Ο ΟΗΕ καταδικάζει τον Ντόναλντ Τράμπ για τη μη απόρριψη της βίας

Τα Ηνωμένα Έθνη επέκριναν τον Ντόναλντ Τράμπ για την αποτυχία του "να απορρίψει κατηγορηματικά και άνευ όρων την ομιλία του ρατσιστικού μίσους και τα εγκλήματα στο Σάρλοτσβιλ" και σε όλες τις ΗΠΑ. "Δεν πρέπει να υπάρχει καμία θέση στον κόσμο για ρατσιστικές λευκές εξτρεμιστικές ιδέες ή οποιεσδήποτε παρόμοιες ιδεολογίες που απορρίπτουν τις βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ισότητα", ανέφερε η Επιτροπή του ΟΗΕ

για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Ενώ η δήλωση της επιτροπής απέφυγε να επικρίνει κατηγορηματικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, "να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της διάδοσης τέτοιων ρατσιστικών εκδηλώσεων".

Ο Τραμπ μίλησε σε οπαδούς του στο Φοίνιξ την Τρίτη, υπερασπίζοντας την απάντησή του στη διαδήλωση των υπερασπιστών της ανωτερότητας της λευκής φυλής που οργανώθηκε στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Κατηγόρησε τις "ψευδή μίντια" ότι παρερμήνευσαν την "τέλεια" απάντησή του στις διαμαρτυρίες και τις αντεπιθέσεις, παρουσιάζοντας αποσπασματικά τις απαντήσεις του για το Σάρλοτσβιλ, ενώ διάβασε κάποιες δηλώσεις του, "ξεχνώντας" όμως τα πιο αμφιλεγόμενα σχόλιά του, όπου είπε ότι υπήρχε ευθύνη για τη βία σε "όλες τις πλευρές".

Η Αναστασία Κρίκλεϊ, η οποία προεδρεύει της επιτροπής των 18 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, δήλωσε: "Ανησυχούμε για τις ρατσιστικές διαδηλώσεις, με ανοιχτά ρατσιστικά συνθήματα, ύμνους και χαιρετισμούς από λευκούς εθνικιστές, νεοναζί και την Κου Κλουξ Κλαν, που υποκινούν τις φυλετικές διακρίσεις και το μίσος". Και πρόσθεσε: "Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να διερευνήσει διεξοδικά το φαινόμενο των φυλετικών διακρίσεων με στόχο κυρίως τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, τις εθνικές ή εθνοθρησκευτικές μειονότητες και τους μετανάστες".

Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκαιρης προειδοποίησης και επείγουσας δράσης, η επιτροπή κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνευτικής συνάθροισης "δεν ασκούνται με σκοπό την καταστροφή ή την άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων". Ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει εγγυήσεις ότι τέτοια δικαιώματα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο ώστε να προωθηθεί ο ρατσιστικός λόγος μίσους και τα ρατσιστικά εγκλήματα.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα