Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει το Podemos

15:40 8/5/2015 - Πηγή: Antinews

Το Podemos, το κόμμα που ξεκίνησε ως κόμμα διαμαρτυρίας, φαίνεται να κάνει στροφή προς το κέντρο, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το εύρος της αποδοχής του εν όψει εκλογών.

Το Podemos σημείωσε πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας από την ίδρυσή του το 2014. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις όμως το κατατάσσουν στην τέταρτη θέση, πίσω από τα δύο κύρια κόμματα της χώρας και το αντίπαλο νεοσυσταθέν κόμμα Ciudadanos –ένα κόμμα το οποίο επίσης προσβλέπει σε ψηφοφόρους διψασμένους

για αλλαγή, αλλά οι οποίοι φοβούνται τον τόνο της σκληρής αριστεράς.

Αυτή την εβδομάδα, ο 36χρονος ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, παρουσίασε το προκαταρκτικό του μανιφέστο με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, απαλείφοντας όμως κάποιες από τις αρχικές του δεσμεύσεις. Το σχέδιο υπόσχεται ένα πακέτο διάσωσης των πολιτών, το οποίο απαρτίζεται από κοινωνικά μέτρα, με στόχο την ενίσχυση φτωχών και εργαζόμενων. Στις δεσμεύσεις του περιλαμβάνονται η αναστολή των κατασχέσεων, η καθολική ιατρική περίθαλψη και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, τομείς που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, το πρόγραμμα προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο οικολογικά βιώσιμη οικονομία, την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι Podemos εγκατέλειψε σιωπηρά κάποιες από τις αρχικές πολιτικές του, όπως τη θέσπιση καθολικού ελάχιστου εισοδήματος για νοικοκυριά χωρίς έσοδα ή την άρνηση αποπληρωμής του ισπανικού χρέους. «Υπάρχει μία σαφής στροφή προς το κέντρο», σχολίασε ο Αντόνιο Ρολντάν της Eurasia Group, ενός think tank με έδρα το Λονδίνο. «Έχουν εγκαταλείψει όλα τα ασύμφορα μέτρα». Πολλοί κατηγορούν το κόμμα ότι δεν δίνει σαφή οικονομικά στοιχεία.

Το μανιφέστο αυτής της εβδομάδας επίσης δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία. Ο εκπρόσωπος του Podemos δήλωσε ότι ήταν απλώς ένα σχέδιο «πλαίσιο». Είπε ότι θα αυξήσουν τους φόρους στα ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και θα μειώσουν το φορολογικό όριο για τις μεγάλες περιουσίες σε 400.000 ευρώ. Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του Podemos, Νάτσο Αλβάρες, επέμεινε πως το όραμά τους ήταν βιώσιμο, με βάση την τόνωση της οικονομίας μέσω της τόνωσης της ζήτησης. «Είμαστε υπέρ της εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών, αλλά και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος θα πρέπει να υπόκειται σε μείωση της ανεργίας», είπε. «Αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει εφικτό».

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ισπανίας αντιμετωπίζουν συνήθως επιφυλακτικά τις δεσμεύσεις του Podemos. Το πρόγραμμα «κρύβει καίρια θέματα όπως το χρέος των περιφερειών και πώς θα χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο», έγραψε η δημοσιογράφος Μαρίζα Ρεκέρο στην κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo. Στην κεντροαριστερή El Pais, ο σχολιαστής Χαβιέρ Αγιούσο είπε ότι το πρόγραμμα δεν διέθετε αναλυτικά σχέδια για την οικονομία και απευθύνεται περισσότερο στη βάση του Podemos: το κίνημα των Αγανακτισμένων στους δρόμους στο οποίο το κόμμα έχει τις ρίζες του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Podemos έχει ξεπεραστεί από το Ciudadanos (Πολίτες), με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα πρώτο και τους Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης στη δεύτερη θέση. Την περασμένη εβδομάδα το νούμερο τρία του κόμματος, ο Χουάν Κάρλος Μονεντέρο, παραιτήθηκε για ιδεολογικές διαφορές.

Το Podemos είχε βρει στον ΣΥΡΙΖΑ τον καλύτερο σύμμαχό του. Τώρα όμως που η Ελλάδα αγωνίζεται να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις του κόμματος και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της χώρας, αυτό δεν φαίνεται ως κάτι θετικό. Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν αφορμές στους αντίπαλους του Podemos και στην συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για την βελτίωση της ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές αντιφάσεις» στο σχέδιο του Podemos. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα είναι να χάσει την εξουσία της να αποφασίζει», λόγω των οικονομικών πιέσεων, είπε. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα