Συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας ετοιμάζουν οι Καταλανοί

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να βγουν στους δρόμους της Βαρκελώνης σήμερα, σε μία επίδειξη υποστήριξης στην ανεξαρτησία μετά την κίνηση της Μαδρίτης να μπλοκάρει ένα προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία. Η μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί την πτώση της Βαρκελώνης στην Ισπανία το 1714, χρησιμοποιείται συχνά από τους ακτιβιστές για να εκφράσουν τις απαιτήσεις τους για ένα ανεξάρτητο κράτος. Οι διαδηλωτές

ταξιδεύουν μαζικά στη Βαρκελώνη από χωριά της περιοχής.

Η εχθρότητα μεταξύ της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης έχει ενταθεί, καθώς το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο την περασμένη Πέμπτη ανέστειλε το δημοψήφισμα που είχε προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, μετά από νομική πρόκληση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το σύνταγμα, το οποίο δηλώνει ότι η Ισπανία είναι αδιαίρετη. Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, προέτρεψε τους "independentistas" να βγουν στους δρόμους τη Δευτέρα σε μια μαζική έκθεση υποστήριξης του δημοψηφίσματος. "Είναι ζωτικής σημασίας να φανούμε ισχυροί για να είναι το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου επιτυχές", έγραψε στο Twitter. "Θα είμαι εκεί".

Ο εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Πουτζδεμόν και 13 μελών του υπουργικού συμβουλίου του, με κατηγορίες για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, ανυπακοή και κατάχρηση εξουσίας, αφού το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε το δημοψήφισμα την περασμένη Τετάρτη. Ο Ραχόι προέτρεψε τους δημόσιους υπαλλήλους και τους δημάρχους να υποστηρίξουν το νόμο και να σταματήσουν τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, περίπου τα δύο τρίτα των δημάρχων της Καταλονίας έχουν πει μέχρι στιγμής ότι θα επιτρέψουν τη χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων για την ψηφοφορία, με έναν δήμαρχο να παραβιάζει δικαστική εντολή προειδοποίησης για νομικές συνέπειες μπροστά σε ένα πλήθος που τον επευφημούσε. Ο Πουτζδεμόν είπε ότι έχει ψηφοδέλτια και κάλπες σε ετοιμότητα, για να τα χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία έψαξε έναν τυπογραφείο και τα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας αναζητώντας ίχνη προετοιμασίας για το δημοψήφισμα.

Στο αποκορύφωμα του "πυρετού" της ανεξαρτησίας το 2012, κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης στην Ισπανία, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κουνώντας την καταλανική σημαία και τραγουδώντας τον καταλανικό ύμνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτησία έχει εξασθενήσει από τότε, και εκείνοι που θέλουν ένα ξεχωριστό κράτος είναι μειοψηφία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Καταλανών θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το θέμα.

businessinsider.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα