Ο Πούτιν συναντά τους παλιούς του φίλους

Η εξαήμερη περιοδεία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Λατινική Αμερική ξεκίνησε την Παρασκευή, προς αναζήτηση μεγαλύτερης επιρροής στην «αυλή των ΗΠΑ», ενώ η Δύση πιέζει για τον περιορισμό των Ρώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, στόχος της επίσκεψής του είναι η αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με παλιούς φίλους από τη σοβιετική εποχή. Μια αναθέρμανση που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη Μόσχα, η οποία αναζητά νέες αγορές για το αέριό της τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ σκέφτονται

να σκληρύνουν κι άλλο τη στάση τους προς τη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι συμφωνίες του Πούτιν στην πλειονότητά τους αφορούν ενεργειακά θέματα και το εμπόριο. Στην Κούβα, ο Πούτιν είχε μια εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο και οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους ιστορικούς δεσμούς Ρωσίας- Κούβας. Ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Κούβας Cupet, θα αρχίσουν την εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων «στο άμεσο μέλλον». Φτάνοντας, ωστόσο, στην Αβάνα, ο Πούτιν έκανε ένα μεγάλο «δώρο» στην κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο, καθώς ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στη ρωσική ιστορία. Συγκεκριμένα, η Δούμα είχε αποφασίσει να διαγράψει το 90% του παλιού χρέους της Κούβας από τη Σοβιετική Ένωση. Ακόμα κι έτσι βέβαια, πολλοί εκτιμούν ότι το χρέος θα είναι πολύ δύσκολο να αποπληρωθεί, με την πιθανότητα οι ρώσοι πιστωτές να αποκτούν στο μέλλον μετοχές σε κουβανικές κρατικές εταιρείες. Ο Πούτιν υπέγραψε επίσης αρκετές διμερείς συμφωνίες, όπως η δημιουργία διεθνούς αεροπορικού κόμβου και η παροχή εξοπλισμού για δύο θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αξίας 1,6 δις δολαρίων.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Αργεντινή, η οποία επείγεται για ξένες επενδύσεις, εν όψει νέας χρεοκοπίας. Προηγουμένως έκανε μία στάση στη Νικαράγουα όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα. Στο Μπουένος Άϊρες συναντήθηκε με την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και υπέγραψαν μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας σε νευραλγικούς τομείς. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν τη συμμετοχή της ρωσικής Rosatom στην κατασκευή των πυρηνικών μονάδων Atucha 3 και την αξιοποίηση κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου της χώρας.

Στη Βραζιλία, ο Πούτιν παρακολούθησε τον τελικό του Μουντιάλ και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS, των πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική). Στην 6η Σύνοδο των BRICS, στη Φορταλέζα της Βραζιλίας (στην οποία θα συμμετάσχει και η Αργεντινή ύστερα από πρόσκληση της Ρωσίας) το πιο σημαντικό θέμα της ατζέντας είναι η ίδρυση μιας κοινής αναπτυξιακής τράπεζας με ένα αρχικό κεφάλαιο 100 δις δολαρίων, με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών. Η ίδρυσή της έχει ήδη καθυστερήσει, εν μέσω διχογνωμιών σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη διαχείρισή της.

Εκτός από τον συμβολισμό που θα έχει η σύσταση της τράπεζας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, ο Πούτιν τόνισε και τον πολιτικό ρόλο των BRICS. Χωρίς να ονομάσει κάποια χώρα, δήλωσε ότι «όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μοντέλου διεθνών σχέσεων, όπου όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο πλαίσιο ενός ενιαίου πόλου είναι αναποτελεσματικές, δυσλειτουργικές και, τελικά, αναμένεται να αποτύχουν». Επικαλούμενος το παράδειγμα της Συρίας, είπε ότι χωρίς τη Ρωσία και την Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα γεγονότα θα είχαν ακολουθήσει το λιβυκό και το ιρακινό σενάριο. Είπε επίσης ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συντονίσουν την πολιτική των BRICS πιο ενεργά και να εξουδετερώσουν απειλές και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών. «Νομίζω ότι οι κοινές μας προσπάθειες θα διασφαλίσουν ότι οι χώρες BRICS κατέχουν ηγετική θέση στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Reuters, euronews, bbc, business-standard

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα