Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο δράστης του μακελειού της Βαρκελώνης

Η καταλανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι o Younes Abouyaaqoub, ο βασικός ύποπτος για την αιματηρή επίθεση που διαπράχθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, σκοτώθηκε από πυρά των ανδρών της.

O 23χρονος Μαροκινός, ο οποίος φορούσε ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά, έγινε αντιληπτός από μία γυναίκαστηνκοινότηταSubiratsτης επαρχίαςAltPenedes, δυτικάτης Βαρκελώνης. Οι αστυνομικοί κατέφτασαν στην περιοχή και με πυροβολισμούς εξουδετέρωσαν τον ύποπτο.Στο σημείο έσπευσε ειδική ομάδα πυροτεχνουργών και με τη χρήση ρομπότ διαπίστωσε ότι η ζώνη που φορούσε ο ύποπτος δεν ήταν πραγματικά

παγιδευμένη με εκρηκτικά αλλά ψεύτικη, όπως εκείνες που φορούσαν οι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στοΚαμπρίλς.


Mossos ✔@mossos

We confirm that the man shot down in #subirats is Younes Abouyaaqoub, author of the terrorist attack in #barcelona

7:24 μ.μ. - 21 Αυγ 2017

221221 απαντήσεις3.1593.159 Retweet3.7013.701 "μου αρέσει"

Η αστυνομία πιστεύει πως οAbouyaaqoubείναι ο οδηγός του λευκού βανπου σκόρπισε το θάνατο στον πεζόδρομο της LasRamblasκατά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Πέμπτης.

ΟAbouyaaqoubζούσε στη Ripoll, μια πόλη βόρεια της Βαρκελώνης, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.Η Ισπανία είχε ζητήσει από την υπόλοιπη Ευρώπη να συμμετάσχει στην αναζήτηση του νεαρού άνδρα που φερόταν να είναι ο οδηγός του βαν. Μετά από ανθρωποκυνηγητό 72 ωρών, η θέση του έγινε γνωστή χάρη στη συνεργασία απλών πολιτών. Σύμφωνα με την La Vanguardia, μία γυναίκα είδε νωρίς το απόγευμα έναν άνδρα που έμοιαζε με τονAbouyaaqoub κοντά στο σπίτι της. Τον ρώτησε τι ήθελε εκεί και τότε εκείνος άρχισε να τρέχει προς κάτι αμπέλια. Αμέσως ο γείτονάς της κάλεσε την αστυνομία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις άνθρωποι σε σχέση με τις επιθέσεις: τρεις Μαροκινοί και ένας πολίτης της Μελίγια, του ισπανικού θύλακα στη βόρεια Αφρική. Θα οδηγηθούν στο δικαστήριο στη Μαδρίτη που εκδικάζει υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη καθώς και για μια ξεχωριστή φονική επίθεση μερικές ώρες αργότερα στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης.

Άφησε το βαν και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν άνδρα για να διαφύγει με το αμάξι του

Νωρίτερα, η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο οδηγός του βαν, μετά από την επίθεση, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν άνδρα και πήρε το αυτοκίνητό του για να διαφύγει.

Το θύμα μαχαιρώθηκε στο αυτοκίνητό του, ενώ προσπαθούσε να σταθμεύσει. Οι αστυνομικοί πιστεύουν πως ο Abouyaaqoub πήρε το αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε αστυνομικούς σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη και στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα με τον νεκρό στο εσωτερικό του.

Μερικές ώρες μετά την φονική κούρσα στην Las Ramblas, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περαστικούς στο θέρετρο Καμπρίλς, περίπου 100 χλμ μακριά από τη Βαρκελώνη, και οι επιβαίνοντες σε αυτό βγήκαν έξω και προσπάθησαν να μαχαιρώσουν τον κόσμο. Πέντε ύποπτοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ενώ μία Ισπανίδα έχασε τη ζωή της κατά την επίθεση.

Σεδιάστημα περίπου επτά ωρών μετά την είσοδο του βαν στον πεζόδρομο τηςRamblasτο απόγευμα της Πέμπτης, οι επιτιθέμενοι σκότωσαν 15 ανθρώπους: 13 στηRamblas, το θύμα στηνΚαμπρίλςκαι τον άνδρα στο αυτοκίνητο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε απόψε πως μολονότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του τελευταίου από τους υπόπτους που καταζητείτο, του 22χρονου Μαροκινού Γιουνές Αμπουγιακούμπ, οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.

Όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, οι αρχές δεν θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση των αρχών ασφαλείας. "Είπαμε μόνο ότι από τον πυρήνα (που διέπραξε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη) των 12 υπόπτων οι 4 έχουν συλληφθεί, δύο σκοτώθηκαν στο Αλκανάρ, 5 στο Καμπρίλς και τώρα έχουμε έναν τρομοκράτη νεκρό στο Σουμπιράτς", είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Αναφερόμενος στη σημερινή επιχείρηση, ο Τραπέρο εξήγησε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε από δύο πηγές για την παρουσία ενός υπόπτου: η μία ήταν μια αστυνομική πηγή στο Σαντ Σαντουρνί ντ' Ανόια και η δεύτερη μια γυναίκα που δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι είχε δει τον νεαρό στην περιοχή της γειτονικής κοινότητας Σουμπιράτς.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Στο σπίτι αυτό βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ευχαρίστησε την αστυνομία για τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, με τον οποίο ήταν σε συχνή επαφή από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα