Τα "μαζεύει" μετά τον σάλο ο Κατρούγκαλος και μιλάει για ...fake news

Να διαψεύσει όσα είπε σε πηγαδάκι των κοινοβουλευτικών συντακτών περί σεναρίου απόσυρσης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αποφύγει την συνταγματική παγίδα της ΝΔ επιχείρησε ο εισηγητής της πλειοψηφίας

Γ. Κατρούγκαλος.

Μετά τις δηλώσεις, και επισημάνσεις του υπουργού στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Κατρούγκαλος επέστρεψε στην Ολομέλεια και εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση γιατί "τοποθετήθηκε επί fake news" όσο και στους δημοσιογράφους.

"Πληροφορήθηκα με τεράστια έκπληξη πως η ΝΔ τοποθετήθηκε επί του fake news η ΝΔ . Τοποθετήθηκε επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ" τόνισε ο υπουργός ζητώντας μάλιστα από το βήμα της Βουλής οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες να κάνουν διάψευση των όσων ειπώθηκαν νωρίτερα.

Τα πνεύματα άναψαν στην Ολομέλεια καθώς νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν είδε την υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη να κάθεται στα ...κυβερνητικά έδρανα.

Η κ. Μπακογιάννη αφού υπογράμμισε πως στην Δημοκρατία ο τύπος είναι η ουσία, ζήτησε όσοι δεν είναι βουλευτές να καθίσουν στα κυβερνητικά έδρανα "αφού η συνταγματική αναθεώρηση όπως είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είναι ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν μετέχει λοιπόν η κυβέρνηση,μετέχουν οι βουλευτές".

Την παρουσία της κ. Χρυσοβελώνη η οποία είναι εξωκοινοβουλευτική υπουργός προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ κάλυψαν τόσο ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλος.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr: Στο πρωτοφανές κοινοβουλευτικά μέτρο της απόσυρσης τουλάχιστον 80 βουλευτών προκειμένου να μην ψηφιστεί με 180 βουλευτές το άρθρο 32 του Συντάγματος στην δεύτερη ψηφοφορία σκέφτεται να βρει οδό διαφυγής ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφύγει την συνταγματική παγίδα της ΝΔ, βάσει όσων είπε ( αλλά και άφησε να εννοηθούν) ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας σε κοινοβουλευτικό πηγαδάκι.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης μιλούν ήδη για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στο ‘στρίμωγμα’ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τινάζει στον αέρα το σενάριο της ‘δεξιάς παρένθεσης’ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εάν ψηφιστεί με 180 και στις δύο ψηφοφορίες ένα άρθρο του Συντάγματος η επόμενη Βουλή μπορεί να το αλλάξει στην κατεύθυνση που θέλει με απλή πλειοψηφία 151.

"Cheating" (κλέψιμο με αθέμιτα μέσα) χαρακτήρισε σε πηγαδάκι κοινοβουλευτικών συντακτών ο εισηγητής της πλειοψηφίας, συνταγματολόγος και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος που αφορά την διάλυση της Βουλής και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πλειοψηφία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα στην Βουλή ο κ. Κατρούγκαλος, αποφάσισε να γίνει η ψηφοφορία με δύο ψηφοδέλτια στην Ολομέλεια, το ένα της πλειοψηφίας και το άλλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο καβγάς για το περιεχόμενο αυτών όμως θα συνεχιστεί και αύριο, με εξαίρεση ορισμένα άρθρα όπως το 32, που οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν επίσης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταστούν αναθεωρητέα στην επόμενη Βουλή.

Όπως τόνιζε μάλιστα ο κ. Κ. Τασούλας εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και να λέει.

Ο σχεδιασμός

Παρ’ ότι ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να πει τι θα γίνει στην δεύτερη ψηφοφορία περί τα μέσα του Μαρτίου πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να εννοηθεί πως σε αυτή… δεν θα ψηφίσουν βουλευτές της πλειοψηφίας την... δική τους πρόταση προκειμένου να μην συγκεντρωθούν οι 180 και στις δύο ψηφοφορίες.

"Τεχνικά" αυτό γίνεται εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει τουλάχιστον 80 βουλευτές από την δεύτερη ψηφοφορία.

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το εάν σκέφτεται να αποσύρει βουλευτές της η κυβέρνηση από την δεύτερη ψηφοφορία είπε "θα δούμε, θα δούμε" και αποχώρησε.

Νωρίτερα όμως είχε πει "Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς".

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το "ναι", "όχι" και το "παρόν" θα αναγράφεται και η κατεύθυνση του αναθεωρητέου άρθρου, ενώ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν θα αναγράφεται προς ποια κατεύθυνση θα αναθεωρηθεί το άρθρο. Δηλαδή, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει η παρούσα Βουλή να μην κρίνει μόνο ποια άρθρα θα αναθεωρήσει η επόμενη Βουλή, αλλά και το κανονιστικό περιεχόμενο τους.

Οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει μέχρι αύριο το μεσημέρι να καταθέσουν τα ψηφοδέλτια τους στο προεδρείο της Βουλής.

Σημειώνεται ότι, με βάση την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου ως συνταγματολόγου, στα ψηφοδέλτια δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να αναγράφεται κατεύθυνση, αλλά μόνο ο αριθμός της αναθεωρητέας διάταξης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδιδε νωρίτερα σε σχετικό ρεπορτάζ του το Capital.gr στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να "ενδώσουν" στην απαίτηση της Ν.Δ να πάρει "λευκή επιταγή" για αναθεώρηση διατάξεων στην επόμενη Βουλή. "Εν λευκώ αναθεωρητική εντολή δεν πρόκειται να δώσουμε" ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο Capital.gr.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα