Ο κόσμος στις … πλάτες των Ελλήνων

Στο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη, ο Οδυσσέας είχε να αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους, και πολλά διλήμματα.

Κάτι ανάλογο έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα  11 εκατομμύρια Έλληνες, όπως η 60χρονη χήρα Ήβη Μορέτη, που αναρωτιέται καθημερινά αν θα πρέπει να συνεχίσει να έχει τις οικονομίες της στην τράπεζα, με κίνδυνο να μετατραπούν σε άχρηστες δραχμές. Μήπως πρέπει να αποσύρει τα χρήματα αυτά, συμμετέχοντας στον γενικό πανικό

που απειλεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, και να καταστρέψει το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης;

Ποιον να ψηφίσει την 17η Ιουνίου, μέσα στο πολιτικό χάος που κυριαρχεί στη χώρα της; Ένα κόμμα που δέχεται εν πολλοίς τους ανάλγητους όρους της διάσωσης της Ελλάδας, οι οποίοι όμως μείωσαν την σύνταξή της, και διέλυσαν την ελληνική οικονομία; Ή τους «αντάρτες» που υπόσχονται να διακόψουν την λιτότητα που επέβαλλαν στην Ελλάδα οι ισχυροί της γείτονες; Μια επιλογή δηλαδή, που μπορεί να οδηγήσει στη απόλυτη οικονομική κατάρρευση;

Η επιλογή  της 60χρονης, έχει τεράστια σημασία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Όπως λέει και η ίδια, «είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά αν πέσουμε εμείς, αυτό θα είναι άσχημο για όλους ανεξαιρέτως…».

Στο παρελθόν, πολλές χώρες εγκατέλειψαν νομισματικές ενώσεις. Αν όμως φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, τότε οι παγκόσμιες αγορές θα μπουν σε αχαρτογράφητα νερά για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία.

Η ζημιά θα ξεκινήσει με το πορτοφόλι της Μορέτη, η οποία τρέμει μη τυχόν και χαθεί η σταθερότητα που φέρνει το ευρώ, με αποτέλεσμα το νέο νόμισμα να βυθιστεί σε αξία, με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στα ύψη. Οι τιμές των εισαγομένων, όπως τα φάρμακα που χρειάζεται καθημερινά, θα αυξάνονταν δραματικά. Και η οικονομική κρίση θα ακολουθούνταν από μια αντίστοιχη κοινωνική. Ίσως να επανέρχονταν και η εσωτερική τρομοκρατία.

Το παραπάνω σενάριο οικονομικής κατάρρευσης, θα δημιουργούσε μια «αποτυχημένη χώρα» στην στρατηγικά σημαντική νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, μέσω της οποίας όλο και περισσότεροι λαθρομετανάστες από την Μ. Ανατολή και την Ασία, θα περνούσαν στην ΕΕ.

Παράλληλα, η ΕΕ θα αντιμετώπιζε μια σημαντική οικονομική απειλή, εξαιτίας του φόβου που θα προέκυπτε, μη τυχόν και ακολουθήσουν την έξοδο της Ελλάδας, οι Ισπανία και Ιταλία.

Μπορεί η ελληνική κρίση να κρατάει δυόμισι χρόνια, και να έχει δώσει στην ΕΕ τον απαραίτητο χρόνο για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα, όμως όλα δείχνουν πως μια μικρή διάρρηξη στην ευρωζώνη θα συνοδευτεί με γενική οικονομική διάλυση.

Ήδη, οι πανικόβλητοι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται τις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης σε καταθέσεις ισπανικής τράπεζας Bankia, φοβούμενοι ένα bank run.

Η Κύπρος φαίνεται πως θα ακολουθήσει κι αυτή την Ελλάδα, την Ιρλανδία, και την Πορτογαλία, αφού μάλλον θα χρειαστεί διάσωση. Και τα προβλήματα αυτά δεν θα περιοριστούν στα όρια της ΕΕ. Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την ΕΕ θα ανησυχήσουν σφόδρα, περιμένοντας την νέα ισοτιμία του ευρώ, το νέο

Keywords
Τυχαία Θέματα