Νίκος Καραχάλιος: Αψηφώντας την αδράνεια!

Φίλες και φίλοι του FORUM 2020 και όχι μόνο,

Η 21η Μαρτίου έχει μια τριπλή συμβολική και ουσιαστική σημασία για την Ελλάδα μας και τον κόσμο.

Είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, αφού είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας. Είναι και η Παγκόσμια Ημέρα των Χρωμάτων.

Όποιος ανοίγει τα μάτια του στην Ελλάδα, λούζεται από το ελληνικό φως

και την απαράμιλλη ομορφιά του γαλάζιου ουρανού μας.

Είναι όμως -πάνω απ’ όλα- η ημέρα που ουσιαστικά ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν οι πρώτοι επαναστάτες «πάτησαν» τα Καλάβρυτα.

Σήμερα, 196 χρόνια μετά το πρώτο ιστορικό βήμα που έκαναν οι ήρωες εκείνης της εποχής, δέκα και πλέον εκατομμύρια σύγχρονοι νεοέλληνες, προσπαθούμε με ηρωικό τρόπο να αντεπεξέλθουμε στις βάρβαρες συνθήκες μιας αβάσταχτης καθημερινότητας. Τότε ήταν η σκλαβιά από το ζυγό των Οθωμανών, σήμερα είναι ο παραλογισμός των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν από την χωρίς προετοιμασία είσοδό μας στην Ευρωζώνη.

Τότε τα καταφέραμε και βάλαμε μετά από μεγάλο αγώνα τα θεμέλια της σύγχρονης Ελλάδας. Σήμερα, αυτά τα θεμέλια απειλούνται εκ νέου από τη χρεοκοπία των δομών του κράτους, την αποσύνθεση των νοικοκυριών και την αλλοίωση της ταυτότητας του σύγχρονου πολίτη.

Τότε καταφέραμε το ακατόρθωτο. Σήμερα οι περισσότεροι είναι απαισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι η επαναφορά στην κανονικότητα είναι κάτι αδύνατο.

Και όμως…. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Οι Έλληνες του 2017 μπορούμε να θέσουμε έναν συμβολικό στόχο: σε μία τετραετία, σε 48 μόλις μήνες, την 21η Μαρτίου του 2021, όταν θα γιορτάζουμε τη 200 ετηρίδα της χώρας μας, να έχουμε βγει από το αδιέξοδο.

Η Ελλάδα ως τότε μπορεί να είναι έτοιμη για να κερδίσει τη χαμένη δεκαετία.

Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση: η σημερινή αδράνεια, απαισοδοξία και ανασφάλεια να αποκτήσουν θετική έκφραση, να ξαναβρούν θετική ενέργεια.

Αυτό μπορεί να γίνει με ένα κίνημα αλληλεγγύης, μια Πρωτοβουλία Κοινωνικής Δράσης με αποτελέσματα τη συλλογική πρόοδο, ίσες ευκαιρίες στην οικονομία και την προστασία του εθνικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Η τριάδα των στόχων που επιδιώκεται από τα κόμματα: της οικονομικής ανάπτυξης, της ελεύθερης αγοράς και της επαναλειτουργίας του κράτους είναι αυτονόητη. Είναι διαχρονική απαίτηση, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, είναι όμως μέσο και όχι σκοπός. Δεν οδηγεί σε μία ΔΙΚΑΙΗ, αλλά σε μια ΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

αν η οικονομική ανάπτυξη δεν βοηθάει τους κοινωνικά αδύναμους, τους μη προνομιούχους,

αν η ελεύθερη αγορά δεν έχει κανόνες και δεν οδηγεί σε ίσες ευκαιρίες και δεν δίνει δυνατότητες στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρας μας και

αν ο κρατικός προστατευτισμός στέκεται εμπόδιο στην πρόοδο των νέων μας, που σπουδάζουν χωρίς να έχουν ευκαιρίες για δουλειά.

Σήμερα, όλα όσα έχουμε τα παίρνει το κράτος για τις δικές του ανάγκες και όχι για τις ανάγκες τις δικές μας, των παιδιών και των γονιών μας.

Οι σεισμικές ανακατατάξεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, προκαλούν γεωπολιτική αστάθεια και η χώρα μας χρειάζεται διπλή προστασία. Και τα σύνορά μας που απειλούνται διαρκώς από τις προκλήσεις των γειτόνων και την εισροή λαθρομεταναστών, αλλά και στο εσωτερικό, το μοναδικό φυσικό μας κεφάλαιο σπαταλιέται απροστάτευτο από τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Μπορούμε να σκεφθούμε πολλαπλούς διαφορετικούς τρόπους για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Η πρότασή μας, «AGENDA 2020 - ΕΛΛΑΔΑ 2021» έχει πέντε (5) αναπτυξιακές κατευθύνσεις: είναι απλή, είναι πρακτική, είναι εφαρμόσιμη, είναι σύγχρονη ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!

Προτάσεις για πολιτικές σίγουρα υπάρχουν περισσότερες και ίσως καλύτερες, γι’ αυτό είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να καταγράψουμε απόψεις και να συνθέσουμε ιδέες.

Οι τρόποι, οι δρόμοι προς το 2021 είναι συζητήσιμοι και διαπραγματεύσιμοι.

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ.

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Όποιος κάνει μια ανατομία του αξιακού μας συστήματος, διαπιστώνει ότι η κρίση είναι κυρίως κρίση αρχών και δευτερευόντως οικονομική.

Σήμερα, τα πολιτικά κόμματα της Μεταπολίτευσης είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένα.

Το 2021 θα είναι παλαιολιθικά.

Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας, γιατί τα στελέχη τους είναι πολυφορεμένα και οι ιδέες τους είναι ξεπερασμένες.

Τα στελέχη τους είναι είτε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα κομματαρχών, είτε εξαρτημένα μέλη συνδικάτων και κάθε λογής μηχανισμών. Γι’ αυτό οι όποιες πρωτοβουλίες δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αυτά, αλλά και σε αυτά.

Οι ιδέες τους αναφέρονται σε «-ισμούς» που ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις, γι’ αυτό και δυστυχώς τους σαρώνει ένας πανίσχυρος λαϊκισμός. Η Αριστερά δεν ήρθε ποτέ. Το Κέντρο συμβιβάστηκε με τις παθογένειες του χθες. Η Δεξιά δεν τόλμησε όσο έπρεπε.

Το «ελληνικό πρόβλημα» έχει βαθιές ρίζες. Είναι ζήτημα το οποίο γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80 και διογκώθηκε τη δεκαετία του ’90. Η κορύφωσή του την τελευταία 7ετία σημαίνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι απλά με μια κρίση με αρχή, μέση και τέλος, αλλά ένα τέλμα 25ετίας.

Τα διλήμματα με ή χωρίς μνημόνιο, με η χωρίς «κόφτη», με ή χωρίς ΔΝΤ, με ή χωρίς ΕΥΡΩ, δολλάριο ή δραχμή, θα αποδεικνύονται ψευδεπίγραφα με το πέρασμα των ετών και την επώδυνη και ανελέητη για τους Έλληνες αποτελμάτωση. Ακόμη και το δίλημμα που προετοιμάζεται με μεθοδικότητα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη», είναι σε λάθος κατεύθυνση. Η χώρα που γέννησε την Ευρώπη, τις αξίες και τα ιδανικά της αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Όμως, η Ελλάδα ανήκει στην Κοινωνική Ευρώπη των λαών και ΟΧΙ των χρηματοπιστωτικών πολυεθνικών. Ανήκουμε στην Ευρώπη των ανθρώπων και όχι των αριθμών. Όσο τσακωνόμαστε μεταξύ μας, θα αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα μετά το δημοψήφισμα, μας αγνοούν ακόμη και όταν ζητούν τη γνώμη μας. Αν όμως ενωθούν οι φωνές μας, δεν θα μπορούν να μας αγνοήσουν ξανά, ούτε τα ντόπια, ούτε τα ξένα συμφέροντα.

Η μόνη λύση για να βρούμε διέξοδο από το βάλτο, μπορεί ν’ αρχίσει να διαφαίνεται μόνο αν πολίτες και πολιτικοί αντιληφθούν ότι για να δει η χώρα ΦΩΣ και να έχει αναπτυξιακή προοπτική, πρέπει να αλλάξει πρώτα ο «στρεβλός εθνικός μας χαρακτήρας», η λάθος εθνική νοοτροπία της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης και να δημιουργηθεί μια νέα «εθνική κουλτούρα συναίνεσης και συνεννόησης».

Το οικονομικό σύστημα χρειάζεται εκσυγχρονισμό, εξυγίανση και σταθερούς κανόνες, ενώ το σύστημα εξουσίας χρειάζεται διεύρυνση της πολιτικής και κυρίως της κοινωνικής του βάσης. Μόνο μέσα από συνθέσεις, συνέργειες και συνεργασίες που εξασφαλίζουν μια μίνιμουμ πολιτική σταθερότητα, μπορεί να ξαναβρεί η χώρα τη θέση της στον αναπτυγμένο κόσμο. Όσο το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να πορεύεται συγκρουσιακά, μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ισοπέδωση και να χτίσουμε το μέλλον μας πάνω στα συντρίμμια της Μεταπολίτευσης.

Το κομβικό ερώτημα είναι αν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία;

Έχουμε χρόνο να ανασυνταχθούμε;

Υπάρχει τρόπος να γυρίσουν τα πράγματα;

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ,

Η ΕΛΛΑΔΑ του 2020-21 και μετά είναι στα χέρια μας.

Τις λύσεις θα τις δώσουμε εμείς, οι ΠΟΛΙΤΕΣ.

Εμείς με το Forum 2020 και την Ομάδα 2020 (www.team2020.gr), μπορούμε να λειτουργήσουμε ως ένας από τους καταλύτες του δημοσίου διαλόγου. Μέσα από δράσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε πάρει, αλλά κυρίως, αυτές που ακολουθούν, θέλουμε να συμβάλουμε στο μέλλον μας.

Να δώσουμε ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, να προσθέσουμε ένα χαμόγελο, απέναντι στο γκρίζο και τη μιζέρια της εθνικής κατάθλιψης.

Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε κόμμα.

Είμαστε μια ανιδιοτελής ομάδα 100 ενεργών πολιτών με ένα στόχο: μια καλύτερη Ελλάδα για εμάς και τα παιδιά μας. Και μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση: αλλάζουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Γιατί εμείς -οι πολίτες- είμαστε η χώρα μας.

Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους φορείς και εδώ και στο εξωτερικό, γιατί και η Ομογένεια είναι μία ακόμη ξεχασμένη πατρίδα. Μαζί με φορείς αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς, ερευνητικά κέντρα, δεξαμενές σκέψης, συλλόγους και κινήματα μπορούμε να βρούμε μια ελάχιστη κοινή συνισταμένη δράσης.

Αρκεί να υπάρχει διάθεση αλλαγής. Πρώτα σε ατομικό και μετά σε συλλογικό επίπεδο.

Θέλουμε μια πιο ανθρώπινη ζωή για όλους.

Μια καθημερινότητα λιγότερο συγκρουσιακή, πιο συνεργατική.

Σχέσεις ποιότητας. Σκέψεις ουσίας.

Νέα εθνική συνεννόηση! Νέα εθνική υπερηφάνεια!

Για αποτελεσματικές συνέργειες! Για υπερκομματικές συνθέσεις!

Για να διαμορφώσουμε το αύριο σήμερα!

Προχωράμε μαζί. Κοιτάζουμε μπροστά. Αισιόδοξα και δυναμικά.

Μπορούμε Ξανά!

Για την Ελλάδα του 2021

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2017

Νίκος Καραχάλιος

Αν συμφωνείτε με τις σκέψεις που εκφράζονται στο παραπάνω κείμενο κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

www.team2020.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
forum, ελλαδα, φως, καλαβρυτα, χρεοκοπια, κοινωνια, ηπα, σχεδιο, σημαίνει, διλήμματα, μνημονιο, ΔΝΤ, ευρω, δραχμη, δίλημμα, δημοψηφισμα 2015, λύση, νέα, εποχη, αισιοδοξια, μιζέρια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοψηφισμα, αθηνα, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, εσπα 2021, ξανα, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βημα, γνωμη, δουλεια, εθνικη, ηπα, οικονομια, ομορφια, σημερινη, φως, αγορα, αδρανεια, αισιοδοξια, απλα, γινει, δεξαμενες, δυστυχως, δίλημμα, διλήμματα, ευρω, υπαρχει, εκφραση, ενεργεια, εποχη, επρεπε, ετων, ευρωπη, ζωη, ιδεες, ηρωες, θετικη ενεργεια, ισες ευκαιριες, ιστορικο, κεφαλαιο, κειμενο, κομμα, λαθος, λύση, ματια, μιζέρια, μηνες, νοοτροπια, ομαδα, ουσιαστικα, παιδια, σιγουρα, σκεψεις, σχεδιο, φυσικο, χαμογελο, αδυνατο, ανηκει, ετοιμη, φιλοι, forum, χωρα, μπροστα, σημαίνει, χερια
Τυχαία Θέματα