Brexit: Η Βρετανία "μπορεί να παραμείνει υπό τον άμεσο έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για χρόνια"

Η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει υπό τον άμεσο έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί χρόνια μετά από το Brexit και να αναγκαστεί να εφαρμόζει τις αποφάσεις του δικαστηρίου σε ζητήματα όπως η μετανάστευση. Η στροφή 180 μοιρών της βρετανίδας πρωθυπουργού στην υπόσχεσή της να "αναλάβει τον έλεγχο του βρετανικού νόμου" αποκαλύφθηκε καθώς η κυβέρνηση δημοσίευσε το τελευταίο έγγραφο με τη θέση της επί της επίλυσης διαφορών πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών του Brexit. Ενώ υπογραμμίζει ότι το φάσμα των επιλογών που περιέχει

είναι υποθετικό, η κυβέρνηση περιγράφει μόνο σενάρια στα οποία η "άμεση" αρχή του ΔΕΕ αντικαθίσταται τελικά από ένα νέο δικαστήριο ή επιτροπή στην οποία η Ευρώπη διατηρεί "έμμεσο" έλεγχο.

Έχει επίσης καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πλέον τη δυνατότητα να διατηρήσει την άμεση εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθ 'όλη τη μεταβατική περίοδο μετά το Μάρτιο του 2019 - κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να περάσουν χρόνια διαπραγματεύσεων για μια νέα εμπορική συμφωνία.

Η είδηση για την θέση της κυβέρνησης προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις αυτή την εβδομάδα, με υποστηρικτές του Brexit από τους Τόρις να ισχυρίζονται ότι η Τερέζα Μέι εγκαταλείπει τη σκληρή θέση που έθεσε στην ομιλία του συντηρητικού κόμματος του περασμένου έτους και σε μια ομιλία στο Lancaster House τον Ιανουάριο. Η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσει το ΔΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των εταιρειών του μετά το Brexit "στριμώχνει" το Ηνωμένο Βασίλειο και απειλεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες πριν ο βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις μπορέσει να γυρίσει τη συζήτηση στο εμπόριο και στις μελλοντικές σχέσεις.

Πριν από την δημοσιοποίηση του νέου εγγράφου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντομινίκ Ράαμπ παραδέχτηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει κάποια επαφή με τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον. "Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτεί εποικοδομητικά να διαπραγματευτεί μια προσέγγιση για την επιβολή της νομοθεσίας και την επίλυση διαφορών, η οποία να ανταποκρίνεται στους βασικούς στόχους τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ για τη στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας μιας νέας, βαθιάς και ειδικής εταιρικής σχέσης", καταλήγει το έγγραφο.

Ωστόσο, κατά την προετοιμασία για τη δημοσίευση του εγγράφου, η Μέι επέμεινε ότι οι υπουργοί δεν είχαν ξεπεράσει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα "πάρει πίσω τον έλεγχο" των νόμων του, αφού κατηγορήθηκε για μια ήττα σε σχέση με τους συνδέσμους με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Γκίλντφορντ, η πρωθυπουργός δήλωσε: "Είναι απολύτως σαφές ότι όταν εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση,θα εγκαταλείπουμε και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Κοινοβούλιο θα δημιουργεί τους νόμους μας. Βρετανοί δικαστές θα ερμηνεύουν αυτούς τους νόμους και το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο θα είναι ο διαιτητής αυτών των νόμων".

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης φάσης υλοποίησης που αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν αναγκαία για τη διαπραγμάτευση νέων τελωνειακών και εμπορικών σχέσεων. Εννοείται ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη διατήρηση άμεσου ελέγχου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση θα κάνει μία διάκριση μεταξύ των μηχανισμών επιβολής και της επίλυσης διαφορών μόλις τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία Brexit, υποστηρίζοντας ότι οι ατομικές καταγγελίες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά από τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου και μόνο οι κυβερνητικές διαφορές θα κλιμακώνονται στο νέο διαιτητικό όργανο.

Όμως, οι περιπτώσεις δικών που αφορούν πρόσωπα που απευθύνονται σε αθέμιτη μεταχείριση, για παράδειγμα, από τις αρχές μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να κλιμακωθούν γρήγορα σε μια διαμάχη για την ερμηνεία ολόκληρης της συμφωνίας, επιτρέποντας ενδεχομένως στο ΔΕΕ να παρέμβει υπέρ των θιγόμενων πολιτών της ΕΕ. Η κυβέρνηση επιμένει ότι παραμένει μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ του άμεσου και του έμμεσου ελέγχου, αν και παραδέχεται ότι σε ορισμένα από τα σενάρια που περιγράφει - όπως σε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μολδαβίας - μπορεί να υπάρξουν ελάχιστες πρακτικές δυνατότητες εκτός από το να συμφωνήσουν σε αποφάσεις του ΔΕΕ, ή αλλιώς ολόκληρη η συμφωνία να μην τηρηθεί. Ισχυρίζεται όμως ότι τα διαιτητικά δικαστήρια και επιτροπές είναι συνήθης πρακτική για την ΕΕ και δεν χρειάζεται να συνεπάγονται άμεσο ρόλο για το ΔΕΕ σε σχέση με το εθνικό δίκαιο σε πρώτη φάση.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα