Νικητής χωρίς αυτοδυναμία ο Έρογλου στα κατεχόμενα

Νίκη χωρίς αυτοδυναμία του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, έβγαλαν οι «εκλογές» της Κυριακής για τη «βουλή» των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, τα ποσοστά και οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής: το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) έλαβε το 38,37% και 21 έδρες, το
Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) 27,30% και 14 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) 23,11% και 12 έδρες και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (TDP) 7,43% και 3 έδρες.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως νίκη του Ερογλου έναντι του διαδόχου του στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP),

Ιρσέν Κιουτσούκ, στη διαμάχη που μαίνεται στους κόλπους της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και η οποία έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα τον Έρογλου σε πολιτική συμπόρευση με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Ο τέως «πρωθυπουργός» και ηγέτης του UBP, Ιρσέν Κιουτούκ δεν κατάφερε καν να εισέλθει στην νέα «βουλή».
Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται επίσης από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές και ως υποχώρηση των δυνάμεων που στηρίχθηκαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρόλο που είναι ακόμη νωρίς η εξαγωγή ενός τέτοιου συμπεράσματος, δεδομένου ότι στους κόλπους των νικητών του CTP κυριαρχούν φιλελεύθερες απόψεις που διάκεινται φιλικά στην πολιτική αλλαγών που προωθεί από την Άγκυρα η κυβέρνηση Ερντογάν. Η επόμενη ημέρα των «εκλογών» βρίσκει τα κατεχόμενα σε αναζήτηση συνεργασιών, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κατοχική κυβέρνηση.

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2013/Jul-29/225441-left-wins-turkish-cypriot-vote-but-falls-short-of-majority.ashx#axzz2aSMnnotE

Keywords
Τυχαία Θέματα