Ο Ντόναλντ Τραμπ… έλαμψε διά της απουσίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε την Πέμπτη το βράδυ το ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών προεδρικών υποψηφίων που φιλοξένησε το Fox News και αντ’ αυτού προτίμησε να γεμίσει μια αίθουσα λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, προσπαθώντας να αποδείξει την ευρεία υποστήριξη που έχει, λίγες μόνο ημέρες πριν η Αϊόβα ξεκινήσει τη διαδικασία για τον προεδρικό υποψήφιο.

Ο Τραμπ, έχοντας ειδοποιήσει τους οπαδούς του μόλις μια μέρα πριν, ήταν σε θέση να γεμίσει μια αίθουσα στο Πανεπιστήμιο Ντρέικ χωρητικότητας 700 ατόμων. «Δεν ήθελα να είμαι εδώ, για

να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να είναι περίπου πέντε λεπτά από ‘δω» είπε στο πλήθος. «Όταν σε αντιμετωπίζουν άσχημα, πρέπει να επιμένεις για τα δικαιώματά σου-είτε μας αρέσει είτε όχι».

Η «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ Τραμπ και Fox News συνεχίστηκε ακόμη και αφού άρχισε η συζήτηση. Ο Τραμπ είπε ότι δεν παραβρέθηκε στη συζήτηση επειδή δεν θα είχε δίκαιη μεταχείριση από το Fox News και τη συντονίστρια της συζήτησης Μέγκιν Κέλι. Είπε στο πλήθος ότι το Fox News έκανε επανειλημμένες προσπάθειες για να προσπαθήσει να τον πείσει να αλλάξει γνώμη. Είπε επίσης ότι οι αξιωματούχοι, προφανώς ο πρόεδρος του δικτύου Ρότζερ Έιλς, τον κάλεσαν λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση.

Το Fox News είχε μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Το δίκτυο αναγνώρισε ότι ο Έιλς είχε τρεις συνομιλίες με τον Τραμπ, αλλά ανέφερε σε μια δήλωση ότι ο Τραμπ είχε προσφερθεί να συμμετάσχει στη συζήτηση μόνο αν το Fox News δώριζε 5 εκατομμύρια δολάρια στην φιλανθρωπική οργάνωσή του. Το Fox News αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα, χαρακτηρίζοντάς το «quid pro quo».

Ο Τραμπ έχει κάνει και στο παρελθόν παρόμοιες απαιτήσεις, λέγοντας στο CNN όταν φιλοξένησε μια συζήτηση με τους Ρεπουμπλικάνους ότι θα πρέπει να δωρίσει 5 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς από τα κέρδη που θα αποκτούσε από τη διαφήμιση. Το CNN απέρριψε το αίτημα αυτό.

Ο Τραμπ όμως κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Τα ειδησεογραφικά καλωδιακά δίκτυα CNN και MSNBC κάλυψαν εκτενώς την εκδήλωσή του.

Για να το πετύχει αυτό, ο Τραμπ είπε ότι η συγκέντρωση θα είναι για να ενισχυθούν οι βετεράνοι και καλωσόρισε τους αντιπάλους του να παραστούν. Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι και ο πρώην Γερουσιαστής της Πενσυλβάνια Ρικ Σαντόρουμ παραβρέθηκαν στην εκδήλωσή του και μίλησαν σύντομα για την ανάγκη να ενισχυθούν οι βετεράνοι του έθνους. Ο Τραμπ είπε στο πλήθος ότι σε μια μέρα συγκέντρωσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια για μια ομάδα βετεράνων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό που είχε συγκεντρώσει για τους βετεράνους είχε ανέλθει σε 6 εκατ. δολάρια. Είπε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι αποφασισμένοι και οι περίεργοι

Η απόφαση του Τραμπ να μην παραβρεθεί στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ επικρίθηκε έντονα από τους αντιπάλους του. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ άνοιξε τη συζήτηση σχολιάζοντας σκωπτικά την απουσία του Τραμπ. «Είμαι ένας μανιακός και όλοι σε αυτή τη σκηνή είναι ηλίθιοι, χοντροί και άσχημοι» είπε ο Κρουζ, μιμούμενος τον Τραμπ.

Αρκετές δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται ελάχιστα του Κρουζ.

Αν ο Τραμπ κερδίσει την Αϊόβα, θα είναι μια απόδειξη ότι έχει δημιουργήσει ένα κίνημα ικανό να ξεπεράσει τα κατεστημένα μίντια. Αν έρθει δεύτερος, η απουσία του στη συζήτηση θα θεωρηθεί ένα μοιραίο λάθος τακτικής, που επέτρεψε στους αντιπάλους του να εκθέσουν την αδυναμία του να απαντά σε δύσκολες ερωτήσεις.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν το συμβάν θα μπορούσε τελικά να βλάψει ή να βοηθήσει την εκστρατεία του. «Ποιος στο διάολο ξέρει, αλλά το κάνω για τους βετεράνους μας», είπε. Υποστηρικτές του και κάποιοι περίεργοι θεατές έκαναν ουρά έξω από το κτίριο, μέσα στο τσουχτερό κρύο. Πριν ανέβει στο βήμα, μίλησαν μερικοί από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του. Ένας 19χρονος, από την κατηγορία των «περίεργων», ο οποίος δεν σκοπεύει να τον ψηφίσει, δήλωσε όταν τον ρώτησαν γιατί πήγε στην ομιλία: «Το θέαμα. Δεν τον έχω δει ποτέ από κοντά».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα