Ο Τσίπρας κάνει λάθος αν νομίζει ότι η Μέρκελ θα υποχωρήσει

Για να καταλάβουμε το τι αισθάνονται οι Γερμανοί, όντας στο επίκεντρο της προσοχής για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αρκεί να δούμε ποια βιβλία είναι στη λίστα των bestseller της χώρας.

Το Νο1 είναι ένα με τίτλο: Η Ευρώπη δεν Χρειάζεται το Ευρώ, γραμμένο από τον Thilo Sarrazin, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank.

Κάποτε, η νοσταλγία για το εθνικό νόμισμα, που είχε ανοσία απέναντι στις άκρατες σπατάλες των άλλων χωρών, αποτελούσε ένα καταπιεσμένο γερμανικό συναίσθημα. Σήμερα όμως, αυτό το συναίσθημα βγήκε στην επιφάνεια.

Οι διαδοχικές διασώσεις κρατών, τις οποίες πληρώνουν

οι Γερμανοί φορολογούμενοι, μαζί με την γενική αίσθηση ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει κάτι (δηλαδή να πληρώσει) για να αποσοβηθεί η τελική καταστροφή, έχει κάνει πολλούς απλούς Γερμανούς να αμφισβητούν το όλο πείραμα του ευρώ.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο 50χρονος οπερατέρ Michael Guenter «είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός λαός απ όλους, αλλά πολλοί από εμάς δεν θέλουν πια το ευρώ, Γιατί να απεμπολήσουμε το σκληρό μας νόμισμα»;

Όταν γεννήθηκε η ευρωζώνη, οι Γερμανοί είχαν διαβεβαιωθεί ότι το νέο νόμισμα θα ήταν ισχυρό, όπως και το μάρκο. Ότι η ΕΚΤ θα ήταν παιδί της Bundesbank. Κάτι, που ποτέ δεν έγινε.

Αντιθέτως, μια σειρά από κράτη μέλη εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια, και άρχισαν την καταναλωτική σπατάλη, με την Ελλάδα πρώτη απ όλους. Στη συνέχεια, έχοντας πνιγεί στα χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, στράφηκαν προς την ΕΕ (βλ. Γερμανία), για να τους καλύψει τον λογαριασμό. Πολλοί ξεχνούν ότι το Βερολίνο είπε ναι. Η Ελλάδα έτυχε δυο διασώσεων, συνολικής αξίας €240 δις, με αυστηρούς όμως συνοδευτικούς όρους αναφορικά με την ανάγκη λιτότητας.

Η απάντηση της Ελλάδας θα φανεί την Κυριακή το βράδυ. Η χώρα μπορεί να εκλέξει κυβέρνηση που θα πει στην Γερμανία να σκίσει την τελευταία συμφωνία, και να απαιτήσει περισσότερα χρήματα, χωρίς κανέναν όρο.

Αν το Βερολίνο δεν ενδώσει, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία επιλογή, παρά να φύγει από το ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πείσει τον εαυτό του ότι αν υπάρχει το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα, η Γερμανία θα υποχωρήσει. Ο 37χρονος πρώην κομμουνιστής, που έχει την πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές και να χριστεί πρωθυπουργός, τα παίζει όλα για όλα σε μια ριξιά του ζαριού.

Όπως πιστεύει, η Γερμανίδα καγκελάριος θα υπογράψει κι άλλες λευκές επιταγές, αν βρεθεί ενώπιον του διλήμματος της διάλυσης της ευρωζώνης, ή της άνευ όρων βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην Γερμανία όμως, αυτή η θρασεία υπόθεση του Τσίπρα, δεν συναντά την κατανόηση των κυβερνητικών αξιωματούχων, των ΜΜΕ, και της κοινής γνώμης. Ο χαμένος από αυτήν την κόντρα μεταξύ του Τσίπρα και της Μέρκελ είναι γνωστός ήδη, και σίγουρα δεν πρόκειται για την Μέρκελ.

Από την οπτική γωνία του Βερολίνου, οι εκτιμήσεις όλες είναι η εξής μία: Η Μέρκελ πρέπει να κρατήσει γερά. Το παιχνίδι αυτό του πόκερ το ξεκίνησε η Ελλάδα, και για να το κερδίσει χρειάζεται τα γερμανικά χρήματα. Κανένας όμως Γερμανός πολιτικός δεν είναι σ

Keywords
Τυχαία Θέματα