Νέες κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Ρωσίας

12:28 9/9/2014 - Πηγή: Antinews

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε τελικά το βράδυ της Δευτέρας το πακέτο των περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, που είχε αποφασισθεί την Παρασκευή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και προωθεί την «εμβάθυνση των στοχοθετημένων μέτρων της 31ης Ιουλίου», όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Είχε προηγηθεί ένα διπλωματικό θρίλερ, με την σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης των «28» πρεσβευτών, καθώς υπήρξαν διαφωνίες ως προς την εφαρμογή του

νέου πακέτου κυρώσεων. Αν και δεν έγινε γνωστό ποιες χώρες διαφώνησαν και σε ποια ακριβώς σημεία, η έκτακτη συνεδρίαση κρίθηκε αναγκαία για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις.

«Οι κυρώσεις στοχεύουν στην προώθηση της αλλαγής των ενεργειών της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ακολουθούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου, το οποίο καταδίκασε την αυξανόμενη εισροή στρατιωτών από την ρωσική ομοσπονδία στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η εφαρμογή τους θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, αφήνοντας «χρόνο για την αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και το ειρηνευτικό σχέδιο». Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις επιβεβλημένες κυρώσεις εν όλω ή εν μέρει», εάν χρειαστεί.

Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις

Εικοσιτέσσερα επιπλέον ονόματα Ρώσων αξιωματούχων προστίθενται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις χώρες-μέλη της ΕΕ και των οποίων «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, η τράπεζα του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο Gazprom Bank και η μονάδα πετρελαίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom Neft περιλαμβάνονται επίσης στο νέο διευρυμένο κατάλογο κυρώσεων, τις οποίες συμφώνησε να επιβάλει επί της αρχής στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα αυτά περιορίζουν ακόμα την πρόσβαση ρωσικών εταιρειών ενέργειας και άμυνας στις ευρωπαϊκές αγορές, εμποδίζουν την πρόσβαση της Μόσχας στις υπηρεσίες ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και περιορίζουν περαιτέρω τις εξαγωγές από την ΕΕ προς τη Ρωσία προϊόντων διπλής χρήσης, στρατιωτικής και πολιτικής.

«Η Rosneft αυτοαποκαλείται ο ηγέτης της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου» σχολιάζει ο Andrew Walker στο BBC. Είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου το 90% του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται στην ΕΕ εισάγεται και η Ρωσία είναι, με μεγάλη διαφορά, ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Οι κυρώσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα αυτή τη σχέση. Θα αποτρέψουν την Rosneft από την συγκέντρωση χρημάτων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αλλά, καθώς το αργό πετρέλαιο μεταφέρεται κυρίως από τη θάλασσα, αν το εμπόριο διακοπεί οι ενδεχόμενες απώλειες από ρώσους προμηθευτές θα μπορούσαν δυνητικά να αντικατασταθούν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα κόστιζε πιο ακριβά, αλλά θα μπορούσε να γίνει, μέχρι ένα σημείο. Το φυσικό αέριο είναι μια άλλη ιστορία, η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί η κύρια δραστηριότητα της Gazprom φέρεται να μην περιλαμβάνεται στον νέο κατάλογο κυρώσεων. Το ρωσικό φυσικό αέριο παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω αγωγού. Υπάρχει ένα εμπόριο φυσικού αερίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθμίσει μια σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού από τη Ρωσία».

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις βάρος της θα είναι «ασύμμετρη» και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, αν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις». Γεγονός που θα επιβαρύνει τους επιβάτες των αεροπορικών πτήσεων, καθώς οι εταιρείες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν σε πιο μακρινούς αεροδιαδρόμους, που χρησιμοποιούσαν και κατά την ψυχροπολεμική περίοδο.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, ο Μεντβέντεφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα». Τόνισε επίσης ότι η Δύση προλαβαίνει ακόμα να αποφύγει την χρεοκοπία πολλών αεροπορικών εταιρειών, αν εφαρμοστεί μια τέτοια απαγόρευση.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η κρίση μαίνεται και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους φιλορώσους αυτονομιστές. «Δυστυχώς, η ουκρανική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που είναι μία φρικτή τραγωδία. Καλώς εχόντων θα επιλυθεί, με την προϋπόθεση οι ουκρανοί ηγέτες να επιδείξουν καλή θέληση και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσία», δήλωσε.

http://online.wsj.com/articles/eu-to-launch-more-sanctions-on-russia-1410169944

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/11083114/Russia-threatens-to-shut-its-skies-to-the-West.html

http://www.bbc.com/news/world-europe-29119885

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα