Ο Ερντογάν ειρωνεύεται την ΕΕ που φοβάται ένα νέο προσφυγικό κύμα

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να συντρίψει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής αν δεν αποσυρθούν από μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα , οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατηγόρησαν την Τουρκία ότι εξαπέλυσε επίθεση με στόχο τρία χωριά στη βορειοανατολική Συρία παρά την κατάπαυση του πυρός, όμως η Ρωσία είπε πως η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε

αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται κανονικά.

Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για μια επίθεση αν η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν αποσυρθεί από τα σύνορα με την Τουρκία, όπως έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία. Επέκρινε επίσης τους διεθνείς ηγέτες που συναντώνται με διοικητές των YPG, λέγοντας ότι οι κινήσεις αυτές εμποδίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Όπως μεταδίδει εξάλλου το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος ειρωνεύτηκε την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, προσθέτοντας πως «θα ανοίξει τις πύλες όταν έρθει η ώρα».

«Όταν λέω ότι θα ανοίξουμε τις πύλες (στους μετανάστες), είναι το λάβετε θέσεις!» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια μιας ομιλίας στην Άγκυρα. «Μην ανησυχείτε, όταν έρθει η ώρα, οι πύλες αυτές θα ανοίξουν», είπε.

«Έχετε χρήματα, είστε ισχυροί. Αλλά όταν 100 ή 200 άτομα φθάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης, τηλεφωνείτε αμέσως για να πείτε, +100 άτομα έφθασαν στα (ελληνικά) νησιά», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε περιπολία σε νέα διαδρομή στα συρο-τουρκικά σύνορα

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε περιπολία κατά μήκος των σύρο-τουρκικών συνόρων ακολουθώντας μια νέα διαδρομή, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «το μήκος της διαδρομής της περιπολίας από την πόλη Καμισλί στη βόρειο Συρία έως την πόλη Αμπούντ υπερβαίνει τα 60 χιλιόμετρα». Παράλληλα αναφέρεται ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων, συνδράμει στην επιτήρηση της τάξης, πραγματοποιεί περιπολίες στις περιοχές που έχουν ορισθεί», ενώ συνδράμει στην απομάκρυνση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού και του εξοπλισμού τους σε βάθος 30χιλιομέτρων από τα σύρο-τουρκικά σύνορα.

Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό όσον αφορά την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών για την ταχύτερη σταθεροποίηση της κατάστασης στην βορειοανατολική Συρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο υπουργοί.

Η Συμμαχία είναι οργισμένη αλλά δεν καταδικάζει την Τουρκία για την επέμβαση στη Συρία

Η πρώτη σύνοδος του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη από την Τουρκία της στρατιωτικής επιχείρησής της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια «δυνατή συζήτηση» αλλά «δεν τίθεται θέμα» για τη Συμμαχία να «χάσει» έναν στρατηγικό σύμμαχο ταπεινώνοντας τον με το να του απευθύνει κατηγορία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρνείται να καταδικάσει την τουρκική επιχείρηση και επικύρωσε «τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της» που προέβαλε η Άγκυρα προκειμένου να τη δικαιολογήσει.

Αναγνωρίζει τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο πλαίσιο της Συμμαχίας. «Οι διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους δημιουργούν προβλήματα. Είναι γι΄αυτό που έχουμε ανάγκη μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση και η σύνοδος των υπουργών Άμυνας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα το επιτρέψει», εκτίμησε.

Οι συζητήσεις θα «είναι δυνατές», αλλά «δεν τίθεται θέμα να τσακωθούμε», σχολίασε υψηλόβαθμος διπλωμάτης. «Δεν υπάρχει θέμα να επιβάλουμε κυρώσεις στην Άγκυρα ή να αποκλείσουμε την Τουρκία, δεν υπάρχει διαδικασία γι΄αυτό», υπενθύμισε. «Δεν θέλουμε να χάσουμε την Τουρκία, γιατί είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος», εξήγησε.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε την προσέγγιση αυτή. «Η Τουρκία πηγαίνει σε άσχημη κατεύθυνση σε πολλά θέματα» και «μας έχει βάλει σε μια τρομερή κατάσταση με την αδικαιολόγητη επιχείρησή της στη Συρία», είπε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Αλλά δεν πρόκειται να αρχίσουμε έναν πόλεμο με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία ώστε να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος», υποστήριξε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν που βλέπουν έναν «καλό σύμμαχο να στρέφεται στην τροχιά της Ρωσίας μάλλον παρά στην τροχιά του ΝΑΤΟ», παραδέχθηκε.

Η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τις χειρονομίας δυσπιστίας απέναντι στη Συμμαχία. Έτσι, η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 παρά τις διαμαρτυρίες των συμμάχων και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνήψε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να ελέγξει το τμήμα του εδάφους της Συρίας που κατέλαβε από τους Κούρδους στα σύνορα με την Τουρκία.

Η στάση αυτή εξόργισε τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και η Άγκυρα δεν θα ξεφύγει από τις επικρίσεις. «Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ επιβάλλει ειλικρίνεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα» επέμεινε ο εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας.

ΝΑΤΟ: ΗΠΑ και Τουρκία βλέπουν θετικά το γερμανικό σχέδιο για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσίασε σήμερα στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, κερδίζοντας την υποστήριξη της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και μια προειδοποίηση από τον επικεφαλής της Συμμαχίας, ότι στο σχέδιό της ενδέχεται να χρειαστεί να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε στους συμμάχους ότι για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο θα χρειαστεί επίσης και η συμμετοχή της Ρωσίας –η κυρίαρχη δύναμη στη Συρία πλέον– ώστε να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι πολίτες και να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Επέμεινε επίσης ότι το έργο των περιπολιών στα σύνορα δεν μπορεί να το αναλάβουν μόνες τους η Τουρκία και η Ρωσία, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι το σημερινό status quo "δεν είναι μια ικανοποιητική λύση".

Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία προτείνει μια στρατιωτική αποστολή στη Μέση Ανατολή.

"Η συμφωνία του Σότσι δεν έφερε την ειρήνη και δεν παρέχει μια βάση για μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση. Επιδιώκουμε μια λύση που περιλαμβάνει τη διεθνή κοινότητα", είπε η Γερμανίδα υπουργός.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τρίτη στο Σότσι μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η Άγκυρα θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία μόνο στην περιοχή των συνόρων. Όμως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ ανησυχούν για τα τουρκικά σχέδια για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του οπλισμού τους από τη μεθόριο. Η Κραμπ Καρενμπάουερ είπε ότι λάβει τη διαβεβαίωση από την Άγκυρα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση δεν θα οδηγήσει σε μαζική επανεγκατάσταση πληθυσμού ή σε εθνοκάθαρση.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, η Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισαν τη γερμανική πρωτοβουλία.

"Χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες, όμως ο Τούρκος υπουργός είπε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση", είπε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε η Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος αργότερα ενημέρωσε τους υπουργούς των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενδέχεται να συζητήσει το σχέδιο αυτό με τους ομολόγους της της Τουρκίας, της Βρετανίας και τη Γαλλίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάποια έκκληση για αποστολή του ΝΑΤΟ στη βόρεια Συρία και πρόσθεσε ότι, απ' ό,τι καταλαβαίνει, ίσως χρειαστεί "μια διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη" για να προχωρήσει η γερμανική πρόταση. "Φυσικά δεν είναι δυνατόν να πούμε σήμερα αν κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο ή πολύ δύσκολο. Πιστεύω ότι είναι μια πρόταση που πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς", εξήγησε.

Πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών, ο Έσπερ δήλωσε ότι μολονότι δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς τη γερμανική πρόταση, την στηρίζει. Η Ουάσινγκτον πάντως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει με χερσαίες δυνάμεις. "Πιστεύω ότι είναι καλό για τις χώρες εκείνες που θέλουν να βοηθήσουν να βελτιωθεί η ασφάλεια σε αυτό το μέρος του κόσμου. Είναι κάτι το οποίο ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κάνουν εδώ και καιρό, να προσφερθούν και να κάνουν περισσότερα", κατέληξε.

Η ρωσοτουρκική συμφωνία θα είναι "προσωρινή", σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υποστήριξε σήμερα ότι η ρωσοτουρκική συμφωνία στη βορειοανατολική Συρία θα είναι «προσωρινή», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη.

«Ελπίζω ότι η εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και η Τουρκία θα τηρηθεί. Αυτό είναι το σημαντικότερο» είπε ο Γκάιρ Πέντερσεν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Οι κοινές περιπολίες των Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στην παραμεθόριο ζώνη στη βόρεια Συρία «αναμένεται να είναι προσωρινές», σημείωσε ο ίδιος.

«Και δεν υπάρχει καμία διαφωνία επ’ αυτού» διαβεβαίωσε.

Περίπου 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κατάφερε να συγκαλέσει, από τις 30 Οκτωβρίου, στη Γενεύη τη Συνταγματική Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή αυτή αναμένεται να εργαστεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 370.000 ανθρώπους από το 2011.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία» που πρέπει να συνοδευτεί από περαιτέρω αποφυλακίσεις κρατουμένων, τόνισε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

«Είναι η πρώτη φορά» στα 8,5 χρόνια της σύρραξης που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση «κατέληξαν σε μια συμφωνία», υπογράμμισε.

Η Επιτροπή περιλαμβάνει 150 μέλη, εκ των οποίων τα 50 τα έχει επιλέξει η κυβέρνηση, τα 50 η αντιπολίτευση και τα 50 ο ΟΗΕ για να συμπεριλάβει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Υπό την πίεση της Τουρκίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα