Νόμπελ οικονομίας με ανθρωπιστικές βλέψεις

Στους Αμερικανούς οικονομολόγους Άλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2012 για την «θεωρία των σταθερών κατανομών και την εφαρμογή του σχεδιασμού της αγοράς», αναγνωρίζοντας ότι το έργο τους συνέβαλε στο να γίνει κατανοητή και να βελτιωθεί η επίδοση πολλών αγορών, σύμφωνα με την Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας. Η έρευνα των Ροθ και Σάπλεϊ επικεντρώνεται στο πώς αντιστοιχίζονται και αλληλεπιδρούν διάφοροι παράγοντες

όπως οι μαθητές και τα σχολεία, οι δωρητές οργάνων με εκείνους που βρίσκονται σε καταλόγους ανθρώπων που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις, ο διορισμός νέων γιατρών και τα νοσοκομεία κ.λπ. Να σημειωθεί ότι ο Ροθ είναι συν-ιδρυτής του προγράμματος New England για ανταλλαγή νεφρών, το οποίο βασίζεται στην θεωρία του, σχετικά με τους ασθενείς και τους  πιθανούς δότες.

«Αυτή τη χρονιά, το βραβείο ανταμείβει την έρευνα για μια κεντρική οικονομική προβληματική: πώς συσχετίζονται οι διάφοροι παράγοντες», αναφέρει η επιτροπή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, ο Σάπλεϊ χρησιμοποίησε την θεωρία των παιγνίων για να μελετήσει και να συγκρίνει διάφορες μεθόδους αλληλεπίδρασης και το πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι οι αντιστοιχίσεις είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές, δημιουργώντας επίσης έναν ειδικό αλγόριθμο γι’ αυτό. Ο Ροθ έδωσε συνέχεια στα αποτελέσματα της έρευνας του Σάπλεϊ με μια σειρά εμπειρικές μελέτες και συνέβαλε να επανασχεδιαστούν υπάρχοντες θεσμοί.

http://www.reuters.com/article/2012/10/15/us-nobel-economics-idUSBRE89E0KE20121015

Keywords
Τυχαία Θέματα