Ντάνιελ Γκρος: Μην φοβάστε τους ευρωσκεπτικιστές

Η επιτυχία των ευρωσκεπτικιστών στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών αντιπροσωπεύει μια αναμενόμενη αντίδραση εναντίον του πρόσφατου ρυθμού της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μάλλον, παρά αντίθεση στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής της δεξαμενής εγκεφάλων Centre for European Policy Studies (Κέντρο Μελετών για την Ευρωπαϊκή Πολιτική), σε άρθρο του στο Project

Syndicate με τίτλο «Μην φοβάστε τους ευρωσκεπτικιστές», που αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο euobserver.com.

Ο Γκρος υπογραμμίζει πως ευρωσκεπτικιστικά κόμματα υπήρχαν ανέκαθεν, είχαν ευρεία παρουσία ακόμη και στο πρώτο άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 1979, όταν η ΕΕ ήταν ακόμη η ΕΟΚ, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ή Κοινή Αγορά. Στους κόλπους της ΕΟΚ εξακολουθούσαν να υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα αγαθά και έλεγχοι διαβατηρίων και πολλά κράτη μέλη απαγόρευαν τις εξαγωγές κεφαλαίων.

Το γεγονός ότι σήμερα μία από τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit είναι να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ είναι ενδεικτικό. Πριν από πενήντα χρόνια, αυτό θα σήμαινε πλήρη συμμετοχή.

Ο Ντάνιελ Γκρος επισημαίνει πως η σημερινή άνοδος ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων έρχεται σε μια στιγμή που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΕΕ είναι περισσότερο δημοφιλής παρά ποτέ. Ακόμη και οι πιο ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί έχουν κάνει πίσω στην αντίθεσή τους στις «Βρυξέλλες». Στη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα κύρια ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν εγκαταλείψει τα αιτήματά τους για έξοδο από το ευρώ ή την ΕΕ.

Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να θεωρούμε πως η σημερινή ισχύς των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων αντανακλά κάποια εκτεταμένη δυσαρέσκεια μ' αυτό που κάνει η ΕΕ ή για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά αντιπροσωπεύει μάλλον μια αντίδραση στον πρόσφατο ρυθμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι διάφορες κρίσεις της Ευρώπης κατά την τελευταία δεκαετία έχουν οδηγήσει σε μια τεράστια επέκταση των εξουσιών της ΕΕ και θα προξενούσε έκπληξη αν οι πολιτικοί των χωρών δεν αντιδρούσαν σε μια τόσο μεγάλη μεταβίβαση κυριαρχίας, τονίζει ο Γκρος. Στο κάτω-κάτω, παρά τη φιλοευρωπαϊκή ρητορική τους, μόλις τα μεγάλα κόμματα ανεβαίνουν στην εξουσία στη χώρα τους, είναι κι αυτά εξαιρετικά απρόθυμα να μεταβιβάσουν κυριαρχία στους θεσμούς της ΕΕ.

Οι ευρωσκεπτικιστές διατυπώνουν αόριστους ισχυρισμούς πως η Ευρώπη δεν λειτουργεί και πως μπορούν να υπερασπιστούν μόνο τα συμφέροντα των εθνικών εκλογικών σωμάτων τους. Όμως στην πράξη ήταν αδύνατο να μεταφράσουν το σύνθημα 'πρώτα η χώρα μου' σε μια πολιτική με συνοχή εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -- πέραν των άλλων και επειδή τα περισσότερα απ' αυτά που κάνει η ΕΕ οφελούν πράγματι τα κράτη μέλη.

Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι αγαπούν τώρα τόσο την ΕΕ όσο και τους λαϊκιστές, καταλήγει ο Ντάνιελ Γκρος. Και οι φιλοευρωπαίοι θα πρέπει να επωφεληθούν απ' αυτή την ευκαιρία για να αρχίσουν την απαραίτητη συζήτηση για το μέλλον της ηπείρου.

Πηγή: euobserver.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα