Ο Ερντογάν καλεί τη Ρωσία "να αναλάβει τις ευθύνες της" στη Συρία

19:15 3/2/2020 - Πηγή: Antinews

Οι εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου πολλοί Τούρκοι στρατιώτερς σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα

αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ανταποδίδει για τις επιθέσεις αυτές και ότι διαμήνυσε στη Μόσχα να «κάνει στην άκρη».

Ο Ερντογάν νωρίτερα έγινε δεκτός στο μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικές με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.

Άγκυρα: «Στόχοι» οι συριακές δυνάμεις γύρω από τις τουρκικές θέσεις παρατήρησης στην Ιντλίμπ

Η Τουρκία θα θεωρεί «στόχους» τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τουρκικές θέσεις παρατήρησης στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αφού η Άγκυρα ανακοίνωσε πως τέσσερις στρατιώτες της σκοτώθηκαν από συριακό βομβαρδισμό και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν βομβαρδίζοντας σήμερα θέσεις του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι στρατιώτες.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως σκοτώθηκαν από 30 έως 35 στρατιώτες του καθεστώτος. Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν έξι κυβερνητικοί στρατιώτες.

«Τα αεροπλάνα F-16 μας και τα πυροβόλα μας βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή στόχους που καθορίσθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον θάνατο τεσσάρων τούρκων στρατιωτών στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ από πυρά του πυροβολικού του καθεστώτος της Δαμασκού. Εξάλλου εννέα τούρκοι στρατιώτες τραυματίσθηκαν, ο ένας από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στο CNN Turk πως «το συριακό καθεστώς αποτελεί στο εξής στόχο για μας στην περιοχή έπειτα απ' αυτή την επίθεση. Περιμένουμε από τη Ρωσία να μην προασπίσει το καθεστώς ούτε να το προστατεύσει επειδή, μετά την ξεκάθαρη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι δυνάμεις του καθεστώτος γύρω από τις θέσεις μας είναι στόχοι».

Ο Τσελίκ πρόθεσε πως η συριακή κυβέρνηση «ενεργεί σαν μια τρομοκρατική οργάνωση» και πως θα διεξαχθούν συνομιλίες με ρώσους αξιωματούχους, που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Οι συγκρούσεις αυτές ανεβάζουν την ένταση στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικούς σε πολλές θέσεις παρατήρησης στην περιοχή της Ιντλίμπ στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήψε με τη Ρωσία και η οποία έχει στόχο να σταματήσει η βία.

Όμως οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με την υποστήριξη της Μόσχας, έχουν ενισχύσει εδώ και μερικές εβδομάδες την επίθεσή τους σ' αυτή την επαρχία, πολλαπλασιάζοντας τους φονικούς βομβαρδισμούς.

Η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, ανέβασε τον τόνο τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας μέχρι να επικρίνει τη Ρωσία με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται εντούτοις στενά στη Συρία.

«Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις ρωσικές αρχές: ο συνομιλητής μας δεν είσθε εσείς, είναι το (συριακό) καθεστώς. Μην προπαθήσετε να μας εμποδίσετε», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν.

«Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί ενώ οι στρατιώτες μας πέφτουν ως μάρτυρες. Θα συνεχίσουμε να ζητούμε λογαριασμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα είχε αναπτύξει ενισχύσεις σ' αυτές τις θέσεις παρατήρησης.

Η Μόσχα λέει πως δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Άγκυρας στην Ιντλίμπ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων, πρόσθεσε το υπουργείο.

Εξάλλου τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομές στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση των πυρών.

«Καταδιωκτικά αεροπλάνα έβαλαν στόχο ένα όχημα που μετέφερε εκτοπισμένους στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού», στο οποίο μαίνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και ανταρτικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Επτά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που γνωστοποίησε επίσης ότι 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τα πλήγματα.

Πέντε στρατώτες και ένας Τούρκος πολίτης σκοτώθηκαν από τους συριακούς κυβερνητικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος διαψεύδει ότι Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί για τις τουρκικές επιχειρήσεις εκεί

Ένας Τούρκος στρατιώτης και ένας πολίτης, μέλος των τουρκικών δυνάμεων, υπέκυψαν στα τραύματά τους που προκλήθηκαν από τον βομβαρδισμό της Ιντλίμπ από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών κατά το περιστατικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να πλήττει στόχους στην περιοχή αυτή της βορειοανατολικής Συρίας «σε νόμιμη αυτοάμυνα».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είχε ενημερώσει τη Ρωσία για τις εξελίξεις στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εκεί.

«Η δήλωση πως η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί δεν είναι ορθή. Η Τουρκία παρέχει τακτική και άμεση πληροφόρηση στη Ρωσία. Ενημέρωσε επίσης και για αυτό το πιο πρόσφατο περιστατικό. Δεν είναι αλήθεια να πούμε ότι δεν μοιραστήκαμε την πληροφορία. Οι μηχανισμοί που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιούνται όπως πάντα», είπε.

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης σε ένα περιστατικό που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε πως σκοτώθηκαν από 30 έως 35 στρατιώτες του καθεστώτος. Όμως η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως δεκατρείς κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν.

Οι τουρκικές δυνάμεις "εξουδετέρωσαν" 76 Σύρους στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και "εξουδετέρωσαν" 76 Σύρους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν λάβει "όλων των ειδών τα μέτρα" στο Ιντλίμπ, επιμένοντας ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συμφώνησαν στην αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας για το Ιντλίμπ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, συζήτησαν για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία και για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Οι δύο πλευρές σύμφωνα με την ανακοίνωση, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, ενώ συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Σότσι.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει ο ταχύτερος διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τα τρομοκρατικά στοιχεία, ο άμεσος τερματισμός των προκλήσεων απέναντι στους αμάχους και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας,

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες πρακτικού χαρακτήρα που πρέπει να αναλάβουν οι εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αστανά με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης «επί της γης» και να συμβάλλου στις προσπάθειες της Συνταγματικής επιτροπής.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι ο μόνο τρόπο για την συνολική επίλυση της συριακής κρίσης είναι πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα