Ο Μανουέλ Βαλς ζητά την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, προτείνοντας την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στα πανεπιστήμια και λέγοντας ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύει πως οι αξίες του Ισλάμ δεν είναι συμβατές με τις αξίες της Δημοκρατίας. Οι σοσιαλιστές, υπό την πίεση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και το αυξανόμενο κύμα διαδηλώσεων, άνοιξαν εκ νέου το διχαστικό ζήτημα του κατά πόσον θα πρέπει να επιτρέπεται στις φοιτήτριες να φορούν μαντίλες στα γαλλικά πανεπιστήμια.

Σε μια μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα Libération, ο Βαλς ρωτήθηκε αν η μαντίλα

θα πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου από τα πανεπιστήμια και απάντησε: "Αυτό θα πρέπει να γίνει", αν και παραδέχτηκε ότι το σύνταγμα καθιστά πολύ δύσκολη μια τέτοια απόφαση.

Κάποιοι Σοσιαλιστές πάντως έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους. "Δεν υπάρχει ανάγκη για έναν νόμο σχετικά με την μαντίλα στα πανεπιστήμια», δήλωσε ο Τιερί Μαντόν, αρμόδιος υπουργός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είπε ότι οι μαθητές ήταν ενήλικες, και έτσι "έχουν κάθε δικαίωμα να φορούν μαντίλα. Η μαντίλα δεν απαγορεύεται στη γαλλική κοινωνία". Η υπουργός Παιδείας Νατζά Βαλό Μπελκασέμ είπε ότι δεν υποστηρίζει την απαγόρευση της μαντίλας από τα πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές είναι νεαροί ενήλικες με "ελευθερία της συνείδησης και της θρησκευτικής ελευθερίας" ώστε να κάνουν ό,τι θέλουν. "Τα πανεπιστήμια μας έχουν επίσης πολλούς αλλοδαπούς φοιτητές. Θα τους απαγορεύσουμε την πρόσβαση επειδή στον πολιτισμό τους υπάρχει ένα ορισμένο είδος ένδυσης;", είπε.

Στο παρελθόν, προσωπικότητες από τη Δεξιά, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έχουν υποστηρίξει ότι η μαντίλα θα πρέπει να απαγορευθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλά οι ακαδημαϊκοί έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έντονη αντίθεσή σε οποιαδήποτε απαγόρευση, λέγοντας ότι οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν ό,τι θέλουν και ότι οι διακρίσεις εναντίον των φοιτητριών με μαντίλα είναι παράνομες.

Το θέμα της ισλαμικής μαντίλας αποτελεί εδώ και καιρό ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία, η οποία έχει μια από τις δυσκολότερες νομοθεσίες για το θέμα στην Ευρώπη. Το 2004 απαγόρευσε στα κορίτσια να φορούν μαντίλες στα δημόσια σχολεία, μαζί με άλλα θρησκευτικά σύμβολα, όπως σταυρούς ή τουρμπάνια. Το 2011, ο Σαρκοζί απαγόρευσε το νικάμπ σε όλους τους δημόσιους χώρους. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση πρέπει από το νόμο να είναι αμερόληπτοι και ουδέτεροι, και έτσι δεν μπορεί να εκφράζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους με ένα εξωτερικό σύμβολο, όπως η μαντίλα.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο γαλλικός εθνικός οργανισμός παροχής συμβουλών, το Παρατηρητήριο της Εκκοσμίκευσης, διαπίστωσε ότι δεν ήταν "ούτε χρήσιμο ούτε σκόπιμο" να νομοθετεί σχετικά με τη χρήση των θρησκευτικών συμβόλων - συμπεριλαμβανομένης της μαντίλας - στα πανεπιστήμια.

Ο Βαλς, επίσης, δέχθηκε επίθεση επειδή είπε στην Libération: "Θα ήθελα να μπορούμε να αποδείξουμε ότι το Ισλάμ, μια μεγάλη παγκόσμια θρησκεία και η δεύτερη θρησκεία της Γαλλίας, είναι θεμελιωδώς συμβατή με τη Δημοκρατία μας, τη δημοκρατία, τις αξίες μας και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών". Ερωτηθείς αν υπονοούσε, επομένως, ότι το Ισλάμ μέχρι τώρα δεν φαίνεται να είναι συμβατό με τη γαλλική κοινωνία και τις αξίες, είπε: "Ορισμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να το πιστέψουν, η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών αμφιβάλλει, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν".

Ο Αμπνταλάχ Ζέκρι, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Ισλαμοφοβία και μέλος του γαλλικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Πίστης, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. "Έχουμε βαρεθεί να στιγματιζόμαστε... [και] αυτού του είδους ο λαϊκίστικος λόγος είναι χειρότερος από της ακροδεξιάς", είπε στο BFM TV.

Μόλις ένα χρόνο πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, με επικεφαλής τον Βαλς, δέχεται έντονες επικρίσεις τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά. Η αντίθεση στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση, προκειμένου να προσπαθήσει να κατευνάσει τους νέους οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει πέσει δραματικά και πλέον είναι ο λιγότερο δημοφιλής Γάλλος πρόεδρος της ιστορίας, ενώ κάποιοι ακόμα και από την αριστερά αμφιβάλουν για το αν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ο Βαλς, που κάποτε ήταν δημοφιλής υπουργός Εσωτερικών, έχει δει επίσης τα ποσοστά της δημοτικότητάς του σε χαμηλότερα επίπεδα, με ποσοστό αποδοχής 22% σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Elabe για την LesEchos.

Μετά τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο, η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποστήριξε μια σκληρή γραμμή σε θέματα ασφάλειας, επιτήρησης και δικαιοσύνης. Ο Βαλς, πρώην δήμαρχος της πόλης Εβρί, έξω από το Παρίσι, προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι ριζοσπάστες σαλαφιστές "κερδίζουν την ιδεολογική και πολιτισμική μάχη" στη Γαλλία. Είπε ότι οι σαλαφιστές αντιπροσωπεύουν το ένα τοις εκατό των μουσουλμάνων στη Γαλλία, αλλά το "μήνυμα" τους ήταν τελικά το μόνο που ακούγεται.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα