Το 40% των Γερμανών θέλει να παραιτηθεί η Μέρκελ

Το 40% των Γερμανών θέλει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να παραιτηθεί λόγω της πολιτικής της για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Παρασκευής, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης δυσαρέσκειας προς τη φιλόξενη στάση της. Η Μέρκελ, η οποία απολάμβανε ρεκόρ υψηλής δημοτικότητας στις αρχές του περασμένου έτους, βρίσκεται

όλο και πιο απομονωμένη τους τελευταίους μήνες, καθώς μέλη της συντηρητικής της παράταξης την πιέζουν να λάβει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους αιτούντες άσυλο, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι της καθυστερούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανταποκρινόμενοι στη λαϊκή πίεση, οι συντηρητικοί της Μέρκελ και οι αριστεροί εταίροι της Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν την Πέμπτη να κάνουν αυστηρότερους τους κανόνες παροχής ασύλου, φτάνοντας σε έναν συμβιβασμό ως προς την μείωση της μεταναστευτικής ροής.

Στη δημοσκόπηση της Insa για το περιοδικό Focus ρωτήθηκαν 2.047 Γερμανοί, την περίοδο 22-25 Ιανουαρίου. Το 45,2 τοις εκατό πιστεύει ότι η πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες δεν ήταν ένας λόγος για να παραιτηθεί. Ήταν η πρώτη φορά που μία δημοσκόπηση έθεσε αυτό το ερώτημα. Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, της Elector Research Group, έδειξε ότι η υποστήριξη στην συντηρητική παράταξη της Μέρκελ είναι σταθερή στο 37 τοις εκατό. Πολύ πρόσφατα, το Σεπτέμβριο, ήταν στο 42 τοις εκατό. Η υποστήριξη στο SPD ήταν επίσης αμετάβλητη, στο 24 τοις εκατό.

Η δημοσκόπηση έδωσε στο δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), το οποίο υποστηρίζει μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη μετανάστευση, 11 τοις εκατό.

Τα τρία κυβερνώντα κόμματα – οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, οι Βαυαροί σύμμαχοί της και το SPD - είναι πρόθυμοι να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της προσφυγικής κρίσης, πριν από τις τρεις εκλογές σε κρατίδια τον Μάρτιο και τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους. Η διαμάχη για αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης, ωστόσο, έχει διχάσει τον κυβερνώντα συνασπισμό. Η Μέρκελ έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση της σχετικά με τη μετανάστευση, ακόμη και από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι με τον οποίο συναντάται σήμερα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα