Ο Τραμπ αναφέρεται σε επικείμενες "σημαντικές κυρώσεις" σε βάρος της Άγκυρας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι «σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να ανακοινωθούν σύντομα ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

«Σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας έρχονται!» ανέφερε σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το θέμα.

«Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Διακομματική αντίδραση μελών του Κογκρέσου λόγω έλλειψης της Ουάσινγκτον σχεδίου άμεσης εφαρμογής κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα την Παρασκευή δίνοντας στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ “πολύ σημαντικές εξουσίες για την επιβολή νέων κυρώσεων” κατά της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο άμεσης εφαρμογής τους, όπως δήλωσε την ίδια ημέρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

“Δεν ενεργοποιούμε τις κυρώσεις”, δήλωσε ο ίδιος. “Πρόκειται για πολύ δυνατές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις εφαρμόσουμε, αλλά μπορούμε να θέσουμε εκτός λειτουργίας την τουρκική οικονομία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο”, πρόσθεσε ο Μνούτσιν.

Η είδηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχοποιήσουν οποιοδήποτε τμήμα της τουρκικής κυβέρνησης ή όποιο πρόσωπο σχετίζεται με αυτήν, προκάλεσαν ένα νέο κύμα άσκησης διακομματικής κριτικής, μεταδίδει το CNN.

Μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι “η επιβολή κυρώσεων υπό όρους” είναι μη αποτελεσματική, ενώ σύμφωνα με άλλες απόψεις, η όλη κίνηση (με τον Μνούτσιν) ήταν μία προσπάθεια κατευνασμού της αντίδρασης που εκδήλωσε το Κογκρέσο (από την έναρξη της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία).

Μερικοί γερουσιαστές έθεσαν ερωτήματα για τη φαινομενική άρνηση του προέδρου Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να συμπορευτεί με τη Ρωσία για το ζήτημα της Τουρκίας και να αντιταχθεί σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προώθησαν οι ευρωπαϊκές χώρες για την καταδίκη των πολεμικών ενεργειών της Τουρκίας.

Ένας επικριτής χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως “περιττή ανοησία” επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε σε μία ημέρα κατά την οποία το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ δέχθηκαν πυρά από τις τουρκικές θέσεις στην περιοχή των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ, από την πλευρά του, που έχει μία ξεκάθαρη προτίμηση για τους αυταρχικούς ηγέτες, προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τον επόμενο μήνα.

Το προεδρικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ήρθε στο προσκήνιο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση έδωσε στον Ερντογάν τον απαραίτητο χώρο για να δράσει στο πλαίσιο του μακροχρόνιου στόχου του για επίθεση κατά των Κούρδων.

Από την άλλη μεριά, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, την ίδια στιγμή που αποδέχθηκε το αίτημα του προέδρου Ερντογάν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων εκτός των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν που εκλέγεται στο Μέριλαντ.

“Η ιδέα ότι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για να προστατεύσει τους Κούρδους, είναι εντελώς κενή”, είπε ο Βαν Χόλεν. “Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια για να σταματήσει το Κογκρέσο από την ανάληψη προληπτικών ενεργειών, ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές ανθρώπων και να αποχωρήσει η Τουρκία”, πρόσθεσε ο Βαν Χόλεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν δυναμικά απορρίψει την απόφαση του προέδρου Τραμπ για την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς την ως προδοσία κατά των Κούρδων, αλλά κι ως μία γκάφα στρατηγικής που μειώνει την αξιοπιστία των ΗΠΑ, αντιστρέφει την κατάσταση υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και δυσκολεύει την προσπάθεια της Ουάσινγκτον στην οικοδόμηση νέων συμμαχιών, δίνοντας, από την άλλη μεριά, ώθηση στα συμφέροντα της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, Ρεπουμπλικάνος που εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, εξέδωσε μία ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι “η υπό όρους εφαρμογή κυρώσεων [κατά της Τουρκίας] δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την απειλή με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν και να προστατεύσουμε τους Κούρδους συμμάχους, η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αναθεωρήσει το πλαίσιο των ενεργειών της”, τόνισε ο ίδιος, καθώς στην αντίθετη περίπτωση “οι κυρώσεις υπό όρους... θα δημιουργήσουν την εντύπωση μιας χλιαρής αντίδρασης στην Τουρκία, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν”.

Ο Γκρέιαμ ήταν μεταξύ αυτών που άσκησαν κριτική στις παραβιάσεις που έχει διαπράξει η Τουρκία, αλλά και στην υπό όρους επιβολή κυρώσεων, που φαίνεται ότι αποτελεί το βασικό πλαίσιο αντίδρασης του Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έχει ως στόχο να αποτρέψει την Άγκυρα από το να προχωρήσει σε ενέργειες όπως “η χωρίς διάκριση στοχοποίηση αμάχων, η στοχοποίηση υποδομών που χρησιμοποιεί ο άμαχος πληθυσμός, αλλά και η στοχοποίηση εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων”.

Ο Γρκέιαμ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρα εμπλακεί σε στοχοποίηση εθνικών μειονοτήτων, καθώς ο αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων είναι η επίθεση κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία -- είναι ακριβώς η στοχοποίηση των Κούρδων.

“Είμαστε μάρτυρες εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά εθνικών μειονοτήτων στη Συρία από την Τουρκία, της καταστροφής ενός αξιόπιστου συμμάχου όπως οι Κούρδοι, αλλά και της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους”, επεσήμανε ο γερουσιαστής.

Ο Τραμπ υπαινίσσεται ότι οι Κούρδοι αφήνουν εσκεμμένα ελεύθερους τους μαχητές του ISIS για να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να εμπλακεί στον πόλεμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα υπονοούμενα ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί.

«Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται».

«Όμως, πρέπει να ενεργήσουν σύντομα» υπογράμμισε ο μεγιστάνας.

«Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. "Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν", έλεγαν».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα