Ν.Δ: Η κυβέρνηση ομολογεί την ήττα της στις εκλογές και την αυτοδυναμία μας

"Μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού" χαρακτηρίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στη Βουλή σχετικά με την επικείμενη διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και, δη, του άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από

φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνο ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία", τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο στόχαστρο οι τακτικισμοί ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, έτοιμη να καταρρίψει τους τακτικισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι η Νέα Δημοκρατία. Πηγές της "γαλάζιας" παράταξης κάνουν λόγο για κινήσεις που όχι μόνο θα πέσουν στο κενό, αλλά θα γυρίσουν και μπούμερανγκ στην Κουμουνδούρου, την οποία και εγκαλούν για "συνταγματικό πραξικόπημα", παρά τη θέση που έλαβαν επτά κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ, όπως μαθαίνουμε, σκοπεύει αύριο να βάλει για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο των υπό αναθεώρηση άρθρων ολόκληρη τη διατύπωση, νομίζοντας ότι μπορεί να προδικάσει το περιεχόμενο. Εάν, λοιπόν, βάλουν ολόκληρη τη διατύπωση, βάλουν σε ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο τη διατύπωση της Νέας Δημοκρατίας και υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουμε και τα δύο, τότε αυτό θα πράξουμε. Θα ψηφίσουμε και τα δύο. Εάν, από την άλλη, τεθεί το ζήτημα της ψήφισης του ενός ή του άλλου ψηφοδελτίου, τότε εμείς θα ψηφίσουμε τη δική τους διατύπωση", σχολιάζουν πηγές της οδού Πειραιώς.

Τι λένε επτά συνταγματολόγοι που συναντήθηκαν με τον Κ. Μητσοτάκη

"Η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων".

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επτά κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί του αντιθέτου. Έτσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. "Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία", τονίζει.

Οι κύριοι Σπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Πέτρος Παραράς και Φίλιππος Σπυρόπουλος είχαν το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του εισηγητή του κόμματος, Κώστα Τασούλα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καινοφανής, όπως χαρακτηρίζεται από την οδό Πειραιώς, θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνο ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους. Μάλιστα, όπως τονίζουν στη Νέα Δημοκρατία, την άποψη αυτή υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές της Κουμουνδούρου, ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή. Κάτι που, όπως σχολιάζουν οι "γαλάζιοι", δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη.

Πέρα από τη βασική τους τοποθέτηση, για την οποία υπήρξε ομοφωνία, οι επτά συνταγματολόγοι τόνισαν πως ακριβώς για αυτό το λόγο "στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση". Μάλιστα, την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί συνταγματολόγοι, οι κύριοι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης, που ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.


Κ. Μητσοτάκης: Καλώ όλους τους βουλευτές να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος

Κάλεσμα στους βουλευτές όλων των κομμάτων και, κυρίως, αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος απευθύνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει, παράλληλα, ότι η οδός Πειραιώς προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνοντας ότι στόχος της "γαλάζιας" παράταξης είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας.

"Σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μία κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα. Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολαβούν εκλογές μεταξύ των δύο σταδίων της αναθεώρησης. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού", τονίζει, στη δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι κεντρική πρόταση της οδού είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια, που κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια.

"Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους. Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας. Το πέτυχε η Κύπρος. Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;", τονίζει.

Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές προς άπαντες τους βουλευτές

"Καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατανοήσουν αυτήν την αυτονόητη αναγκαιότητα. Και να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε η επόμενη βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του. Διαφορετικά, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια. Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών. Η Παιδεία πρέπει στην πράξη να γίνει κεντρικός μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα