Αγγιξε αυτοδυναμία ο Κάμερον και οδήγησε στην έξοδο Μίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ

15:40 8/5/2015 - Πηγή: Antinews

Πανηγυρικά επιστρέφει στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος όχι μόνο εξασφάλισε τη δεύτερη (και τελευταία) θητεία του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, αλλά διέψευσε τις δημοσκοπικές... κασσάνδρες που έδειχναν πτώση των Συντηρητικών. Εξωθώντας σε παραίτηση τον Εντ Μίλιμπαντ, τον Νικ Κλεγκ και τον Νάιτζελ Φάρατζ

«Ηταν ξεκάθαρα μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύκτα για το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε σήμερα το πρωί ένας "εξαιρετικά στενοχωρημένος" Μίλιμπαντ, ενώ λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Το Συντηρητικό

Κόμμα εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 325 εδρών, ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για 10 ακόμη από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου. Το Εργατικό Κόμμα ακολουθεί με 228 έδρες.

Στην πράξη, ο αριθμός των 325 εδρών αποτελεί απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, καθώς οι 4 βουλευτές του Σιν Φέιν (Βόρεια Ιρλανδία) θα αρνηθούν να καταλάβουν τις έδρες τους στο Γουέστμινστερ, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εξασφαλίσει και επιπλέον έδρες από τις 10, τα αποτελέσματα για τις οποίες εκκρεμούν.

Εάν τα νούμερα επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που οι Συντηρητικοί κερδίζουν με απόλυτη πλειοψηφία από το 1992. Θα σημαίνει επίσης ότι ο Κάμερον δεν θα χρειάζεται πλέον τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με τους οποίους κυβέρνησε από το 2010. Το κεντροαριστερό κόμμα συνετρίβη, πέφταντας σε μονοψήφιο ποσοστό μετά τις 57 έδρες που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια.

Είναι η χειρότερη εκλογική του επίδοση εδώ και 20 χρόνια, έναν χρόνο μετά την επίσης επώδυνη ήττα στις ευρωεκλογές, όταν έχασε 10 από τις 11 έδρες του.

"Είναι οδυνηρά εμφανές ότι η νύκτα ήταν σκληρή για τους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες", δήλωσε τα ξημερώματα ο Νικ Κλεγκ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Στα... ανέλπιστα της εκλογικής αναμέτρησης η απώλεια της έδρας του Εντ Μπολς, του ανθρώπου που προοριζόταν για υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, εάν οι Εργατικοί κέρδιζαν τις εκλογές, ενώ και ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) Νάιτζελ Φάρατζ δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Ουεστμίνστερ, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.

Παρά το ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα, το μέλλον μάλλον προμηνύεται θολό τόσο ένθεν και ένθεν των συνόρων... Και η αβεβαιότητα παραμένει τόσο για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ όσο και γι' αυτή καθαυτή τη χώρα.

Η ΕΕ παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και περιμένει να δει εάν ο Κάμερον θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για διαξεγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη του Λονδίνου στην ΕΕ πριν το 2017.

Εάν στηρίξει την εκστρατεία του στην παραμονή της χώρας στην Ε.Ε έστω και με νέους όρους, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τις σφοδρές αντιδράσεις των αντιευρωπαϊστών. Κι όλα αυτά, εν μέσω της ανάγκης για συνεχιζόμενες περικοπές, καθώς η λιτότητα δεν έχει τελειώσει. Οι ψηφοφόροι μπορεί να μην αποδοκίμασαν τη θεραπεία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα ανεχθούν και νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Το άλλο ανοιχτό μέτωπο είναι η Σκωτία... Η εντυπωσιακή επίδοση των σκωτσέζων εθνικιστών ενδέχεται να αναζωπυρώσει τις φωνές για ανεξαρτησία της Σκωτίας, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το συμφιλιωτικό μήνυμα που έσπευσε να στείλει ο Κάμερον λίγο μετά τη διαφαινόμενη νίκη του... «Πρώτα απ' όλα θέλω να ενώσω τη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το SNP εκτόπισε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία, επικράτησε ενός ανώτερου στελέχους των Εργατικών στο Πέισλι και κατέκτησε το προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στο Κιρλάλντι.

"Το σκωτσέζικο λιοντάρι βρυχήθηκε το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα", δήλωσε ο πρώην ηγέτης του SNP Άλεξ Σάλμοντ μετά τον θρίαμβό του στην εκλογική του περιφέρεια, το Γκόρντον του Αμπερντινσάιρ.

"Η Σκωτία ζήτησε να μιλήσει με μία φωνή, αυτή η φωνή θα ακουστεί καθαρή για τη Σκωτία στην επόμενη σύνθεση της βουλής του Ουεστμίνστερ", είπε ο Σάλμοντ, η εκστρατεία του οποίου για ανεξαρτησία απέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

"Βλέπουμε ένα εκλογικό τσουνάμι γιγαντιαίων διαστάσεων", είπε ο Σάλμοντ. "Θα είναι αδύνατον να αγνοήσουν και πολύ δύσκολο να σταματήσουν το SNP", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποστερήσει από τον Κάμερον την όποια νομιμότητα επί της Σκωτίας, όπου το Συντηρητικό του Κόμμα θα διαθέτει μόνο έναν βουλευτή.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα