Ο Τσίπρας τείνει χείρα φιλίας στην Φώφη Γεννηματά

Είναι απολύτως βέβαιοι στην Κουμουνδούρου ότι το τζίνι των πρόωρων εκλογών έχει βγει από το μπουκάλι, όσες διαβεβαιώσεις και αν παρέχει η Κυβέρνηση, περί του αντιθέτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία , συνεπώς για να κάψει την απλή αναλογική θα επιχειρήσει εκλογές σε χρονική συγκυρία τέτοια που να του διασφαλίζει την πολιτική υπεροχή

της Ν.Δ .

Προκλήσεις

Ορόσημο, για τούτο, εκτιμά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι το προσεχές Φθινόπωρο. Η αντίστροφη μέτρηση δηλαδή για προσφυγή σε κάλπες αρχίζει στο τέλος του 2020 ώστε να μην έχει προλάβει η κυβέρνηση να υποστεί φθορά.

Η εκτίμηση αυτή ανάβει φωτιές στην Κουμουνδούρου, εκ των πραγμάτων, καθώς καταρχάς δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην περιβόητη "ανασυγκρότηση" του ΣΥΡΙΖΑ και σε καμία περίπτωση δεν έχουν καταφέρει να "φρεσκάρουν" τις οργανωτικές τους δομές , η ανυπαρξία των οποίων οδήγησε και στο στραπάτσο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Σε επίπεδο οργανωτικό, η πρόκληση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διπλή: Η ανασυγκρότηση των οργανωτικών δομών αλλά και το εξόχως δύσκολο εγχείρημα της "διεύρυνσης".

Αμφότερα τα στοιχήματα, με τα παρόντα δεδομένα, σωρρεύουν δυσκολίες προκειμένου να "τρέξουν" γρήγορα. Οι εγγραφές νέων μελών στις οποίες επένδυσε το κόμμα προκειμένου να "αντιστοιχήσει" - κατά το δυνατό- των αριθμό των ψηφοφόρων με τα μέλη του, δεν κυλούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, υπαγορεύοντας στα ηγετικά στελέχη να χαμηλώσουν και τον αριθμητικό πήχη των προσδοκιών τους.

Συγκρούσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει επάνω του την καμπάνια με περιοδείες ανά την Επικράτεια τις οποίες σταμάτησε – και λόγω εορτών- και ετοιμάζεται να τις ξαναρχίσει από την προσεχή εβδομάδα μεν αλλά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βράζει, συνεπώς έχει άλλους , μείζονες πονοκεφάλους να αντιμετωπίσει.

Η πορεία προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ των "αριστερών" του κόμματος, των προεδρικών και των "προοδευτικών συμμάχων", κοινώς των πασοκογενών, οι οποίοι βρίσκονται στη μέση "διασταυρούμενων" πυρών.

Η αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσεται από τους "ανησυχούντες" ( ομάδα 53 κλπ) μην "διολισθήσει" το κόμμα και επισήμως σε σοσιαλδημοκρατικό προφιλ, ήτοι σε πασοκοποίηση, προκαλεί διαρκείς εσωκομματικές τριβές με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί.

Συμμαχίες

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως η παγίδα της Ν.Δ δεν πρόκειται να ευοδώσει, καθώς κυβέρνηση μπορεί να προκύψει και από τις εκλογές δια απλής αναλογικής.

Πρόκειται για άσκηση επί χάρτου, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσκλητήριο συνεργασίας στην Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ.

Θέμα συνεργασίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει, όπερ συνομολογούν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους υψηλά ιστάμενα κομματικά στελέχη και ασφαλώς δεν προσδοκούν ούτε σε στήριξη του ΚΚΕ, το οποίο κρατά ερμητικά κλειστή την πόρτα του Περισσού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, σημείωναν πως η στάση της κ. Γεννηματά το τελευταίο διάστημα, απέναντι στον εκλογικό νόμο, στο νομοσχέδιο της Παιδείας κλπ, προοιωνίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αρχίσει να τραβάει "διαχωριστικές" γραμμές από την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης.

Τούτο, σημαίνει, ότι οι τόνοι της Κουμουνδούρου απέναντι στην κ. Γεννηματά θα πέσουν, με τον Αλέξη Τσιπρα να φλερτάρει ανοιχτά πλέον το ΚΙΝΑΛ, εντάσσοντάς το στο σχέδιο περί "προοδευτικής διακυβέρνησης".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα