Νέο αγκάθι ιδιωτικοποιήσεων στη διαπραγμάτευση - Προθεσμία τεσσάρων ημερών για εφαρμοστικό και δόση

Μετά το μέτωπο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που θα επανεξεταστεί από τον ESM την Πέμπτη, αλλά και του Εφαρμοστικού Νόμου που πρέπει να ψηφιστεί την ίδια ημέρα φέροντας μεγαλύτερες κατά 400 εκατ. ευρώ περικοπές στις συντάξεις, έρχεται και ένα άλλο θέμα στην επικαιρότητα.

Ζήτημα ετοιμότητας στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε άλλα προαπαιτούμενα της δ΄ αξιολόγησης που πρέπει να γίνουν "εκτός" Βουλής, τίθεται σε έγγραφο για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου

που παρουσιάστηκε στην ολλανδική Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το Eurogroup θα εξετάσει αν έγιναν όλα τα προαπαιτούμενα και "αν επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος", η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τις αποφάσεις αναφορικά με το χρέος. Αναφέρεται ωστόσο ότι πέρα από την πλειονότητα των προαπαιτούμενων που ψηφίζονται με τους εφαρμοστικό, "υπάρχουν και ορισμένα προαπαιτούμενα που ενδέχεται να απαιτούν μεγαλύτερη χρονικά διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή τους και αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων".

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι στο Eurogroup θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, αλλά και ένα αυστηρότερο πρόγραμμα επιτήρησης μετά το μνημόνιο (ενισχυμένη επιτήρηση). Γίνεται λόγος και για επαρκείς εγγυήσεις που πρέπει να παράσχει η Ελλάδα για να παραμένει προσηλωμένη στα μέτρα, "για παράδειγμα, συνδέοντας τις με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους". Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, αναφέρεται επίσης στο έγγραφο.
Μεσοπρόθεσμο με αυξημένα "βάρη"

Προς το παρόν το βασικό πεδίο της "μάχης" διαδραματίζεται στην Αθήνα με την εκκίνηση της συζήτησης του εφαρμοστικού στη Βουλή. Η απόδοση των μέτρων στο νέο Μεσοπρόθεσμο εν συγκρίσει με αυτό που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή έναν χρόνο πριν, έχει αλλάξει, το ίδιο και η απόδοση των αντιμέτρων: καταγράφεται αύξηση 392 εκατ. ευρώ στην απόδοση των μέτρων, αλλά και μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ των αντιμέτρων (από τα 7,559 δισ. στα 4,059 δισ. ευρώ), εξηγώντας έτσι πώς δημιουργούνται τα υπερπλεονάσματα και ο αυξημένος δημοσιονομικός χώρος, μέσω του οποίου η κυβέρνηση προαναγγέλλει παροχές.

Στα 4,924 δισ. ευρώ έφταναν σε αξία τα μέτρα της περιόδου 2019-2021 όταν ψηφίστηκαν το 2017, ενώ στα 5,316 δισ. υπολογίζονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο με ορίζοντα έως το 2021 (η αξία τους μειώνεται στα 5,118 δισ. με ορίζοντα το 2022 καθώς έχει φέτος προστεθεί ένας χρόνος ως είθισται). Η αναπροσαρμογή προς τα "πάνω" προέρχεται αποκλειστικά από το σκέλος της μείωσης των συντάξεων από το 2019 (η οποία πλέον προβλέπεται ότι θα έχει μεγαλύτερη "απόδοση", της τάξης των 3,115 δισ. ευρώ το 2021 και 2,918 δισ. ευρώ το 2022). Τα αντίμετρα (εξισορροπητικές παρεμβάσεις) υπολογίζονταν πέρυσι στα 7,559 δισ. ευρώ έως το 2021, αλλά πλέον εκτιμάται ότι θα φτάσουν μόνο στα 4,059 δισ. ευρώ το 2021 και το 2022. Η αλλαγή/επικαιροποίηση της εκτίμησης της απόδοσης των μέτρων και των αντιμέτρων (εξισορροπητικών παρεμβάσεων) επιδεινώνει ουσιαστικά την απόφαση που ελήφθη έναν χρόνο πριν.

Η αλλαγή στα αντίμετρα προέρχεται αποκλειστικά από την "αφαίρεση" από τον σχετικό πίνακα των εξισορροπητικών παρεμβάσεων της γραμμής "διαρθρωτικές φορολογικές παρεμβάσεις" αξίας 3,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πέρυσι για τα έτη 2020-2021. Ο λόγος για 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και συνολικά 3,5 δισ. ευρώ στη 2ετία, που πλέον "γεμίζουν" την άλλη κατηγορία, αυτή του "δημοσιονομικού χώρου", ο οποίος όμως καταγράφεται ως πρόθεση/δέσμευση σε ξεχωριστό πίνακα.

Παράλληλα συνεχίζεται η μάχη στο άλλο μέτωπο, της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Μία νέα προθεσμία μέχρι τις 14 Ιουνίου έχει η ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε να συγκεντρώσει και να στείλει όλα τα στοιχεία που ζητά ο ESM για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση. Διαφορετικά, το ποσό χάνεται και επιστρέφει στον "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ. Ο ESM σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η εκταμίευση της υπoδόσης θα κριθεί στις 14 Ιουνίου 2018 όταν θα συνεδριάσει εκ νέου.

"Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των οφειλών", το διοικητικό συμβούλιο του ESM "αναμένει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελέστηκαν προκειμένου να επιτραπεί η αποδέσμευση για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα