Ο νέος ψυχρός πόλεμος θα είναι οικονομικός

Η Ρωσία και η Κίνα επεξεργάζονται ένα ισχυρό όπλο ενάντια στη Δύση. Δεν πρόκειται για κάποιο σύστημα πυραύλου ή μία δορυφορική κυβερνο-κατασκοπία: τα δύο έθνη έχουν ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση στις δυτικές οικονομικές δυνάμεις, για να επιτύχουν ίση ισχύ στις αγορές, σχολιάζει η Die Welt.

Μέχρι τώρα, οι δύο χώρες ήταν ανίσχυρες απέναντι στις δυτικές χώρες, σε αυτό το μέτωπο. Από το σημαντικότερο

νόμισμα (δολάριο) και τις παγκόσμιες νομισματικές συναλλαγές με Visa και Mastercard, ως τους πανίσχυρους οίκους αξιολόγησης, οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν με δυτικούς ρυθμούς. Η αντιπαράθεση στις εν λόγω αγορές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για να γίνουν πολιτικές και στρατιωτικές υπερδυνάμεις. Έτσι, η Ρωσία και η Κίνα σχεδιάζουν να αλλάξουν το status quo, σχηματίζοντας το δικό τους οργανισμό αξιολόγησης. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια συμφωνία για το σκοπό αυτό. Σε ένα πρώτο στάδιο, ο νέος θεσμός θα αξιολογήσει τα κοινά επενδυτικά σχέδια, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Κίνα. Ο οργανισμός θα πρέπει να κατασκευαστεί με βάση τα υπάρχοντα μοντέλα.

«Η ιδέα είναι οι αξιολογήσεις να είναι εντελώς απολιτικές», ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ταρακουνηθεί από τους τρεις μεγάλους καθιερωμένους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τους Standard & Poors, Moody και Fitch, οι αξιολογήσεις των οποίων σήμερα κυριαρχούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι οργανισμοί βαθμολογούν την πιστοληπτική ικανότητα και των κρατών και των επιχειρήσεων. Η βαθμολογία τους παίζει αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό των όρων υπό τους οποίους τα χρήματα μπορεί να δανείζονται στις αγορές.

Η Μόσχα πρόσφατα ανακάλυψε πόσο ακριβή μπορεί να είναι μια αρνητική εκτίμηση. Οι κορυφαίοι οίκοι S&P και Moodys υποβάθμισαν τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Κριμαία, και η Fitch απείλησε να κάνει το ίδιο. Σύμφωνα με την S&P, η χώρα με τη μεγαλύτερη επιφάνεια στον κόσμο έχει βαθμολογηθεί μόλις ένα βαθμό πάνω από τα «σκουπίδια» και η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη με τους άλλους δύο οργανισμούς.
Η αγορά ομολόγων αντέδρασε έντονα στις υποβαθμίσεις. Τα επιτόκια εκτοξεύθηκαν τόσο που η Μόσχα έπρεπε να καταρτίσει σχέδια για έκδοση νέων κρατικών ομολόγων. Οι υποβαθμίσεις επίσης κατέστρεψαν το ρούβλι και τα αποθέματα στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Μετά την υποβάθμιση της S&P στο τέλος του Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να παρέμβει και αύξησε το βασικό της επιτόκιο για να σταματήσει η φυγή των επενδυτών από τη χώρα.

Η Μόσχα υπαινίχθηκε πολιτικά κίνητρα στις αξιολογήσεις των Δυτικών οίκων και τώρα φαίνεται να εκδικείται με αυτή τη νέα συνεργασία με το Πεκίνο. Πράγματι, η Κίνα ήταν επίσης δυσαρεστημένη με την επεξεργασία των μεγάλων δυτικών εταιρειών αξιολόγησης και είχε δημιουργήσει το δικό της πρακτορείο, το Dagong, το οποίο θα ενταχθεί πλέον στη νέα ρωσο-κινεζική εταιρεία. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της Δυτικής και της πιστοληπτικής ικανότητας και του Dagong. Ενώ οι Moody και Fitch δίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μέσο όρο πάνω από ΑΑΑ, το Dagong την αξιολογεί με Α-, δηλαδή έξι βαθμούς χαμηλότερα.

Διαφορετικά πρότυπα

Η Ρωσία και η Κίνα τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα με την Dagong: το Πεκίνο παίρνει ΑΑΑ και η Ρωσία παίρνει ένα Α, το οποίο το θέτει δύο βαθμούς υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Δυτικές υπηρεσίες αξιολογούν τη Ρωσία τρεις βαθμούς κάτω από τις ΗΠΑ και την Κίνα δύο βαθμούς κάτω.
Η Dagong βασίζει τις αξιολογήσεις της περισσότερο σε θεμελιώδη στοιχεία, όπως ο λόγος του χρέους, όπου τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετρημένες σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, οι υποχρεώσεις της Μόσχας δεν φτάνουν καν το 13%. Αυτό όσον αφορά το ακαθάριστο χρέος. Αν συμπεριλάβετε τα συναλλαγματικά διαθέσιμα από την εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στην οποία πηγαίνει μέρος των ενεργειακών εσόδων, τότε η Ρωσία δεν έχει χρέος. Ο λόγος του χρέους της Κίνας είναι 20% σε σύγκριση με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, όπου είναι πάνω από 100%.

Όμως, οι ΗΠΑ έχουν το σημαντικότερο νόμισμα και μπορούν να τυπώνουν δολάρια ανά πάσα στιγμή για να πληρώνουν τα χρέη τους. Και η χώρα των απεριόριστων ευκαιριών έχει μια καλή πιστωτική ιστορία, ενώ η Ρωσία είχε χρεοκοπήσει το 1998. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μόνο, ένα ισοδύναμο 50 δισ. δολαρίων έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Οι Δυτικοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικά κριτήρια για τις αξιολογήσεις τους από την κινεζική Dagong. Ο τρόπος που λειτουργεί ο Moody επίσης έχει προκαλέσει ενόχληση στην Ευρώπη και η Γηραιά Ήπειρος ήθελε να δημιουργήσει τον δικό της οίκο. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιήσει το σχέδιο.

Άλλα όπλα

Η δημιουργία ενός νέου οργανισμού αξιολόγησης είναι ένα πράγμα, αλλά η αποδοχή εκ μέρους των μεγάλων οικονομικών παραγόντων είναι ένα άλλο. Όσο η παγκόσμια οικονομία κρέμεται από την κάθε λέξη των τριών βασικών δυτικών οίκων, κάθε ανταγωνισμός θα είναι δύσκολος. Η Dagong δεν έχει κάνει ακόμα το πρώτο βήμα και αυτό είναι κάτι που τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα σαφώς θέλουν να αλλάξουν.

Η δημιουργία του δικού τους οργανισμού αξιολόγησης είναι απλώς άλλο ένα βήμα των δύο δυνάμεων στον αγώνα κατά της οικονομικής υπεροχής της Δύσης. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν άλλα μέτρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία της δικής τους τράπεζας ανάπτυξης για να ανταγωνιστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου η ισχυρή δομή εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τον Δυτικό μεταπολεμικό κόσμο και στο οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ελάχιστη επιρροή.
Επιπλέον, οι δύο χώρες επιθυμούν να περιορίσουμε την κυριαρχία του δολαρίου. Η Ρωσία σχεδιάζει την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση στην οποία το ρούβλι θα είναι το κύριο νόμισμα συναλλαγών. Και η Κίνα θέλει ένα μεγαλύτερο ρόλο για το γιουάν της (RMB) στο εξωτερικό εμπόριο. Όλες οι οικονομικές συναλλαγές σε δολάρια γενικά διαχειρίζονται από τις τράπεζες των ΗΠΑ και έτσι γίνονται μέρος της Δυτικής σφαίρα επιρροής. Αυτό ισχύει και για τα συστήματα πληρωμών που διαχειρίζονται οι αμερικανικοί κολοσσοί Visa και Mastercard. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κριμαία, οι εταιρείες πιστωτικών καρτών σταμάτησαν τις πληρωμές στους πελάτες της Τράπεζας Rossiya και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε και σ’ αυτό. Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας για πιστωτικές κάρτες που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα πληρωμών. «Εμείς πρέπει να το κάνουμε σίγουρα και θα το κάνουμε», είπε. Οι διάφορες δράσεις θυμίζουν κάπως τον εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: Η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να ετοιμάζουν πυρετωδώς μια επαρκή αντεπίθεση, σε περίπτωση «συνολικού» οικονομικού πολέμου με τη Δύση.

http://www.welt.de/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα