Παγίδες υπερφορολόγησης με… αποδείξεις και τεκμήρια

Φόρους-φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατομμύρια πολίτες που, εξαιτίας του Μνημονίου, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή τα ετήσια εισοδήματά τους έχουν περιοριστεί κάτω από τo παλαιό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, εφόσον, μέχρι τον επόμενο μήνα που θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων έως και χιλιάδων ευρώ για δαπάνες

αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποίησαν εντός του 2011 και αν, ταυτόχρονα, δεν λάβουν υπόψη τους τις παγίδες υπερφορολόγησης που κρύβει το ισχύον σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τα δόκανα

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι τα φοροεισπρακτικά μέτρα που νομοθέτησε στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Με τα μέτρα αυτά μειώθηκε το βασικό αφορολόγητο όριο ετήσιου εισοδήματος στις 5.000 ευρώ, άλλαξε επί το δυσμενέστερο ο τρόπος υπολογισμού του ποσού των αποδείξεων και αυξήθηκαν σημαντικά τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τα μπιλιετάκια

Οι συγκεκριμένες διατάξεις κρύβουν φέτος πρωτοφανείς παγίδες για μεγάλο αριθμό πολιτών. Φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2011 έμειναν άνεργοι και τα συνολικά τους εισοδήματα δεν υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ, που ήταν το παλαιό αφορολόγητο όριο, πολύτεκνοι και ανάπηροι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, χαμηλοσυνταξιούχοι που υπάγονται στον ΟΓΑ ή λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και τα συνολικά ετήσια εισοδήματά τους δεν υπερέβησαν πέρυσι τις 12.000 ευρώ, εργαζόμενοι που κατά τη διάρκεια του 2011 ελάμβαναν μηνιαίες αποδοχές της τάξεως των 300-500 ευρώ ακόμη και με «μπλοκάκια», μισθωτοί, αγρότες και λοιπές κατηγορίες φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα έτους 2011 χαμηλότερα του νέου μειωμένου στα 5.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι είναι υποχρεωμένοι να βρουν οπωσδήποτε αποδείξεις έτους 2011, η συνολική αξία των οποίων πρέπει να είναι ίση με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του συνολικού ατομικού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (το οποίο πρόκειται να δηλώσουν) και του τεκμαρτού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί γι’ αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης»!

Ειδικά όσοι απέκτησαν το 2011 πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι -με το νέο σύστημα των «τεκμηρίων διαβίωσης» που τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά πέρυσι καθώς και με τις αυξήσεις στα τεκμήρια για κατοικίες και Ι.Χ., οι οποίες επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2011 και εφαρμόζονται στις φετινές δηλώσεις- τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν γι’ αυτούς θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μεγαλύτερα από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και, ως εκ τούτου, υψηλότερα του εισοδήματος που απέκτησαν και πρόκειται να δηλώσουν. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, εκτός εάν καταφέρουν να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και

Keywords
Τυχαία Θέματα