Ο «κρυφός ορός του Έμπολα», ο στρατός, μια μικρή βιοφάρμα και η καπνοβιομηχανία

To CNN ανέφερε ότι οι αμερικανοί ιεραπόστολοι ασθενείς με Έμπολα, δρ Kent Brantly και Nancy Writebol, έλαβαν ένα πειραματικό «μυστικό ορό» κατά του ιού, ενώ νοσηλεύονταν στη Λιβερία. Όμως, ενώ το προϊόν της βιοτεχνολογίας, που ονομάζεται ZMapp ™ είναι πράγματι ακόμα σε πειραματικό στάδιο - δεν έχει εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση και δεν έχουν γίνει ακόμη κλινικές δοκιμές – μόνο μυστικό δεν είναι. Το μείγμα των τριών αντισωμάτων ξεκίνησε από την Mapp Biopharmaceuticals, μια μικρή εταιρεία

στο San Diego που ιδρύθηκε το 2003 και διευθύνεται από τον δρ Larry Zeitlin, αναπαραγωγικό βιολόγο εκπαιδευμένο στο Johns Hopkins που έγινε ένας εμπειρογνώμονας σε «plantibodies», δηλαδή αντισώματα που παράγονται από φυτά.

Το κοκτέιλ των τριών αντισωμάτων της ZMapp δεν είναι εμβόλιο. Αντ 'αυτού, παρέχει μια τεχνητή ανοσοαπόκριση έναντι στα σάκχαρα στο εξωτερικό του ιού Έμπολα. Αυτή η γενική βιοθεραπευτική προσέγγιση ονομάζεται παθητική ανοσία. Κάνοντας ένεση στον ασθενή με έτοιμα αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήριο, τα οποία γαντζώνονται επάνω σε συγκεκριμένα τμήματα του μολυσματικού παράγοντα, το σώμα τους μπορεί να εγείρει μία άμεση ανοσοαπόκριση. Η παθητική ανοσία είναι, επομένως, διαφορετική από ένα εμβόλιο που μπορεί να απαιτήσει εβδομάδες ώστε κάποιος να παράγει τα δικά του αντισώματα κατά του ιού. Αυτά τα τρία αντισώματα αντιπροσωπεύουν μια έξυπνη στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού. Ένα από τα αντισώματα δεσμεύει μια μορφή της πρωτεΐνης του ιού Έμπολα που φαίνεται να αποβάλλεται από τον ιό σαν ένα δόλωμα έναντι της ανοσοαπόκρισης.

Μέρισμα στην έρευνα για τον βιολογικό πόλεμο

Το προϊόν που περιγράφηκε για πρώτη φορά από το CNN είναι το αποτέλεσμα μιας μπερδεμένης σύγκλισης ομοσπονδιακών υπηρεσιών και βιομηχανικών εταίρων ΗΠΑ και Καναδά, που είναι χαρακτηριστική για θεραπείες δυνητικής αξίας κατά του βιολογικού πολέμου και της βιοτρομοκρατίας. Όπως και με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μικρά μόρια και βιολογικά όπλα κατά του Έμπολα και άλλων ιοών αιμορραγικού πυρετού, η MappBio ήταν ο δικαιούχος των επιχορηγήσεων και συμβάσεων από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το Τμήμα Άμυνας Προχωρημένων Ερευνητικών Σχεδίων (DARPA) και τον Οργανισμό Άμυνας Μείωσης των Απειλών (DTRA).
Το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του αμερικανικού στρατού (USAMRIID) αποτέλεσε μια κρίσιμη κινητήρια δύναμη για ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου, δεδομένου ότι διατηρεί εγκαταστάσεις βιοασφάλειας επιπέδου 4 στο Frederick του Maryland και έχει εκτεταμένη εμπειρία σε μη-ανθρώπινα πρωτεύοντα θηλαστικά, ως μοντέλα για τις ανθρώπινες λοιμώδεις ασθένειες. Το προϊόν ZMapp είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ της Mapp, της LeafBio με έδρα το Σαν Ντιέγκο και της Defyrus Inc με έδρα το Τορόντο, «μιας ιδιωτικής επιστημονικής εταιρείας για τη βιολογική άμυνα, που συνεργάζεται με τους εταίρους της στρατιωτικής και της δημόσιας υγείας R & D στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία και τον Καναδά». Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά είναι ο συνεργάτης της Defyrus βόρεια των συνόρων.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Zeitlin και οι συνεργάτες του έχουν συγγράψει πολλά άρθρα σε υψηλού προφίλ περιοδικά, όπως τα Proceedings of the National Academy of Sciences και Science Translational Medicine, με μια ομάδα της USAMRIID με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Gene Olinger. Το μίγμα των αντισωμάτων εμπόδισε το θάνατο μικρών ομάδων των πιθήκων που μολύνθηκαν με Έμπολα: και οι έξι πίθηκοι επέζησαν όταν έλαβαν τα αντισώματα μία ώρα μετά την μόλυνση, ενώ τέσσερις από τους έξι επέζησαν όταν έλαβαν τα αντισώματα 48 ώρες μετά τη μόλυνση.
Για λόγους σύγκρισης, ο Δρ Kent Brantly δεν έλαβε το ZMapp μέχρι εννέα ημέρες αφού εμφάνισε τα συμπτώματα. Αυτό που προκαλεί σύγχυση σε αυτό το σημείο είναι το κατά πόσον το δημοσιευμένο μείγμα αντισωμάτων είναι το ίδιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον Δρ Brantly και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Nancy Wrightbol. Το μείγμα αντισωμάτων της Mapp ονομάζεται MB-003, αλλά σε ένα δελτίο τύπου των Mapp και LeafBio, το ZMapp περιγράφεται ως «ένα βελτιστοποιημένο κοκτέιλ που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των MB-003 (Mapp) και ZMAb (Defyrus/PHAC)».
Μόνο στις 15 Ιουλίου ο Defyrus ανακοίνωσε ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα του χαρτοφυλακίου τους, συμπεριλαμβανομένου και του ZMAb θα παραχωρηθεί στην LeafBio, τον συνεργάτη εμπορευματοποίησης της Mapp Biopharmaceuticals.

Θεραπευτικός καπνός

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα αντισώματα που παράγονται σε ένα αυστραλιανό στέλεχος του φυτού του καπνού (Nicotiana benthamiana) από την Kentucky Bioprocessing στο Owensboro του Κεντάκι, μια εταιρεία συμβάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης και παραγωγής πρωτεΐνης που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από την Reynolds America Inc, τη μητρική εταιρεία της RJ Reynolds Tobacco. Το 2007, η Mapp έβαλε την KBP να κατασκευάσει μια θεραπεία για μετά την έκθεση στον ιό Έμπολα, σύμφωνα με τον David Howard, επικεφαλής της εξωτερικής επικοινωνίας της RAI Services Company. Πρόσφατα, είπε ο Howard, η «KBP συμμορφώθηκε με το αίτημα του Emory University Hospital και της οργάνωσης Samaritan’s Purse, να παρέχει ένα περιορισμένο ποσό του ZMapp». Τόνισε όμως ότι το ZMapp δεν έχει εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση στη Βόρεια Αμερική ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά μια αίτηση για έγκριση για το προϊόν ήταν πιθανό να υποβληθεί έως το τέλος του 2014.
Το περιορισμένο δελτίο πληροφοριών που δημοσιεύθηκε νύχτα από την LeafBio και την Mapp επαναλαμβάνει ότι εξαιρετικά μικρές ποσότητες του προϊόντος παραμένουν διαθέσιμες. Ο Χάουαρντ είπε ότι οι αναμενόμενες δοκιμές σε ανθρώπους θα χρειαστούν «δύο μήνες ή περισσότερο».

Γιατί χρησιμοποιούνται «plantibodies»;

Το ZMapp δεν παράγεται στις φυτείες καπνού στο Κεντάκι, τη Βιρτζίνια, ή τη Βόρεια Καρολίνα. Αντ 'αυτού, το είδος του καπνού που χρησιμοποιείται από την KBP μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί με τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA και είναι επιδεκτικό σε αυτοματοποιημένες λειτουργίες του θερμοκηπίου. Αυτό το ίδιο είδος καπνού χρησιμοποιείται επίσης από την Medicago USA για την ανάπτυξη ενός ιού της πανδημικής γρίπης. Η ομάδα των USAMRIID, Mapp και KBP δημοσίευσε ένα έργο το 2012 καταδεικνύοντας ότι τα τρία αντισώματα που παράγονται στην Nicotiana benthamiana ήταν ανώτερα από αυτά που γίνονταν σε γραμμή κυττάρων ωοθήκης κινέζικου χάμστερ (CHO).

Σημειώσεις άξιες προσοχής

Η πρόσβαση έκτακτης ανάγκης σε αυτά τα αντισώματα χορηγήθηκε εν γνώσει και συναίνεση των Brantly και Writebol ότι το κοκτέιλ δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους και δεν έχει καμία διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς και η ιατρική ομάδα θεραπείας εκτίμησαν ότι το δυνητικό όφελος της θεραπείας είναι πιθανό να υπερτερεί των άγνωστων κινδύνων.

Οι αναγνώστες θα πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί με τις αναφορές του Τύπου, ότι το κοκτέιλ έσωσε τον Δρ Brantly, ανέστρεψε τα αναπνευστικά του προβλήματα και καθάρισε τα εξανθήματά του. Αυτό που παρατηρούμε εδώ είναι μία ανεξέλεγκτη και προφανής δοκιμή φαρμάκου, που συνέβη προτού μάθουμε ακόμα την πιο κατάλληλη δόση αντισώματος που πρέπει να δοθεί σε ασθενείς. Ο λόγος για να γίνουν ελεγχόμενες μελέτες είναι για να εμποδίσουν τους ερευνητές (και τον Τύπο) από το να συμπεραίνουν ότι κάτι λειτουργεί, όταν, στην πραγματικότητα, η νόσος του ασθενούς μπορεί να έχει αρχίσει να βελτιώνεται από μόνη της, χωρίς να έχει δοθεί η θεραπεία.

http://www.forbes.com/sites/davidkroll/2014/08/05/ebola-secret-serum-small-biopharma-the-army-and-big-tobacco/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα