Ο «εκλογικός εφιάλτης» του Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ αντιμετωπίζει τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή, που θα μπορούσαν να φέρουν δύο καταστροφικά αποτελέσματα: την κατατρόπωση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματός του και νέα αποδεικτικά στοιχεία της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν. Υπό κανονικές συνθήκες, οι εκλογές για τα περιφερειακά συμβούλια της Γαλλίας

(υπάρχουν 13 στην ηπειρωτική χώρα φέτος) είναι σαφώς τοπικές εκδηλώσεις που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των περισσότερων Γάλλων ψηφοφόρων.

Οι εκλογές της Κυριακής όμως είναι ένα διαφορετικό θέμα. Τις παρακολουθούν στενά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, γιατί θεωρούνται μια κρίσιμη δοκιμασία αντοχής του πιο δημοφιλούς ακροδεξιού κόμματος της Ευρώπης, μετά από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό έδαφος, και εν μέσω μιας μεταναστευτικής κρίσης που έχει προκαλέσει ακόμη και τα πιο φιλόξενα έθνη να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους για άσυλο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ipsos Sopra-Steria που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα Le Monde, το Εθνικό Μέτωπο είναι έτοιμο να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους την Κυριακή από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του, ένα αποτέλεσμα που θα συνηγορήσει στον χιλιοειπωμένο ισχυρισμό της Λε Πεν, ότι το κόμμα της «είναι το πρώτο κόμμα της Γαλλίας». Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου και η 25χρονη ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν, θεωρείται πιθανόν να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στη βόρεια και τη νότια Γαλλία, αντίστοιχα, ενώ άλλοι αξιωματούχοι του κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος Φλοριάν Φιλιπό, έχουν μια σημαντική πιθανότητα να κερδίσουν τέσσερις ακόμα περιοχές.

Για το Μέτωπο, ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα, που από τη μια θεωρείται αντικαθεστωτικό και από την άλλη προσπαθεί να κερδίσει την εξουσία, το ενδιαφέρον για τη νίκη είναι εν μέρει συμβολικό. Η Λε Πεν θέλει να αποδείξει ότι το κόμμα της μπορεί να διαχειριστεί έναν δημόσιο φορέα μεγαλύτερο από ένα δημαρχείο, επειδή σε λιγότερο από δύο χρόνια θα επιδιώξει να κυβερνήσει όλη τη χώρα.

Αλλά η νίκη στην περιφέρεια υπόσχεται επίσης συγκεκριμένες ανταμοιβές με τη μορφή του ελέγχου επί των περιφερειακών προϋπολογισμών του Συμβουλίου, κάποιοι από τους οποίους φτάνουν τα 2 δις ευρώ, και τη δύναμη να επηρεάσουν την πολιτική σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Υπάρχει ένα παράδοξο στοιχείο στην αντοχή της Λε Πεν στις δημοσκοπήσεις. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τη 13ης Νοεμβρίου που σκότωσαν 130 ανθρώπους στο Παρίσι, ο Ολάντ – ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- έχει δει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, για να φτάσουν στο, ακόμη χαμηλό, 35 τοις εκατό, σύμφωνα με μια έρευνα της TNS -Sofres.

Η άνοδος αυτή, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στην αποφασιστική ηγεσία του Ολάντ στον απόηχο των επιθέσεων, δεν έχει μεταφερθεί στις περιφερειακές δημοσκοπήσεις, στις οποίες οι Σοσιαλιστές υποψήφιοι συχνά φαίνονται πολύ πίσω από εκείνους του Εθνικού Μετώπου και των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί. Σε πολιτικό επίπεδο, ο άμεσος κίνδυνος για τον Ολάντ είναι ότι η Λε Πεν θα μπορούσε να κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής ψήφου, την Κυριακή. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και πέρα από τη Γαλλία, ενθαρρύνοντας και άλλους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς και υπενθυμίζοντας στα φιλοευρωπαϊκά στοιχεία τον ευάλωτο χαρακτήρα τους στις κάλπες.

Θα παρέχει επίσης στη Λε Πεν το δικαίωμα να καυχιέται ότι είναι η γαλλίδα πολιτικός με την πιο «δημοκρατική νομιμοποίηση». Ακόμη και αν το Εθνικό Μέτωπο τα πάει καλύτερα από τις προσδοκίες την Κυριακή και αρκετοί από τους υποψηφίους του βγουν πρώτοι, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα κερδίσει πολλές περιοχές, ή αν θα κερδίσει καμία.

Πριν από τον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, στις 13 Δεκεμβρίου, πολλά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά των αντίπαλων υποψηφίων Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι, σε περιοχές όπου το FN είναι πρώτο, θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τον δεύτερο υποψήφιο, για να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο.

Αν οι αντίπαλοι μπορούν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν ένα «Δημοκρατικό μέτωπο», όπως ονομάζεται μια τέτοια κίνηση, τα οφέλη του FN θα είναι πολύ περιορισμένα. Στην περιοχή Νορ-Πα-ντε-Καλαί, όπου είναι υποψήφια η Λε Πεν για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει σαφώς αν οι δύο αντίπαλοί της, τής κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς παραμείνουν στον αγώνα μετά τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, εάν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Πιερ ντε Σεντινιόν, που προς το παρόν είναι στην τρίτη θέση, αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, έχει μια ισχυρή πιθανότητα να επικρατήσει έναντι της προέδρου του Εθνικού Μετώπου.

Η συμπεριφορά των διαφόρων κομμάτων και των υποψηφίων μεταξύ των γύρων είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Ενώ ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθεσε την προοπτική του σχηματισμού «Δημοκρατικού Μετώπου» για να σταματήσει το FN, οι Σοσιαλιστές στις περιφέρειες λένε ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να ακολουθήσουν τις συμβουλές του, επισημαίνοντας ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης για την ανεργία και την ασφάλεια είναι αυτό που τους έβλαψε περισσότερο.

Επίσης, η εγκατάλειψη του εκλογικού αγώνα για να υποστηρίξεις έναν αντίπαλο είναι μια βαριά απόφαση που σημαίνει ότι κανένας σοσιαλιστής αξιωματούχος δεν θα εκπροσωπείται στο περιφερειακό συμβούλιο- μια σημαντική απώλεια επιρροής. Στο αντίστροφο σενάριο, όπου ένας Σοσιαλιστής θα ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από έναν υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου και που ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα ήταν τρίτος, ο Σαρκοζί έχει δώσει σαφείς οδηγίες: δεν θα ζητήσει να ψηφίσει τον αντίπαλο.

«Σε ό,τι αφορά εμένα, έχω δεσμευτεί στους υποψηφίους μας με μια καμπάνια στην οποία εξηγούμε στους πολίτες ότι είμαστε η μόνη εναλλακτική λύση (στους Σοσιαλιστές)», είπε ο Σαρκοζί αυτή την εβδομάδα στο ραδιόφωνο Europe 1. «Όσο για το ζήτημα της αποχώρησης, θα διατηρήσουμε τους καταλόγους μας παντού, όπου είμαστε σε θέση να τους διατηρήσουμε». Το μήνυμά του είναι σαφές: αυτές τις εκλογές, ο Ολάντ θα τις χάσει.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα