Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δημιουργήσει καθαρό ρεύμα νίκης

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Κουμουνδούρου. Τυχόν μεγάλη αποχή απ’ τις κάλπες τόσο των τοπικών-περιφερειακών εκλογών όσο κυρίως των ευρωεκλογών. Ο λόγος είναι απλός και έγκειται στο γεγονός ότι με μικρή (πέραν του φυσιολογικού ορίου αποχή) συμμετοχή του εκλογικού σώματος πολύ δύσκολα θα μπορεί να πανηγυρίζει η Κουμουνδούρου ακόμα και εκλογική πρωτιά, ειδικά δε αν η διαφορά απ’ τη ΝΔ είναι οριακή.

Σε κάθε περίπτωση η αποχή ερμηνεύεται και φυσιολογικά ως αποστασιοποίηση των πολιτών έναντι συνολικά

του πολιτικού συστήματος και με την έννοια αυτή είναι πολιτικό χαστούκι κυρίως για το ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική του που ως αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζεται ως άμεση εναλλακτική λύση έναντι της κυβέρνησης και ειδικότερα της ΝΔ.

Το θέμα απασχολεί έντονα την Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα καθώς τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μπορεί να δημιουργήσει καθαρό ρεύμα νίκης. Αντίθετα αυτό που κυριαρχεί είναι το σώμα των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Οι πρώτες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σπασμωδικές. Σε πολλές περιπτώσεις προσπαθεί να απαξιώσει χωρίς πάντα να το λέει ευθέως, την αξιοπιστία των δημοσκοπικών ευρημάτων. Ακόμα και η «Ίσκρα» της Αριστερής Πλατφόρμας που άλλοτε κάνει σημαία της τα ευρήματα που δείχνουν υψηλά αρνητικά ποσοστά για το ευρώ και την ΕΕ τώρα επικαλείται τα όσα λένε δημοσκόποι όπως ο κ. Βερναρδάκης για να επισημάνει ότι στις δημοσκοπήσεις απαντάει μόνο το 10% των ερωτηθέντων.

Σε κάθε περίπτωση έχει αξία να παρατηρήσει κανείς ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου αποφεύγουν να θέσουν αριθμητικά μετρήσιμους στόχους και αυτό λέει πολλά.

Το ύστατο καταφύγιο για να αντιμετωπίσει μια τέτοια τάση για την Κουμουνδούρου είναι όχι μόνο να προσπαθήσει να πολώσει το κλίμα αλλά κυρίως να καταγγείλει κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος ευνοϊκού για την αποχή των πολιτών απ’ την κάλπη. Μια τέτοια γεύση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία όπου έκανε λόγο για «επικοινωνιακό σχέδιο μεγάλης αποχής» προκειμένου να ανακοπεί «η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα σ’ αυτό πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κατονομάζει την Ελιά και κυρίως το «Ποτάμι» προσπαθεί να ταυτίσει την ύπαρξή τους με κυβερνητικό σχέδιο ψαλιδίσματος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. «εναγωνίως προσπαθούν να ανακαλύψουν και να στήσουν σχήματα που θα ανακόψουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, που απλά θα μετατρέψουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Καθόλου άσχετο με τα παραπάνω και κυρίως με την προσπάθεια να μη στοιχίσει στην Κουμουνδούρου η αποχή, είναι η συνθηματολογία που έχει επιλεγεί όπως ότι στις εκλογές αυτές «δεν ψηφίζουμε κόμματα αλλά ψηφίζουμε για την ίδια τη ζωή μας».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα