καθήκοντα. το κόμμα μας βγήκε ισχυρό αλλά οι εκλογές ανέδειξαν πρώτη δύναμη τη Ν.Δ. Βρισκόμαστε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταφέραμε να καλύψουμε 8 μονάδες από τις ευρωεκλογές, δεν καταφέραμε να γυρίσουυμε το παιχνίδι, η συντριπτική παράσταση ήττας είχε διαμορφώσει το πλαίσιο.

*Ο λαός μας έδωσε θέση ισχυρή για να ματαιώσουμε αντιλαικά σχέδια. Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται μόλις 3,9% από τον Σεπτέμβριο του 2015. Μόνο για στρατηγική ήττα δεν μπορεί κανείς να μιλά. Η πολυπόθητη για τους αντιπάλους μας στρατηγική ήττα είναι όνειρο θερινής νυκτός. Όχι απλώς αντέξαμε αλλά παραμένουμε ο κυρίαρχος δημοκρατικός πόλος.

Κυβέρνηση

*Τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δυσοίωνα. Όλοι οι παλιοί υπουργοί Σαμαρά βρίσκονται στις ίδιες θέσεις. Μόλις πέντε γυναίκες στα 51 μελη.

Ενδιαφέρον σχήμα αφού καταργείται η παραδοσιακή σχέση πολιτικής και μεγάλων συμφερόντων. πια τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν κατευθείαν τις θέσεις που τα ενδιαφέρουν. Υποκρισία της Ν.Δ για την Δικαιοσύνη.

Προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και είναι λογική η εξήγηση: Οι ανοιχτές ποινικές υποθέσεις για πρώην και νυν υπουργούς .

Αντιπολίτευση

*Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να οργανώσουμε την πάλη μας ώστε να προστατεύσουμε κοινωνικές, λαικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Το μόνο κριτήριό μας είναι το καλό της κοινωνικής πλειοψηφίας και εκείνων που μας ψήφισαν και εκείνων που δε μας ψήφισαν.

Με το κεφάλι ψηλά περνάμε στην θέση που μας όρισε ο ελληνικός λαός γιατί παραδώσαμε μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε.

Αυτοκριτική

*Χρειάζονται κανόνες που θα τηρούνται από 'ολους. Γιατί και πριν από τις ευρωεκλογές και μετά τις ευρωεκλογές, υπήρξαν συμπεριφορές που μας πλήγωσαν.

*Ο λαός περίμενε από εμάς να κάνουμε τα πράγματα πιο γρήγορα.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

*Η προχθεσινή ψήφος δεν είναι δάνειο για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή του 2015 αλλά είναι επένδυση. Γνωρίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις μας μας έδωσαν εμπιστοσύνη. Ένα συμβόλαιο μαζί μας και εντολή να μετασχηματιστούμε από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό σε ένα κόμμα που να μπορεί να χωρέσει τις αγωνίες του κόσμου. Να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη παράταξη με βαθιές ρίζες στον λαό και την κοινωνία.

*Αλλάζουμε; Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, ριζοσπαστικό και επαναστατικό να μπει τέτοιο σύνθημα. Έχουμε έναν πηγαίο φόβο μπροστά στην αλλαγή. Δικαιωθήκαμε για τον συμβιβασμό του 2015 και βάλαμε τα χέρια μας στις ακαθαρσίες των προηγούμενων και βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε; δεν είναι εύκολο. είπα ότι κυβερνήσαμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη εφαρμόζοντας ένα σχέδιο που δεν ήταν δικό μας αλλά ένα σχέδιο σωτηρίας. Είναι πολύ επαναστατικό πράγμα η αλλαγή. Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες και τις αρχές μας. ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη φόρμα για να τις υπηρετήσουμε καλύτερα.

Να τολμήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή, να μη φοβηθούμε να κάνουμε restart , να μην φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο και όχι να παραμείνουμε θάμνος.

* Έχουμε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων αλλά τα μέλη μας είναι μόλις το 2% των ψηφοφόρων. Αυτός ο συσχετισμός δεν είναι αριστερό πράγμα, είναι ιδιότυπος ελιτισμός. Αυτή η συνθήκη πρέπει να τελειώσει. Θα τελειώσει μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. να ανοίξουμε τον διάλογο που θα καταλήξει στις αρχές του Σεπτέμβρη σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

*Δεν προτείνω να βάλουμε νερό στο κρασί μας, οι σημαίες μας πρέπει να γίνουν εκτός από κόκκινες και πράσινες. όχι από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Κανείς σήμερα δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ ούτε καν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αλλά από τον χώρο της Οικολογίας

*Πρέπει να θέλουμε κόμμα μαζικό με μέλη που να αριθμούν πάνω από το 10% των ψηφοφόρων μας. Ένα κόμμα νεανικό. Δεν έχουμε μια οργάνωση νεολαίας που να αντιστοιχεί στους νέους ψηφοφόρους μας, ούτε στους φοπιτητές. Θέλουμε ένα κόμμα λαικό. Είμαστε πρώτο κόμμα σε όλες τις λαϊκές γειτονιές. Δεν γίνεται να παίρνουμε 40% και να μην έχουμε σε κάθε γειτονιά παρουσία κομματική. Θέλουμε ένα κόμμα πόυ θα αποτελεί κύριο εκφραστή του προοδευτικού χώρου, που χωρούν όλοι: από αριστερά έως το δημοκρατικό κέντρο.

*Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει de facto : από την ταυτότητα του κόμματος ως τις δομές του.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα