Ο Τραμπ αναστέλλει για 30 ημέρες τις μετακινήσεις προς ΗΠΑ από Ευρώπη

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο. «Για να εμποδιστούν νέα

κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ της Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις. Ακόμη, τόνισε ο Τραμπ, η προσωρινή απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για εμπορεύματα και άλλα φορτία. Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία». Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.

Τα εμπορεύματα δεν επηρεάζονται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανασκεύασε εν μέρει μέσω Twitter το βράδυ της Τετάρτης [ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας] τις αναγγελίες που έκανε στο διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας πως η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για τριάντα ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα. «Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην ανάρτησή του. Κάπου μια ώρα νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».

Σ. Μισέλ: Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αξιολογήσει» σήμερα την κατάσταση για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τριάντα ημέρες τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Μετά την απαγόρευση των ταξιδιών που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση σήμερα», ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter, συνταγμένη στα αγγλικά. «Η οικονομική αναταραχή πρέπει αποφευχθεί», πρόσθεσε ο Μισέλ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου ότι απαγορεύει για τριάντα ημέρες η είσοδος στην επικράτεια των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη, για να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ευρωπαίος διπλωμάτης: Δεν υπήρξε συντονισμός των ΗΠΑ με την ΕΕ πριν την ανακοίνωση Τραμπ

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ο Ρεπουμπλικάνος ανακοινώσει πως αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια πολιτών χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν προς τη χώρα του, δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος» των ΗΠΑ, υπογράμμισε η πηγή αυτή σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την ταξιδιωτική απαγόρευση της Ουάσινγκτον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση που έλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «μονομερώς και χωρίς διαβούλευση» να αναστείλει την είσοδο Ευρωπαίων στις ΗΠΑ προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό, δήλωσαν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε μια ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία μάλλον παρά μονομερή δράση», υπογράμμισαν σε ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση ελήφθη μονομερώς και χωρίς διαβούλευση», προσθέτουν διαβεβαιώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ισχυρά μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».

Ο αντιπρόεδρος Πενς υπερασπίζεται τους περιορισμούς στα ταξίδια από την Ευρώπη, ενώ σημειώνει ότι αναμένονται χιλιάδες νέα κρούσματα στη χώρα

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υπερασπίστηκε σήμερα τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι το κέντρο του νέου κορονοϊού μετατοπίστηκε από την Ασία στην Ευρώπη.

Σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων που παραχώρησε, ο ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αναμένονται χιλιάδες περισσότερα κρούσματα της COVID-19 στις ΗΠΑ και ότι οι περιορισμοί στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες αποτελούν απλώς μέρος της στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Ο Πενς σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εντείνουν την υποβολή σε εξετάσεις και στις 50 αμερικανικές Πολιτείες και αναφέρθηκε στις προσπάθειες εμπορικών εργαστηρίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα Laboratory Corporation of America Holdings (LabCorp) και Quest Diagnostics Inc, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Υγειονομικοί ειδικοί έχουν δηλώσει ότι μια έλλειψη διαγνωστικών τεστ έχει καταστήσει δύσκολο να υπολογιστεί η πλήρης κλίμακα του ξεσπάσματος στις ΗΠΑ και να μειωθεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Οι χειρότερα πληγείσες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και η Πολιτεία Ουάσινγκτον, αγωνίζονται να διευρύνουν γρήγορα τις δυνατότητές τους για την υποβολή σε εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό ώστε να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμες οι εξετάσεις για την διάγνωσή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι δεν είχε χρόνο να συζητήσει με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που επέβαλε λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε χρόνο να διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, προτού ανακοινώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας του νέου κορονοϊού, όμως ελπίζει ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια στην Ευρώπη και την Κίνα θα μπορέσουν να αρθούν πολύ σύντομα.

Ο Τραμπ μίλησε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, μία ημέρα αφότου επέβαλε μέτρα για να αποτρέψει τους υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών, εκτός της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, από το να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εξαίρεσε τη Βρετανία από τα μέτρα διότι το Λονδίνο κάνει καλή δουλειά στην αντιμετώπιση του Covid-19. Επισήμανε ότι δεν μπόρεσε να συνομιλήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προτού θέσει σε ισχύ τους περιορισμούς, καθώς έπρεπε να κινηθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να χρειαστεί να παρατείνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια από την Ευρώπη πέρα των 30 ημερών, όμως θα μπορούσε επίσης να συντομεύσει τους περιορισμούς αυτούς, που εξόργισαν τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν στηρίζει το νομοσχέδιο για οικονομική βοήθεια από την κορονοϊό που σχεδιάζει να ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, διότι περιλαμβάνει άσχετα θέματα. Υπογράμμισε πως πιστεύει ότι το χρηματιστήριο θα ανακάμψει από την πτώση που έχει καταγράψει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν αντήλλαξε χειραψία με τον Βαράντκαρ στη συνάντησή τους λόγω του κορονοϊού. "Είναι ένα πολύ παράξενο συναίσθημα" σημείωσε για το γεγονός ότι δεν αντήλλαξε χειραψία.

Εξάλλου, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εκτέθηκε στον νέο κορονοϊό, αφού δείπνησε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο σύμβουλος επικοινωνίας του οποίου βγήκε θετικός στον ιό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείπνησε στο κλαμπ του Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα, το περασμένο Σάββατο το βράδυ. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Μπολσονάρου Φάμπιο Βαϊνγκάρτεν, που συναντήθηκε επίσης με τον Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο, βγήκε θετικός στον Covid-19, όπως ανακοίνωσε το γραφείο επικοινωνίας του Βραζιλιάνου προέδρου.

"Ας το θέσουμε έτσι: Δεν με απασχολεί" είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι άκουσε σχετικά με την έκθεση του Βραζιλιάνου αξιωματούχου, όμως τόνισε ότι "δεν κάναμε τίποτα το ασυνήθιστο".

Σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για το 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλουν τους Αγώνες για έναν χρόνο, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση δεν θα είναι η ίδια χωρίς την παρουσία θεατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα