Νταλάρα: Έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα

Στην Ελλάδα χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερη στις πολιτικές λιτότητας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα στην ομιλία του για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως

υποστήριξε, ένα «κούρεμα» χρέους δεν είναι ούτε παραγωγικό ούτε απαραίτητο στην παρούσα χρονική στιγμή και μια τέτοια κίνηση δεν είναι συμβατή με την πολιτική συγκυρία ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρα μας.

Ο επικεφαλής του ΙFF αναφέρθηκε αναλυτικά στα πέντε βήματα της νέας στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να εξέλθει από την κρίση. Συγκεκριμένα απαιτείται πιο σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, επιτάχυνση δημόσιων επενδύσεων, πρόσθετη χρηματοδότηση και ρευστότητα για να στηριχθεί η προσαρμογή και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά μέσω της πιστωτικής αγοράς.

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζοντας τις «μεγάλες θυσίες» που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Μάλιστα χαρακτήρισε «ιστορική» την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας όσον αφορά στην δημοσιονομική της προσαρμογή.

Εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως προβλέπονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, σημείωσε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύουμε ότι μπορεί η οικονομία της χώρας να γίνει μια από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η διετής επιμήκυνση δεν είναι αρκετή αλλά απαιτείται ακόμη ηπιότερη προσαρμογή κατά έτος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ιρλανδίας που η προσαρμογή κυμαίνεται στο 1,5% ανά έτος.

Μετά τη συνάντηση που είχε αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε πως υπάρχει κινητικότητα για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων για τη μείωση του χρέους, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί αυτό το θέμα, συμπληρώνοντας ότι το «παιχνίδι έχει πάει σε άλλο γήπεδο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα