Ντέιβιντ Κάμερον: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ

Οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του Brexit παραδέχθηκαν ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις δημόσιες προειδοποιήσεις τους, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πολλοί υποστηρικτές της αποχώρησης έχουν παραδεχθεί ότι υποστηρίζουν πως η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ένωση, μόνο και μόνο για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Μιλώντας στο BBC και στον Άντριου Μαρ, ο Κάμερον, δήλωσε: "Δεν υπάρχει καμία προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τις

προσεχείς δεκαετίες. Είναι απλά ένα παραπλανητικό επιχείρημα και υπέρμαχοι του Brexit το γνωρίζουν. Ορισμένοι το έχουν παραδεχτεί κι έτσι θα πρέπει να σταματήσουν να τρομάζουν τους ανθρώπους, διότι δεν πρόκειται να συμβεί".

Οι δηλώσεις ήρθαν μετά από μια νέα έντονη διαμάχη που ξέσπασε όταν διέρρευσαν διπλωματικά τηλεγραφήματα που φαίνεται να δείχνουν ότι η βρετανική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει συζητήσει την κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ρεπορτάζ των Sunday Times αναφέρει ότι ανώτεροι σύμβουλοι έχουν προειδοποιήσει τους υπουργούς, ότι μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για την κατάργηση της βίζας στη ζώνη Σένγκεν θα μπορούσε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επεκτείνει την ίδια προσφορά με 1,5 εκατ. "κατόχους ειδικού διαβατηρίου".

Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, ένας πρώην υπουργός των Συντηρητικών, δήλωσε: "Τα έγγραφα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελούν μια τεράστια απάτη απέναντι στον βρετανικό λαό - λένε άλλα στο λαό και άλλα κατ' ιδίαν. Υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν συμβαίνει με την Τουρκία, αλλά αυτό δείχνει ότι έχουν ήδη προβεί σε επίσημα σχέδια για να καταργήσουν τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Η προσπάθεια να το κρύψουν και να καθυστερήσουν τις σημαντικές αποφάσεις μέχρι και μετά το δημοψήφισμα, είναι κυνική στην ακραία".

Αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί είναι "αναληθείς". Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα "αφαιρέσει την ενέργεια από την Κυβέρνησή μας και τη χώρα μας" και θα προκαλέσει μια "χαμένη δεκαετία για τη Βρετανία". Είπε επίσης ότι η επικράτηση του Brexit θα σήμαινε δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων για να εξασφαλίσουν τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο. "Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια δεκαετία αβεβαιότητας", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα