Ο Μακρόν καταγγέλλει "μαζική" κυβερνοεπίθεση λίγο πριν από τις εκλογές

14:11 6/5/2017 - Πηγή: Antinews

Ο γάλλος υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να δημιουργήσει μια εκστρατεία με απόλυτη ασφάλεια, έχοντας ένα λεπτομερές σχέδιο για την αποφυγή παραβιάσεων. Δεν τα κατάφερε. Η ομάδα της εκστρατείας του επιβεβαίωσε αργά την Παρασκευή ότι ήταν θύμα μιας "μαζικής και συντονισμένης" κυβερνοεπίθεσης, λίγες ώρες αφότου πολλά μηνυμάτων emails από το πολιτικό του κόμμα εμφανίστηκαν online.

Οι ειδήσεις για το χακάρισμα - που οι υποστηρικτές

της Μαρίν Λεπέν καθώς και άνθρωποι που συνδέονται με το κίνημα της εναλλακτικής δεξιά στις ΗΠΑ προωθούσαν στα social media υπό το hashtag #macronleaks- πρόσθεσαν μια νότα έκπληξης στις πολυσυζητημένες εκλογές. Τα emails που διέρρευσαν φαίνεται πως έχουν σκοπό να επηρεάσουν τις εκλογές της Κυριακής και τα επακόλουθα. Όπως και με τις αμερικανικές εκλογές, οι υποψίες στράφηκαν αμέσως σε ομάδες χάκερ που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει τη Λεπέν. Καθώς οι διαρροές έγιναν μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία και με τον Μακρόν να προηγείται 20 ποσοστιαίες μονάδες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι δύσκολο να προβλέψουμε το ενδεχόμενο αντίκτυπου.

Η περίοδος σιωπής κατά το Σαββατοκύριακο σημαίνει ότι οι υποψήφιοι ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είναι πιθανό να συζητήσουν ή να εμβαθύνουν στα emails, τα οποία φαίνεται να περιλαμβάνουν επικοινωνίες μεταξύ υπαλλήλων και έγγραφα, μερικά από τα οποία η εκστρατεία του Μακρόν είπε ότι ήταν πλαστά. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία συγκλονιστική αποκάλυψη.

Η γαλλική εκλογική επιτροπή ζήτησε αμέσως από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην αναφέρουν το περιεχόμενο των διαρροών. Σήμερα θα συσκεφτεί για να συζητήσει το θέμα. Η γαλλική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την ομάδα ανταλλαγής μηνυμάτων 4chan όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά για διευθύνσεις IP με έδρα τη Γαλλία. Ένας υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters, αναφέροντας τους κανόνες που απαγορεύουν σχόλια που ενδέχεται να επηρεάσουν τις εκλογές.

Σε μια μακρά δήλωση, το κόμμα του Μακρόν, En Marche, δήλωσε ότι "τα αρχεία που κυκλοφορούσαν έχουν ληφθεί πριν από αρκετές εβδομάδες, χάρη στο χακάρισμα προσωπικών και επαγγελματικών email πολλών ηγετών του κόμματος". Κατηγορεί επίσης τους χάκερς ότι πρόσθεσαν ψεύτικα έγγραφα σε πραγματικά "για να σπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση". "Δεν πρόκειται για μια απλή επιχείρηση πειρατείας, αλλά για μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης των γαλλικών προεδρικών εκλογών", δήλωσε η εκστρατεία. "Επομένως, είναι λογικό να εξετάσουμε τη φύση των εγγράφων που έχουν διαρρεύσει, να γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά είναι σαφώς πλαστά και μια ευκαιρία να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια αποσταθεροποίησης".

Κατά τη διάρκεια του debate την Πέμπτη, η Λεπέν υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στο τέλος της εκστρατείας. Είπε, χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε απόδειξη, ότι ο Μακρόν είχε τραπεζικούς λογαριασμούς σε offshore. Οι γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα αυτή την εβδομάδα σχετικά με το αν κυκλοφορούν "ψεύτικες ειδήσεις" για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές.

Η εκστρατεία του Εθνικού Μετώπου και οι ηλεκτρονικές της ομάδες δεν συζήτησαν δημόσια τα emails. Σε ένα tweet αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Φλοριάν Φιλιπό, αναρωτιόταν εάν τα #macronleaks θα αποκάλυπταν πράγματα που αγνοούσαν σκόπιμα τα μέσα ενημέρωσης. "Τρομοκρατώντας αυτό το δημοκρατικό ναυάγιο", είπε σε ένα μήνυμα στο Twitter που προωθήθηκε πολλές χιλιάδες φορές.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα