Ο Ομπάμα θέλει να φορολογήσει τους πλούσιους

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να συγκεντρώσει 320 δις δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια από νέους φόρους που στοχεύουν εύπορους ιδιώτες και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να πληρώσει τα νέα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις οικογένειες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος.

Στο διάγγελμά του την Τρίτη το βράδυ, ο Ομπάμα θα προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση των κεφαλαιακών κερδών και των φόρων

έως 28 τοις εκατό για τα υψηλά εισοδήματα, την επιβολή τέλους επί των υποχρεώσεων των περίπου 100 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την κατάργηση των προνομίων στους φόρους κληρονομιάς. Ο Ομπάμα θα επιδιώξει επίσης να ενισχύσει την ιδιωτική αποταμίευση συνταξιοδότησης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει έως και 30 εκατομμύρια ανθρώπους. Ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το πακέτο θα τονίσει την επιθυμία του προέδρου να ενισχύσει τους φόρους στους πλούσιους και να βοηθήσει τη χαμηλότερη και μεσαία τάξη. Νέες εκπτώσεις φόρου θα βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη για τη φροντίδα των παιδιών και τα νοικοκυριά με δύο εισοδήματα, όπως είπαν, ενώ άλλες προτάσεις - όπως είναι η κάλυψη των διδάκτρων στο κολέγιο - θα βοηθήσουν τους φοιτητές.

Οι κινήσεις θα «εξαλείψουν τα μεγαλύτερα φορολογικά παραθυράκια και θα χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις ώστε να προχωρήσει η μεσαία τάξη», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Τόνισε επίσης ότι το 99 τοις εκατό των φορολογικών αυξήσεων θα επιβαρύνουν το 1 τοις εκατό των εργαζόμενων με ανώτατο μισθό.

Οι φιλόδοξες - και αμφιλεγόμενες - προτάσεις δείχνουν την αύξηση της εμπιστοσύνης του Λευκού Οίκου στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Κατά το περασμένο έτος, αμφισβητούνταν το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπερηφανευτεί για την ανάκαμψη, όταν τόσοι πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν νιώσει καμία αλλαγή στις δικές τους οικονομικές προοπτικές. Και, όπως είναι φυσικό, το σχέδιο μπήκε αμέσως στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων – ενώ πιθανόν να επικριθεί και από κάποιους Δημοκρατικούς - που στο παρελθόν έχουν αυξήσει το ποσό των χρημάτων που απαλλάσσονται από τους φόρους κληρονομιάς, τους αποκαλούμενους και «φόρους θανάτου». Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις αυξήσεις στα κεφαλαιουχικά κέρδη και πολλοί υποστηρίζουν την κατάργηση του ισχύοντος φόρου εντελώς. «Τιμωρώντας τις μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις, τους αποταμιευτές και τους επενδυτές με περισσότερες αυξήσεις φόρων αναιρεί τα οφέλη από τις φορολογικές πολιτικές που έχουν επιτύχει στην προσπάθεια επέκτασης της οικονομίας, την προώθηση της εξοικονόμησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Orrin Hatch. «Ο πρόεδρος θα πρέπει να σταματήσει να ακούει τους φιλελεύθερους συμμάχους του, οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν τους φόρους με κάθε κόστος και να αρχίσει να συνεργάζεται με το Κογκρέσο για να καθορίσει τον διαλυμένο φορολογικό κώδικά μας».

Η κυβέρνηση απάντησε ισχυριζόμενη ότι κάποια από τα στοιχεία της πρότασης υποστηρίχθηκαν και από τους Ρεπουμπλικάνους. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η φορολογία επί των κεφαλαιακών κερδώνήταν 28 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρόναλντ Ρίγκαν. Η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει τον αντίκτυπο των φορολογικών αυξήσεων, λέγοντας ότι τα υψηλότερα κεφαλαιακά κέρδη και τα ποσοστά του μερίσματος θα ισχύουν μόνο για ζευγάρια που κερδίζουν περισσότερα από 500.000 δολάρια το χρόνο.

Η πρόταση για φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται επίσης να συναντήσει την αντίδραση των μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι ο στόχος της πρότασης από το Λευκό Οίκο ήταν να αποθαρρύνει τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τον υπερβολικό δανεισμό.

Η οικονομική ανάκαμψη έχει απελευθερώσει τον πρόεδρο, ώστε να πιέζει για πιο φιλόδοξες εθνικές πολιτικές, πολλές από τις οποίες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. Κατά την τελευταία εβδομάδα μόνο, ο Ομπάμα ανακοίνωσε νέες προτάσεις σχετικά με την αναρρωτική άδεια και τα δωρεάν δίδακτρα στο κολέγιο. Και ενώ πιθανόν να έχει πρόβλημα στο να τις περάσει από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο, ο Ομπάμα θα μπορούσε ακόμα να καθορίσει τα βασικά θέματα για τις εκλογές του 2016.

«Η μάχη για την επόμενη αμερικανική ατζέντα έχει ήδη αρχίσει» δήλωσε ο Donald A. Baer, διευθύνων σύμβουλος της Burson-Marsteller και πρώην επικεφαλής ομιλιών για τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο Ομπάμα πάντως θα πρέπει να εξισορροπήσει τη ρητορική του - μεταξύ αισιοδοξίας και προσοχής - μιλώντας για την ισχυρή ανάκαμψη και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση των μισθών παραμένει αδύναμη.

www.washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα