Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση... το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Ένας ακόμη κηπουρός του Γιώργου Παπανδρέου και του αλήστου μνήμης ΠΑΣΟΚ βολεύεται στην πρώτη φορά αριστερά. Η Έλενα Παναρίτη, η οποία βολόδερνε σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής μοιράζοντας οικονομικές συμβουλές, εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή όταν την μάζεψε η οικογένεια Παπανδρέου.

Ήταν μάλιστα… επιλογή του Νίκου Παπανδρέου λένε οι κακές γλώσσες. Αφού έγινε σύμβουλος του Γιώργου και μπήκε και στη Βουλή ως βουλευτής Επικρατείας, στη συνέχεια, επειδή δεν έγινε υπουργός αποστασιοποιήθηκε. Αν θελήσετε να θυμηθείτε κάτι από την κοινοβουλευτική της θητεία δεν θα βρείτε κάτι. Πέρασε… ξώφαλτσα, έγινε γνωστή στην Ελλάδα αφού δεν την ήξερε κανείς και στη συνέχεια προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τον Βαρουφάκη. Χάρη στη φιλία αυτή έγινε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες και απέτυχε πλήρως. Αποσύρθηκε κακήν κακώς γιατί μόλις την έβλεπαν οι τροικανοί πάθαιναν σοκ και ξαφνικά το όνομά της «έπαιξε» για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, μια επιλογή αποκλειστικά του Βαρουφάκη. Κι ενώ όλοι έλεγαν ότι δεν γουστάρουν καθόλου στο Μαξίμου και θα την «κόψουν» αίφνης ο Βαρουφάκης ανακοινώνει το διορισμό της.

Κάποιοι λένε ότι βιάστηκε και επικρατεί δυσφορία στην κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητικοί απέναντι στην τοποθέτηση Παναρίτη στη θέση αυτή ήταν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Άλλοι ότι του έκανε τη χάρη ο Τσίπρας του Βαρουφάκη μιας κι έκανε τόσα πολλά για την κυβέρνηση. Τον αντάμειψε για την… δημιουργική καταστροφή του.

Όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη μεγάλο πρόβλημα με τον διορισμό τους. Κι άλλος Πασόκος βολεύεται και αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν.

Έτσι λοιπόν η Σοφία Σακοράφα με twitt έγραψε: "Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια". Μισή ώρα αργότερα η κα Σακοράφα φανερά έξαλλη με δεύτερο μήνυμα γράφει: "Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο".

Ο δε Νταβανέλος από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει την Παναρίτη, σύμβουλο μια νεοφιλελεύθερης δικτατορίας.

Προφανώς η προερχόμενη κι αυτή από τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣΟΚ δεν άντεξε. Δεν είναι μόνο ένας ή δύο που έχουν βολευτεί κι αυτή είναι στην… εξορία των Βρυξελλών. Και ο Κοτζιάς, και ο Κουρουμπλής, και ο Ρουμπάτης στην ΚΥΠ και ο Χριστοδουλάκης κι ένα σωρό άλλοι Πασόκοι, ε, η Παναρίτη πάει πολύ. Και να θυμήσουμε ότι η Σακοράφα έχει στενές σχέσεις με την Προεδράρα Ζωή Κωνσταντοπούλου οπότε να υποθέσουμε ότι αρχίζει να βαραίνει το κλίμα για τις επιλογές της κυβέρνησης. Έτσι όπως πάνε αυτοί θα «ξεθάψουν» την… Τίνα Μπιρμπίλη και θα την κάνουν πρέσβειρα. Εδώ μέχρι και ο Αρης θα γίνει πρέσβης, μέχρι και ο Προκόπης έγινε Πρόεδρος.

Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω του Twitter και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να επανεξετάσει την επιλογή του προσώπου.

«Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ. Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στο λογαριασμό του.

Ο Γιάννης Βούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ,αφού ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι «καλό είναι όλοι να αξιοποιούνται και όλοι να μπορούν να αλλάξουν θέση, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι στην προμετωπίδα του αγώνα, αλλά μπορούν να την επικουρούν και τότε θα ήταν χρησιμότερο».

Με την άποψη του κ. Παπαδημούλη περί επανεξέτασης της επιλογής Παναρίτη φαίνεται ότι συμφωνεί και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς έκανε retweet το εν λόγω tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Aντιρρήσεις για την επιλογή Παναρίτη εξέφρασε και το στέλεχος της Αριστερής πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος ο οποίος σημείωσε : «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κυρίας Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ».

Eπίσης,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης,με ανάρτηση του στο Facebook σχολιάζει :

«Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα. Νίκος Φίλης».

Για όσους δε θυμούνται, η κα Παναρίτη έχει θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα (τον έτερο θεσμό που ιδρύθηκε μαζί με το ΔΝΤ στο Μπρέτον Γουντς το 1944), έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διαπραγματεύσεις, δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας την περίοδο 2009-2012. Το 2012 άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούσαν οι τότε κυβερνήσεις και έκτοτε άρχισε το… αριστερό τσάμικο. Να θυμίσουμε ότι ήταν σύμβουλος του προέδρου στο Περού Φουτζιμόρι ο οποίος αν και εκλεγμένος στη συνέχεια έκανε μια μικρή… δικτατορία και τελικά καταδικάστηκε το 2009 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επίσης να θυμίσουμε τι έλεγε η Αυγή το 2009 για την Παναρίτη η οποία το 2011 σε μια ομιλία της είχε τονίσει: «Δεν είναι το πρόβλημα να κόψουμε λίγο τους μισθούς, να κόψουμε λίγο τις συντάξεις, και όχι λίγο, πολύ»... Έγραφε η εφημερίδα για τη δουλειά της στο Περού: «Το ερώτημα για την κυρία Παναρίτη παραμένει: Είναι ένας επικίνδυνος αδαής ιδεολόγος ή ένα καλά κρυμμένο αρπακτικό;»

Είναι γνωστό ότι η Αριστερά πάσχει από… απώλεια ιστορικής μνήμης. Και από στελέχη πάσχει βεβαίως γι’ αυτό και κορφολογεί από άλλους πολιτικούς χώρους προκειμένου να επιβιώσει.

Αλλά στην περίπτωση της Παναρίτη ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με όλα τα πολιτικά παρτάλια που μαζεύονται και καλοπληρώνονται. Και ισχύει στο ακέραιο αυτό που είπε η άλλη «γενίτσαρος» του ΠΑΣΟΚ η Σακοράφα η οποία τουλάχιστον είχε την εντιμότητα να φύγει νωρίς από το κόμμα. «Ε, όχι και η Παναρίτη».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα