Ο πρόεδρος του κουρδικού PYD στο Antinews: Η Τουρκία συνεχίζει την εισβολή στη Συρία

(Ανανεωμένο) Ο πόλεμος στη Βόρεια Συρία μπορεί να έχει "χαθεί" από την ειδησεογραφία, ωστόσο συνεχίζεται παρά τις δύο εκεχειρίες που έχουν ανακοινωθεί και παρά τις κοινές περιπολίες ρωσικών -τουρκικών - συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων, δημιουργώντας μεταξύ άλλων μια νέα επικίνδυνη κατάσταση για τις διεθνείς σχέσεις και το διεθνές δίκαιο.

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος των Κούρδων της Συρίας, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) Σάοζ Χεσεν, ο οποίος βρέθηκε

στην Αθήνα για μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, ευρωβουλευτές, αλλά και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις παραβιάζοντας την εκεχειρία κι επιχειρώντας σε βάθος πέραν των 32 χιλιομέτρων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ.Σαοζ Χεσεν κατήγγειλε τη χρήση απαγορευμένων όπλων από τον τουρκικό στρατό αλλά και την εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις τουρκικές ωμότητες.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

«Παρά τις συμφωνίες Τουρκίας Ρωσίας Συρίας να περιπολούν από κοινού τα σύνορα οι επιθέσεις συνεχίζονται ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία παραμένουν άφωνες», είπε , αποκαλύπτοντας ότι ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπεί τις πόλεις Αλ Νίσα και Τιλ Τάμιρ, νότια της πόλης Σερεκανίγιε όπου οι κουρδικές αρχές κατήγγειλαν πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, με χρήση απαγορευμένων όπλων «λευκό φώσφορο», αλλά και μαζικές εκτελέσεις πολιτών, οι οποίοι «αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί του τουρκικού κράτους».

«Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι Τούρκοι έχοντας στην πρώτη γραμμή μισθοφόρους, ήταν σφοδρή, βάρβαρη και εγκληματική. Περίπου 300.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν, έφυγαν από τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι είναι στους δρόμους, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία, χωρίς βοήθεια, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έφυγαν».

[photo_0]

Εξαγορά

Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του Κούρδου ηγέτη για «στήριξη Ερντογάν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες ο οποίος αφού τον ευχαρίστησε για το προσφυγικό έργο του, δήλωσε πως θα συζητήσει την πρόταση για μεταφορά προσφύγων στη Βόρεια Συρία». Επίσης άφησε αιχμές για δωροδοκία της οργάνωσης ενάντια στη χρήση απαγορευμένων όπλων η οποία ανακοίνωσε πως δεν θα προβεί σε έρευνα για τον τύπο όπλων που χρησιμοποιήθηκαν, διότι, όπως είπε ο πρόεδρος του PYD, έχει «βοηθηθεί οικονομικά» από το τουρκικό κράτος.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Αναλύοντας τα κίνητρα και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για την εισβολή στη Βόρεια Συρία ο Κούρδος πρόεδρος ανέφερε πώς παρότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αλλά και των Κούρδων με τις ΗΠΑ για μία ζώνη ασφάλειας στη Βόρεια Συρία, ο Ερντογάν κινήθηκε επιθετικά για δύο λόγους:

Πρώτον για να αντιμετωπίσει την κρίση στο εσωτερικό της χώρας του, επιδεικνύοντας επιτυχίες στο εξωτερικό και δεύτερον λόγω της γνωστής επεκτατικής πολιτικής που ακολουθεί παραδοσιακά η Τουρκία.

«Στόχος του είναι η συντριβή του δημοκρατικού πειράματος διακυβέρνησης που εφαρμόζεται στη Ροζάβα και ταυτόχρονα μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης επιδιώκει να «ξαναζωντανέψει» τον ISIS χρησιμοποιώντας τον όχι μόνο ως απειλή στη Μέση Ανατολή αλλά και ως εργαλείο πίεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Άλλωστε οι τρομοκράτες βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν οι Τούρκοι είπε, και μιλώντας για το Ιντλίμπ πρόσθεσε πως εκεί πραγματοποιήθηκε η αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Αλ Μπαγκντάτι.

Στη συνέχεια, ο Κούρδος ηγέτης επέκρινε τη στάση των ισχυρών χωρών της Δύσης για το γεγονός ότι ενώ ο Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ τα παράνομα σχέδιά του για εισβολή κατοχή και εποικισμό του συριακού εδάφους, και δημοσιοποίησε μάλιστα επανειλημμένα τις προθέσεις του, «κανείς δεν θέλησε να του απαντήσει».

[photo_1]

«Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Ροζάβα»

Χρεώνοντας παράλληλα στο καθεστώς Άσαντ έμμεση συνέργεια στα τουρκικά σχέδια διότι «με τις ψευδείς κατηγορίες της Δαμασκού πως τάχα οι Κούρδοι επιδιώκουν ένα ανεξάρτητο κράτος, δόθηκε ένα πρόσχημα στην Τουρκία να επιτεθεί», είπε πως το πρόγραμμα του PYD είναι σαφές: «Ζητούμε δημοκρατική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο μιας ενιαίας δημοκρατικής Συρίας».

Κι επειδή οι Κούρδοι εκτιμούν ότι με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς των μεγάλων παικτών δενπρόκειται να υπάρξει, προτείνουν «τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Ροζάβα και ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και την Τουρκία»

Σχετικά με όσα έχουν λεχθεί για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Άσαντ, απάντησε πως δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πολιτική συνάντηση και ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των στρατιωτικών εκπροσώπων σε στρατιωτική βάση των Ρώσων αφορούσε μόνον την έλευση του στρατού στα σύνορα, χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη στο καθεστώς διακυβέρνησης.

«Το καθεστώς Άσαντ μας κατηγορεί ότι φέραμε τους Αμερικάνους. Εμείς πολεμήσαμε τον ISIS δεν φέραμε κανένα. Οι Ρώσοι από την άλλη επιθυμούν να δώσουν αυτοί από μόνοι τους τη λύση και οι Αμερικάνοι επιδιώκουν να έχουν παρουσία.

Τους έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θέλουμε να είμαστε το θύμα στη μεταξύ τους μάχη. Και λέμε ότι μια λύση βιώσιμη σε βάθος χρόνου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διευθέτηση του Κουρδικού».

Το χαρτί του Ντειρ Ελ Ζορ

Για την παρουσία των Αμερικανών στο Ντειρ Ελ Ζορ, όπου υπάρχουν ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγοί, ο πρόεδρος του PYD υποστήριξε: «Μας είπαν πως δεν θέλουν να πέσει το πετρέλαιο στα χέρια του ISIS ή στα χέρια του καθεστώτος Άσαντ. Θέλουν να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως ένα μέσον πίεσης για μια πολιτική λύση στο Συριακό. Συμφωνούμε, ζητήσαμε να συμμετάσχουμε στη λύση και έχουν συμφωνήσει οι Αμερικανοί».

Όταν απελευθερώσαμε και αυτή την περιοχή, εφαρμόσαμε το σύστημα της Ροζάβα, δηλαδή την δημοκρατική αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να πάμε στη συζήτηση με το καθεστώς Άσαντ μαζί και με τους άλλους λαούς της Συρίας.

Όσο για την συμφωνία των Αδάνων, στην οποία ο Πούτιν αναφέρθηκε πολλές φορές κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, και η οποία προέβλεπε τον αποκεφαλισμό του κουρδικού κινήματος, η απάντηση είναι κατηγορηματική. «Οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG δεν έχουν χαρακτηριστεί πουθενά στον κόσμο ως τρομοκρατική οργάνωση, γι αυτό κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητεί την απομάκρυνσή τους από τη Συρία».

«Η κατάσταση στη Ροζάβα είναι πολύπλοκη. Υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ISIS. Υπάρχουν τόσοι φυλακισμένοι του Ισλαμικού Κράτους και μία αποσταθεροποίηση της περιοχής δεν συμφέρει κανέναν, από τους παίκτες στην περιοχή. Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιράν, Συρία. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν θα αφήσουν τον ISIS να σηκώσει κεφάλι».

Ε.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα