Ο Gorbachev μετάνιωσε που «διέλυσε» της ΕΣΣΔ!

Είκοσι χρόνια μετά, ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Michail Gorbachev δηλώνει μετανιωμένος για τον «θάνατο» της Σοβιετικής Ένωσης, και κατηγορεί τις ΗΠΑ που δεν τον στήριξαν στις προσπάθειες που έκανε για την αναμόρφωση του κομμουνιστικού συστήματος.

Πιστεύει πως και η Αμερική βρίσκεται σε πτώση ως παγκόσμια υπερδύναμη, ενώ ανησυχεί για τον Vladimir Putin,

που όπως λέει οδηγεί τη χώρα του προς τα πίσω.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Liliya Shevtsova  του Moscow Carnegie Center, ο Gorbachev παραδέχεται ότι το κομμουνιστικό σύστημα έπασχε από αυταρχισμό, και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επιμένει ότι η ΕΣΣΔ είχε πολλές καλές προοπτικές οι οποίες και θα έπρεπε να διατηρηθούν.

«Πάντα πίστευα πως η διατήρηση της ΕΣΣΔ ήταν δυνατή, και το ίδιο πιστεύω και σήμερα…», λέει, «απλά αργήσαμε με τις μεταρρυθμίσεις…  Η Σοβιετική Ένωση είχε να προσφέρει πολλά σε όσους ζούσαν εκεί, και θα είχε μέλλον αν εκσυγχρονίζονταν και προσαρμόζονταν στις νέες προκλήσεις. Ναι, μετανιώνω (για την κατάρρευσή της) πάρα πολύ…».

Μέσα σε μόλις 6 χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην ΕΣΣΔ το 1985, ο Gorbachev έφερε την ελευθερία του λόγου στα ΜΜΕ, και στη χώρα γενικότερα, χαλάρωσε τους πολιτικούς ελέγχους, και αντικατέστησε την άσκηση εξουσίας  μέσα  από  διατάγματα του κομμουνιστικού κόμματος, με εκλεγμένα σώματα σε όλα τα επίπεδα της κρατικής διοίκησης.

Οι προσπάθειές του αυτές πνίγηκαν μέσα στο οικονομικό χάος που προέκυψε όταν αποπειράθηκε να μεταρρυθμίσει τον κεντρικό σχεδιασμό, συναντώντας παράλληλα ισχυρές αντιδράσεις από τις εθνικές ελίτ των μη ρωσικών δημοκρατιών, που εκμεταλλεύτηκαν τις νέες ελευθερίες για να επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους.

Παράλληλα, δέχθηκε ισχυρή κριτική από πολλούς φιλελεύθερους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για βραδυπορία στις αλλαγές, και άρχισαν να στηρίζουν τον πιο ριζοσπάστη αντίπαλό του Boris Yeltsin.

Η Liliya Shevtsova  ήταν από αυτούς που του άσκησαν δριμεία κριτική στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η οποία όπως λέει σήμερα, εκτιμά τα δημοκρατικά του ένστικτα, τον ανοιχτό του χαρακτήρα, και τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο παρέδωσε την εξουσία όταν του τελείωσαν οι επιλογές στα τέλη του 1991.

«Στο παρελθόν, οι Ρώσοι ηγέτες αποσύρονταν από την εξουσία, μόνο μέσα σε φέρετρο», λέει η  Shevtsova . «Ο Gorbachev ήταν ο πρώτος που έφυγε ειρηνικά. Και στη συνέχεια διαχειρίστηκε τη ζωή του με χάρη. Αποτελεί μοντέλο πολιτικού που δεν υφίσταται στην Ρωσία, και σίγουρα δεν χαρακτηρίζει τους σημερινούς ηγέτες της χώρας».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε, ο Gorbachev δηλώνει πως ο George Bush δεν τον στήριξε αρκετά, και αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια ριζοσπαστικοί πολιτικοί του Λευκού Οίκου, όπως ο τότε υπουργός Άμυνας Dick Cheney, έπεισαν τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει τον Yeltsin.

Όπως λέει, «θα έπρεπε οι Αμερικάνοι να είναι πιο ξεκάθαροι στη φιλία τους, εκείνη την δύσκολη στιγμή για την ιστορία της χώρα μου…». Προσθέτει πως η Αμερική χάνει την παγκόσμια ισχ

Keywords
Τυχαία Θέματα