Νέο σενάριο για την εξόφληση των φόρων σε 6 ή 7 δόσεις

10:04 6/8/2012 - Πηγή: Antinews

Νέο σχέδιο για τη σταδιακή εξόφληση των «φουσκωμένων» φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, το οποίο προβλέπει την τμηματική καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι και σε 6 ή 7 δόσεις και με χαμηλότερο εισοδηματικό όριο, έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να κάμψει τις ενστάσεις της Τρόικας για τη ρύθμιση αυτή.

Η Τρόικα είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την αρχική πρόταση του οικονομικού επιτελείου, η οποία προέβλεπε να εξοφληθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε 10 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό

εισόδημα έως 100.000 ευρώ. Τα στελέχη της τριμερούς υποστήριξαν ότι οι δόσεις δεν πρέπει να εκτείνονται πέραν του Φεβρουαρίου (μήνας του οποίου τα έσοδα εγγράφονται στο προηγούμενο έτος), διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μεταφέρονταν στο 2013 περίπου 1,2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 6,1 δισ. ευρώ που θα αντληθούν μέσω των φετινών εκκαθαριστικών.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αντέτειναν πως, αν δεν γίνουν διευκολύνσεις, θα μείνουν ανείσπρακτοι πολλαπλάσιοι φόροι και έθεσαν στο τραπέζι τροποποιημένο σενάριο, το οποίο ευελπιστούν να πάρει τελικά το «πράσινο φως». Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο αυτό προβλέπει:

1. Περιορισμό του αριθμού των μηνιαίων δόσεων σε 6 ή 7, ώστε η τελευταία δόση να καταβληθεί εντός του Φεβρουαρίου του 2013.

2. Μείωση του εισοδηματικού ορίου που θα ισχύσει για να ενταχθούν οι φορολογούμενοι στη ρύθμιση. Ως πλαφόν προτείνονται οι 60.000 ή 80.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος, αντί των 100.000 ευρώ που έθετε η αρχική πρόταση.

Επιπλέον, η ρύθμιση αναμένεται να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το πλαίσιο που ισχύει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Επομένως, αναμένεται ότι η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ, ενώ το ακριβές ύψος της και ο τελικός αριθμός των δόσεων θα εξαρτηθεί από το ύψος του συνολικού φόρου που πρέπει να καταβληθεί. Για παράδειγμα, αν ο συνολικός φόρος φθάνει τα 1.500 ευρώ, τότε η νέα ρύθμιση θα επιτρέψει την αποπληρωμή του σε πέντε μηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει, επίσης, πιθανότητα ο αριθμός των δόσεων να αποτελεί συνάρτηση του εισοδήματος του φορολογουμένου.

Όσον αφορά στους πολίτες που έχουν ήδη καταβάλει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος βάσει του ισχύοντος καθεστώτος των τριών δόσεων, σχεδιάζεται να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση το υπόλοιπο του οφειλόμενου φόρου. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι αν στις περιπτώσεις αυτές θα αποστέλλεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες και να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση.

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

Keywords
Τυχαία Θέματα