Νέο τζιχαντιστικό πυρήνα εξάρθρωσαν οι αρχές στο Παρίσι

Δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά την ανακάλυψη εκρηκτικών υλικών σε διαμέρισμα σε προάστιο του Βιλζουΐφ στο Παρίσι ήθελαν να κατασκευάσουν βόμβα για να διαπράξουν τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού. "Είχαν συμφωνήσει να επιτεθούν στο γαλλικό έδαφος για να εκδικηθούν, αλλά δεν είχαν επεξεργαστεί κανένα συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι σήμερα", ανέφερε ο Φρανσουά Μολένς, σε συνέντευξη Τύπου. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ένας από τους υπόπτους παραδέχτηκε ότι ετοιμάζονταν να

επιτεθούν σε στρατιώτες που είχαν εγκατασταθεί σε περιοχές που θεωρούνταν ευάλωτες για τρομοκρατικές επιθέσεις. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε ως μέρος της επιχείρησης Sentinel που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις του Παρισιού το 2015 και αποτελεί μέρος της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Και οι δύο ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι ήθελαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να φύγουν στη Συρία ή το Ιράκ ήδη από το 2015, αλλά δεν μπορούσαν λόγω έλλειψης επαφών και οικονομικών μέσων. Οι δυο ύποπτοι σχεδίαζαν να παράγουν περίπου 10 κιλά ΤΑΤΡ ή τριπεροξείδιο τριακετόνης, μια εκρηκτική ένωση που μπορεί να παρασκευαστεί με άμεσα διαθέσιμα συστατικά. Ένας από τους υπόπτους, ο 37χρονος Φρεντερίκ Λ., ήταν "σε άμεση επαφή" με τον Ραχίντ Κασίμ, γάλλο τζιχαντιστή, ο οποίος εντάχθηκε στο IS και έφυγε από τη Γαλλία για να πολεμήσει στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Κασίμ, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο από αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, θεωρείται ηθικός αυτουργός πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο γαλλικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της διπλής δολοφονίας αστυνομικών στο Μανιονβίλ τον Ιούνιο του 2016 και της επίθεσης στην εκκλησία Σεν-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ στη βόρεια Γαλλία. Την Τετάρτη αποκαλύφθηκαν τυχαία 105 γραμμάρια TATP σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στο Βιλζουΐφ μαζί με ένα λίτρο θειικού οξέος, ένα λίτρο υδροχλωρικού οξέος καθώς και 8 λίτρα ακετόνης και ένα μπουκάλι υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Ο Μολένς δήλωσε ότι "οι ουσίες που αποκαλύφθηκαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μεταξύ τριών και τεσσάρων κιλών TATP". Οι αρχές βρήκαν επίσης συστατικά που απαιτούνται για την κατασκευή ενός πυροκροτητή. Μια συσκευή USB που περιέχει βίντεο που δείχνουν μια σειρά από δοκιμές εκρηκτικών στην ταράτσα του διαμερίσματος του Βιλζουΐφ βρέθηκε επίσης στην κατοχή τους. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν επίσης προπαγανδιστικά βίντεο τζιχαντιστών και ένας υπολογιστής που ανήκει σε έναν από τους υπόπτους και φυλλάδια με επιγραφές στα αραβικά.

Ο Φρεντερίκ Λ., γεννημένος το 1980, ασπάστηκε το Ισλάμ το 2008 και ριζοσπαστικοποιήθηκε γύρω στο 2015. Ήταν προηγουμένως γνωστός στην αστυνομία ως οπαδός του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει η Le Parisien. Ο δεύτερος ύποπτος ονομάζεται Αλί Μ.-Ρ. και είναι 36 ετών, γαλλο-αλγερινός υπήκοος που διέθετε το διαμέρισμα όπου βρέθηκαν τα υλικά κατασκευής βόμβας. Την Κυριακή, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης 11 λίτρα ακετόνης, θειικού οξέος και 83 λίτρα υγρού καθαρισμού βιομηχανικών σωλήνων σε γκαράζ που ανήκε στον Αλί Μ.-Ρ. Και οι δύο άνδρες κατηγορούνται για δραστηριότητες που συνδέονται με την τρομοκρατία καθώς και με την κατασκευή, την κατοχή και τη μεταφορά εκρηκτικών. Ένας τρίτος άνθρωπος, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Ισέλμ Λ., 47 ετών, ο οποίος συνελήφθη επίσης την Τετάρτη μετά την αποκάλυψη των εκρηκτικών, αφέθηκε ελεύθερος.

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων.

rt.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα